Anlaşmasız Brexit Türkiye’yi vuracak

By Fortune Türkiye

İngiltere anlaşma olmadan Avrupa Birliği’nden ayrılırsa (Brexit) Türkiye’ye yıllık 2.4 milyar dolarlık fatura çıkacak. Böylece Brexit en çok Türkiye’ye zarar vermiş olacak.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi geçen hafta aldığı bir kararla, İngiltere’ye AB’den çıkış konusunda (Brexit) yeni bir erteleme daha vermeyi kabul etti. 11 Nisan’da Konsey Başkanı Donald Tusk tarafından yapılan açıklamaya göre, “AB üyesi 27 ülke ve İngiltere, Brexit’i 31 Ekim’e kadar esnek erteleme konusunda anlaştı.” Ancak bu sürenin sonunda ortaya çıkabilecek anlaşmasız bir Brexit senaryosunun olası sonuçları uluslararası finans çevrelerini meşgul etmeye devam ediyor. Reuters’te yayımlanan bir analize göre anlaşmasız Brexit’ten olumsuz etkilenecek ülkelerin başında Türkiye geliyor.

İngiltere halihazırda otomotiv, tekstil ve beyaz eşya gibi sektörlerde yer alan Türkiye merkezli şirketler için Almanya’dan sonra en büyük ikinci ihraç pazarı konumunda. Ancak İngiltere ile AB arasında 31 Ekim’e kadar ayrılık konusunda bir anlaşmaya varılamaması durumunda, Türk firmalar uzunca bir süre İngiltere pazarından mahrum kalma riskiyle karşı karşıya. Birleşmiş Milletler tarafından yapılan hesaplamalara göre böyle bir senaryo, Türkiye’nin İngiltere ile olan ticaretinden elde ettiği senelik 3,7 milyar dolarlık dış ticaret fazlasının yaklaşık 2,4 milyar dolarından senelerce mahrum kalmasına yol açacak.

31 EKİM KRİTİK TARİH

Bunun birincil sebebi ise Türkiye’nin İngiltere pazarına erişiminin AB ile 1995 yılında imzalanan, ancak Türkiye ile AB arasında 2016’dan beri süregelen diplomatik sorunlardan dolayı henüz güncellenmeyen, Gümrük Birliği anlaşması üzerinden gerçekleşiyor olması. AB ile İngiltere arasında Brexit konusunda 31 Ekim tarihine kadar bir anlaşmaya varılamaması durumunda, sadece İngiltere ile AB arasındaki ticaret ilişkileri sekteye uğramakla kalmayacak.

Aynı zamanda İngiltere pazarına gümrüksüz erişim, Türkiye başta olmak üzere Güney Kore, Pakistan, Norveç gibi AB üyesi olmayan ülkeler için uzunca bir süre mümkün olmayacak.

TEKSTİL VE OTOMOTİVİ ETKİLİYOR

 

Brexit ile özellikle otomotiv ve tekstil alanında ciddi bir ekonomik kayıp Türkiye’deki iş dünyasını vuracak. Her yıl Türkiye’de üretilen 170 bin otomobil İngiltere’ye gidiyor. Tekstil ve giyimde de yıllık ihracat rakamı 2 milyar dolar düzeyinde. Reuters’a konuşan İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri Çiğdem Nas’a göre ise her iki ülkenin de belirlenen tarihten önce bu meseleni üstesinden gelmek için önlem planlarını hazırlaması gerekiyor. Nas şunları söyledi:

“Örneğin firmalar belli bir süre durumu idare etmek için diğer ülkede depolar kiralayarak stoklama yapabilir ancak bu kalıcı bir çözüm oluşturmaz elbette. Sert Brexit durumunda var olan ticari ağı değiştirmek çok zor olacaktır.”

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...