“ATP Kurumların Kritik İhtiyaçlarını Geliştirdiği Teknolojilerle Karşılıyor”

By Fortune Türkiye

“Tüm faaliyet alanlarımızda mobil ve bulut teknolojileri, üçüncü partilerle kolay entegrasyon, hız, makine öğrenimi ve yapay zeka öne çıkan uygulama alanlarımız” diyen ATP CEO’su Ümit Cinali, bu alanlarda sunulan çözümlerle hem müşterilere hem de kullanıcılara katma değer yarattıklarının altını çiziyor.

ATP, Ar-Ge projeleriyle müşterilerine rekabet avantajı sağlayacak, ciro ve verimlikleri arttıracak, iş modellerinin dönüşümlerini destekleyen yenilikçi çözümler sunuyor ve sektörel dönüşümlere öncülük ediyor.

ATP (ATA Teknoloji Platformları), kurumsal şirketlere hangi imkanları sunuyor?
Finans ve konuk ağırlama sektörlerine kapsamlı dikey çözümler sunmaktayız. Finans sektöründe, Tradesoft markamız sermaye piyasalarında aracı kurumlar, fon ve portföy yönetim şirketleri için uçtan uca kurumsal çözümler sunuyor. Yatırım piyasaları verinin en kısa sürede analiz edilip, doğru kararı herkesten önce vermenin rekabet zorunluluğu olduğu bir sektör. Amiral gemimimiz olarak ifade edebileceğimiz yazılım platformumuz GTP’nin yanı sıra geniş bir ürün yelpazesiyle sektörün değişiminde ihtiyaç duyulan inovatif çözümleri sunuyoruz.

Yeni nesil emir iletim platformumuz XFront, In-Memory Database OMS mimarisinin gücünü kullanarak geliştirdiğimiz platform ile finans sektörü başta olmak üzere hız hassasiyeti yüksek ve işlem yapısı karmaşık sektörlerde çalışan çekirdek sistemlere sürat kazandırıyoruz. Saniyede 5.000 farklı emri işleme kapasitesine sahip. Modüler yapısıyla farklı sistemlerle kolaylıkla entegre olabiliyor. Aynı mimari üzerine kurguladığımız XPMS ise portföy yöneticileri tek platform üzerinden birden fazla aracı kuruma emir iletme ve kullanıcı tarafından kurgulanabilen senaryoları simule etme ve gerçekleştirme kapasitesine sahiptir.

Zenia ise ağırlama sektörüne çözümler geliştiriyor. Odağımız hızlı servis restoran zincirleri (QSR – Quick Service Restaurants).

2027 yılına kadar yılda ortalama %10,4 büyüyeceği tahmin edilen QSR teknolojileri global pazarında Burger King, Popeyes, Arby’s, Subway gibi global lider markalara bulut tabanlı, kapsamlı ve tam anlamıyla bütünleşmiş yazılım hizmetleri veriyoruz. Zenia restoranların hem müşteri tarafındaki işlemlerini hem üretim tarafındaki operasyonu, hem de çevrim içi dahil tüm sipariş kanallarını eksiksiz olarak karşılıyor. Restoranlar önde müşterilerine mükemmel bir deneyim yaşatırken arkada üretim süreçlerini optimum verimlilik ve kalitede yönetebilecekleri bir yazılım platformuna sahip oluyor. Restoran dışında ise ev ve işyerlerinden gelen çok kanallı sipariş taleplerini operasyonlarının doğal bir uzantısı olarak karşılıyor ve en kısa sürede teslim ediyorlar.

ATP Digital markamız ise dijitalleşme ve dijital dönüşümle kavramların ve iş modellerinin yeniden tanımlandığı dünyamızda orta ve büyük ölçekte şirketlere uçtan uca teknoloji çözüm ve hizmetleri sağlıyor. ATP Digital, Microsoft Dynamics platformu üzerinde ve kendi geliştirdiği uygulamalar ve altyapı çözümleriyle Türkiye, Çin ve EMEA bölgesinde bugüne kadar 600’ün üzerinde proje gerçekleştirdi. Stratejik iş ortaklıkları ile sektörel çözümler de oluşturuluyor. Örneğin; BUPA Türkiye ile geliştirilen SenCard Flexi Esnek Yan Haklar platformu şirket çalışanlarının kendilerine sağlanan yan hakları kişisel ihtiyaçları doğrultusunda yönetmelerini sağlıyor.

ATP, çatısı altında bulunan Tradesoft, Zenia, ATP Dijital Dönüşüm ve ATP ArGe markaları, yenilikçi teknolojiler açısından sektörde nasıl bir fark yaratıyor?

Tüm faaliyet alanlarımızda mobil ve bulut teknolojileri, üçüncü partilerle kolay entegrasyon, hız, makine öğrenimi ve yapay zeka öne çıkan uygulama alanlarımız. Bu alanlarda sunduğumuz çözümlerle hem müşterilerimize hem de kullanıcılarına katma değer yaratıyor.

Zenia markamızla stratejik iş ortaklığı kurduğumuz kurumsal müşterilerin tüm BT ihtiyaçlarını uçtan uca sağlıyoruz. Bu strateji doğrultusunda sağladığımız entegre ürün ve hizmetler içerisinde kiosklar,

self servis kanallar, dijital menü panoları, mutfak ekranları, kayıp kaçak tespit ve önleme çözümleri, raporlama, analiz, tahminleme ve planlama araçları yer alıyor.

Müşterilere yatırımlarını hızla geri dönüştüren kisokların kısa zamanda QSR piyasasına yayılacağını öngörüyoruz.

Zenia markamızla stratejik iş ortaklığı kurduğumuz kurumsal müşterilerin tüm BT ihtiyaçlarını uçtan uca sağlıyoruz. Bu strateji doğrultusunda sağladığımız entegre ürün ve hizmetler içerisinde kiosklar, self servis kanallar, dijital menü panoları, Otomasyona duyulan ihtiyaç sermaye piyasalarında da artıyor. Büyüyen sermaye piyasalarında, kurumların artan iş yükünü hafifletmek amacıyla robotik süreç otomasyonu uygulamamız RoboCan’ı geliştirdik. RoboCan seans içinde veya sonrasında yapılan operasyonel iş süreçlerini analiz ediyor, optimize ediyor ve otomatikleştiriyor. Büyüyen piyasalarda artan operasyonel iş yükünü azaltarak karlılığa katkıda bulunuyoruz. Çalışan verimliliğini ve memnuniyetini de arttırıyoruz. Kurumlar rekabet avantajı elde ederken risklerini minimize ediyorlar. RoboCan, kurumlarda 300 üzerinde farklı operasyonel süreci robotlar ile gerçekleştiriyor.

Tek uygulama üzerinden hem profesyonel kullanıcılara hem de işlem yapan kullanıcılara yönelik özellikler barındıran mobil platformumuz geliştirdiğimiz yapay zeka uygulamaları ile yeni yatırımcılar için yakın gelecekte öğrenen ve destek olan akıllı bir finans uygulamasına doğru ilerleyecek. Açık bankacılık ve açık yatırım bankacılığı gelişmeleri de yakından takip ediyor ve sermaye piyasalarındaki köklü deneyimimiz ile Türkiye’nin en iyi yatırım uygulamasını yaratmayı hedefliyoruz.

ATP Capital’i kurdunuz ve yatırım yapmaya başladınız. Bu girişiminizden bahseder misiniz?

Faaliyet alanlarımızda gelişim potansiyeli taşıyan, teknoloji ağırlıklı, girişim şirketlerine yatırım yapmak ve büyümelerine stratejik destek sağlamak amacıyla bu yıl ATP Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığını (ATP Capital) kurduk. Sektör stratejilerimiz ve gelişim alanlarımız doğrultusunda yatırım fırsatlarını değerlendiriyoruz. İlk yatırımımızı AtaExpress şirketinin %1’lik payının satın alınması ile gerçekleştirdik; tamamının alımı için bir opsiyon oluşturduk. AtaExpress’in birimleri Tıkla Gelsin sipariş ve Fiyuu teslimat platformlarının hizmet verdiği marka sayısının artmasını sağlayacak teknolojilere katkılarda bulunarak şirketin çevrimiçi sipariş ve teslimat sektörlerinde gerçekleştirdiği pazar payı büyümelerini destekliyoruz. Aralık 2022 itibarıyla değeri 845 Milyon TL’ye ulaşan AtaExpress yıl sonunda 241 markaya 1.388 lokasyonda hizmet veriyordu. ATP Capital, AI, robotik (mutfak otomasyonu), lojistik, fintech, blockchain ve IoT alanlarında stratejik yatırım fırsatlarını değerlendiriyor.

Yurt dışı faaliyetleriniz de var, global açılımınızı anlatabilir misiniz?
Zenia çözümlerinin yurtdışı pazarlarda yayılımını destekleyen yapıyı Zenia Technologies B.V. ve Zenia Limited Malta’nın kurulumları ile gerçekleştirdik. Ana pazarlarımızdan Çin’de TS China’nın %51’ini satın alarak Asya Pasifik bölgesine açılımımızı hızlandırdık. Pandeminin etkilerinin azalması ile 2022 yılının ikinci yarısı itibari ile yurtdışı pazarlarındaki aktivitelerimiz tekrar hızlandı. Pandemi ile gelen alışkanlıklar ve hizmet verdiğimiz sektörlerde ivme kazanan dijitalleşme bizim için yeni fırsatlar oluşturuyor.

ATP’yi farklılaştıran sürdürülebilirlik konusunda iş süreçlerinizi nasıl planlıyorsunuz?
ATP olarak sürdürülebilirliği sadece kendi operasyonlarımız açısından değil, hizmet verdiğimiz müşterilerimiz ve ortaya çıkardığımız ürünlerimiz açısından da ele alıyoruz. Bu bağlamda, ekosistemimize sağladığımız ürün ve hizmetler ile müşterilerimizin sürdürülebilirlik performanslarına katkı sağlayarak, büyük resimde küresel ve sosyal açıdan fayda yaratmayı amaçlıyoruz.

Sürdürülebilirlik yaklaşımımızın ve stratejimizin bileşenlerini yenilikçilik, insan ve toplum odaklılık ve geleceğe uygunluk olarak belirledik. Yenilikçilik altında, özellikle sürdürülebilirliğe katkı sağlayan yenilikçi ürün ve hizmet tasarımı ile bu alanlardan gelen gelirlerimizi artırmayı ve böylece sürdürülebilir büyümeye katkı sağlamayı hedefliyoruz. Girişimci ruhumuz ile odaklandığımız farklı iş modelleri bizi aynı zamanda yenilikçi iş birliklerini de önceliklendirmeye yönlendiriyor.

İnsan ve Toplum Odaklılık bileşeni altında özellikle çalışan mutluluğu, sağlığı koruma ve iyileştirme önceliklerimiz arasında yer almaktadır. Buna bağlı olarak sektörde yeteneklerin en tercih ettiği şirketlerden birisi olmayı amaçlıyoruz. Kadın çalışan ve yönetici oranlarımızı yükseltmeyi önemsiyor, toplumsal anlamda yatırım yapılacak konuları belirledikten sonra yıllık kazancımızın belirli bir miktarını bu alandaki yatırımlara ayırmayı planlıyoruz.

Ar-Ge ile ilgili yatırımlarınız ve bu konuda geliştirdiğiniz teknolojiler neler?
ATP olarak, Ar-Ge projeleriyle müşterilerimize rekabet avantajı sağlayan, ciro ve verimlilikleri
artıran, iş modellerinin dönüşümlerini destekleyen yenilikçi çözümler sunarak, söktöre öncelik ediyoruz.

ATP, Ar-Ge merkezinde oluşturduğu sistemlerle yeni fikirleri ürüne dönüştüren, ortaya çıkan ürünlerin de pazara geçiş sürecini yöneten çalışmalar yapmaktadır. Şirket, projelerinin araştırma düzeyinde kalmayıp, sektörde kullanılabilen ürün ve çözümlere dönüşmesini sağlıyor.

Akademik deneyimli personelini teknik uzmanlıklarla birleştiren ATP; yapay zeka, makine öğrenmesi, tahminleme algoritmaları, büyük veri analizi, artırılmış gerçeklik, görüntülü işleme ve derin öğrenme konularında çözümler oluşturuyor. Bilgi teknolojilerini “karar verme sürecinin merkezine” yerleştirmeyi hedefleyen çözümler, karmaşık bilgilerin çok hızlı ve çok boyutlu işlenmesiyle elde ediliyor. Bu çözümler konuk ağırlama, lojistik ve perakende sektörleri başta olmak üzere, rekabet, maliyet ve verimlilik baskısı altındaki şirketlerde dönüşüm süreçlerine yardımcı oluyor.

Şirketiniz ve sektörünüzle 2023 yıl sonu hedeflerine ulaşma öngörüleriniz nelerdir?
ATP’nin 2022 yılında gelirleri %99,4 büyüyerek 497,6 Milyon TL olarak gerçekleşirken, Brüt Karı %162,4 ve Net Karı da %73,5 oranlarında arttı. Şirketimiz, dünya ekonomilerindeki belirsizlikler ve yakın coğrafyamızda jeopolitik risklerin yaşandığı bir yılda, önemli bir büyüme başarısı gösterdi. Sürdürülebilir büyümemiz, müşterilerimize sunduğumuz hizmetler, orta ve uzun vadeli planlarımız ve çeşitlendirilmiş iş modelimizin sonucudur.

Fiyat artışlarının ve çalıştığımız yabancı para birimi değişimlerinin enflasyonun gerisinde kaldığı bir dönemde, finansallarımızdaki sağlıklı büyüme memnuniyet vericidir. 2023 için satış ve karlılık öngörülerimizi yayınlamaya başladık; 2023 yılında gelirleri %85, FAVÖK’ü %75 civarında artıracağımızı öngörüyoruz.

Yeni müşterilerin ve ülkelerin ihtiyaçları da çözümlerimize zenginlik katmaktalar. Sektöre, Android işletim sistemi üzerinde tasarladığımız, maliyet avantajları sağlayan çözümler de sunmaya başladık; ilk etapta restoran ziyaretçilerinin kendi siparişlerini oluşturabilecekleri dokunmatik ekranlı kioskları ve
yeni Mutfak Görüntüleme Sistemini ürünlerimize ekledik. Yine geliştirdiğimiz, uzaktan destek sağlayan, Zenia Destek Merkezi’ni çalıştığımız ülkelerde devreye alıyoruz.

Ekosistemimize global ölçekte katkılar sağlayacak girişimci şirketlere ve yenilikçi teknolojilere yatırımlarımızı ATP olarak direkt ve ATP Capital (Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı) üzerinden yapmaktayız. Tecrübelerimizi paylaşarak yatırım yaptığımız şirketlerin inovasyon hızını arttırmayı ve pazarlardaki başarılarını desteklemeyi hedefliyoruz. ATP Capital için öne çıkan yatırım sahaları robotik uygulamalar, ML, AI, mobil teknolojiler ve IoT olacaktır.

ATP Capital ilk yatırımını 2022 yılında Tıkla Gelsin online yemek sipariş ve Fiyuu kurye teslimat platformlarını içeren AtaExpress ile gerçekleştirdi. iOS ve Android mobil platformları üzerinde çalışan Tıkla Gelsin mobil uygulamaları ile tüketiciler tüm üye marka ürünlerine erişebilmekteler. AtaExpress’te gerçekleştireceğimiz dönüşümle hizmet verilen marka sayısını, taşıma kapasitesini ve şirket değerini büyük ölçüde arttıracağımıza inanıyoruz. Türkiye’deki yerel büyümeyi takiben uluslararası genişleme potansiyeline de sahip olduğumuzu görüyoruz.

Esnek ve sektörel tecrübelerimizi yansıtan çözümlerimiz ile 2022’de 151 yeni müşteri kazandık. 2023’te bu rakamı geliştirmeyi ve uluslararası pazarlardaki mevcudiyetimizi artırmayı amaçlıyoruz.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...