Avrupa’da iş dünyası ekim ayında ciddi bir gerileme yaşayarak, pandemi kapanmaları hariç Nisan 2013’ten beri en sert üretim kaybına tanık oldu.
Şirketler özellikle de enerji maliyeti ve ücret baskıları nedeniyle ciddi bir sıkıntı yaşıyor.
Euro bölgesinde komzpozit Satın Alma Yöneticileri Endeksi ekim ayında yüzde 47,1’e geriledi; bu oran eylül ayında yüzde 48,1’di. 50’nin altında bir okuma faaliyetlerde daralma olarak kabul ediliyor.
Avrupa Merkez Bankası eylül ayında yaptığı açıklamada, 19 üyeli bloğun bu yıl yüzde 3,1, 2023’te ise yüzde 0,9 büyüyeceğini belirtti. Merkez Bankası ayrıca bu yıl enflasyonun yüzde 8,1, 2024’te ise yüzde 2,3 olacağını tahmin ediyor.
Avrupa’da imalat faaliyetleri ciddi bir kan kaybı yaşarken, hizmetler de üçüncü ardışık ayda geriledi.
Ulusal çapta bakıldığında ise, Almanya’da iş dünyası faaliyetleri 44,1 olarak ölçüldü; bu oran bir önceki ay 45,7’ydi. Fransa’da ise iş faaliyeti ölçümü ekim ayında 50 olarak okundu; eylülde bu rakam 51,2’ydi.
Ekonomistler euro bölgesinde ekonominin hızla kötüleştiğini belirtirken, Pantheon Macroeconomics’ten kıdemi Avrupalı ekonomist Melanie Debono, son verilerin, “enerji şokunun reel ekonomiyi vurması sonucu Almanya’da ciddi bir resesyona işaret ettiğini” kaydediyor.
Euro bölgesinde enflasyon eylül ayında yüzde 9,9’la tüm zamanların rekorunu kırdı.
FED’in şahin faiz politikası ve Rusya’ya uygulanan ambargo nedeniyle yaşanan enerji krizi euro’yu da baskı altına almış durumda. Euro dolar karşısında kan kaybediyor.
Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası’nın perşembe günkü toplantısında faizleri 75 baz puan daha artırması bekleniyor. Banka daha önce temmuz ayında 50 baz puan, eylülde de 75 baz puan faiz artırımına gitmişti. Faiz oranı halen yüzde 0,75.
Ancak ekonomistler mevcut koşullarda asıl sorunun, AMB’nın enflasyon şokunun hakim olduğu bir ortamda ciddi bir resesyonu engelleyip engelleyemeyeceği olduğuna dikkat çekiyorlar.