Altın 2025’te Nereye Kadar Çıkar?

By Fortune Türkiye

Zeynep Aktaş – Altın, 2024 yılı sonunda jeopolitik ve ekonomik faktörlerin etkisiyle dalgalı bir seyir izliyor. Kasım ayında 2.790 dolar/ons ile zirve yaparken, ABD’de başkanlık seçimleri sonrası yaşanan iyimserlikle 2.536 dolara kadar geriledi. Ancak, Ukrayna-Rusya savaşında gerilimi artıran kararlar sonrası altın tekrar yükselişe geçti ve 2.721 dolara kadar çıktı. Şimdilerde de onsu 2.669 dolar seviyelerinde. Altının ana seyrini belirleyen ise küresel risk algısı ve gerilimler.

Altın 2024 Tahminlerini Aştı

Altının ons fiyatı 2.669 dolara ulaşarak 2024 için beklenen birçok tahmini aşmış durumda. Bank of America’nın 2.500 dolar, UBS’in 2.200 dolar ve Citigroup’un 2.400 dolar olarak öngördüğü hedef fiyatların üzerine çıkması, küresel risk algısının yükseldiğini gösteriyor. Bu gelişme, merkez bankalarının altın alımlarına devam ettiği ve güvenli liman talebinin arttığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Dolar ve Altın Arasında İlişki Nasıl Değişiyor?

Dolar Endeksi 106,8 seviyesinde. Dolar Endeksinin yükselmesi ve tahvil faizlerinin artması altın üzerinde baskı yaratmasına rağmen jeopolitik riskler bu baskıyı hafifletti. Yıl sonuna kadar altın 2.600-2.750 dolar bandında hareket etmesi beklenmeli. Olası gerilemelerde 2.550 seviyeleri destek olacaktır. İç Piyasada Gram Altın Ne Durumda? Türkiye’de altın fiyatları, ithalat kotaları ve dolar/TL kurundaki istikrarlı seyir nedeniyle dış piyasadan farklı hareket ediyor. Gram altın, kasım ayında 2.800 TL’ye kadar geriledikten sonra ay sonuna doğru 3.000 TL’nin üzerine çıktı. Dolar kurunda 2025 yılında enflasyon altı bir getiri bekleniyor. Ancak küresel bazda risk algısının yüksek olması gram altına olan talebi yüksek tutacak. ABD’nin korumacı politikaları ya da uygulayabileceği tarife artışları ABD’nin dış ticaret dengesini bozarak enflasyonu artırabilir. Bu durum, doların zayıflaması ve yatırımcıların güvenli liman arayışıyla altına yönelmesini tetikleyebilir.

2025’te Altın Nereye Çıkacak?

Altının seyrini belirleyen esas itibariyle küresel risk düzeyi. Orta Doğu’da adeta bir savaş hali var. Ukrayna Rusya savaşının boyutlanma olasılığına ilave olarak 2025’te uzak Doğu’da yaşanan gerilimin artması fiyatların yönünde belirleyici olacak. Gelişmeler ise kısa vadeli dalgalanmalarına rağmen uzun vadede altının güvenli liman vasfını koruduğu yönünde. Küresel boyutta artan çatışma riskli ve merkez bankalarının altın rezervlerini artırması fiyatları yukarı yönlü destekliyor. Çatışmaların boyutuna bağlı olarak da altının fiyat artışındaki marj artma eğilimi sergileyecek. Yatırımcıların, altına yönelik stratejilerini belirlerken 2025 yılında 3.000 dolar/ ons seviyesini nazara alarak ve gelişmelere bağlı yaklaşımlarda bulundurmalarında fayda var.

Sonuç Olarak

Altın, küresel risklerin artması ve piyasalardaki belirsizliklerin devam etmesiyle cazibesini koruyor. Hem iç piyasalarda hem de uluslararası arenada yatırımcıların bu dönemde gerilim seviyelerini takip ederek yönelimlerini belirlemeleri yerinde olacaktır.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...