Müşterilerine daha iyi hizmet vermek ve bankacılık faaliyetlerini daha verimli yapmayı hedefleyen bankalar teknoloji yatırımlarına ağırlık veriyorlar. Bankalarda internet bankacılığıyla başlayan dönüşüm yerini yapay zeka, chatbot ve blockchain teknolojine bıraktı. Bankaların dijital destekli akıllı bankacılık yapması müşterilere yarıyor.
Bankalar Birliği verilerine göre, Eylül 2018 itibariyle aktif dijital bankacılık müşteri sayısı 42 milyon kişiye ulaştı. Verilere göre, 4 milyon 53 bin kişi ‘sadece internet bankacılığı’ işlemi yaparken, 28 milyon 424 bin kişi ‘sadece mobil bankacılık’ işlemi yaptı. Hem internet hem mobil bankacılık işlemi yapan kullanıcı sayısı ise 7 milyon 281 bini buldu. 1 milyon 822 bin aktif kurumsal dijital bankacılık müşterisi bulunuyor. Dijital bankacılık müşterilerinin yaş gruplarına bakıldığında ise 36-55 yaş grubunun ilk sırayı aldığı görülüyor. İkinci sırada ise 26-35 yaş grubu yer alıyor.
Bankalar Birliği verilerine bakıldığında her geçen gün dijital bankacılık müşteri sayısında artış olduğu dikkat çekiyor. Tabi bunda teknolojinin hayatımızı her geçen gün daha kolaylaştırmasının yanı sıra bankaların bu alanlara yaptığı yatırımların etkisi büyük. Bankalarda internet bankacılığıyla başlayan dijital dönüşüm artık yerini yapay zeka, chatbot ve blockchain teknolojisi alanlarındaki yatırımlara bırakıyor. Önümüzdeki 5 yılda, geçtiğimiz 50 yıldan daha hızlı bir dönüşüm yaşanması öngörülüyor. Bu dönüşüm bankaların dijital destekli akıllı bankacılık yapmasını getiriyor.
Bankaların müşteriyi odağına aldığı, müşteri beklenti ve ihtiyaçlarına yönelik yatırımlarını artırdıkları görülüyor. Önümüzdeki dönemde bankacılık sektöründe sanal asistanların yanı sıra artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik uygulamalarının daha fazla dile getirildiğini görebiliriz.
Diğer yandan şubelerin işlevleri de değişiyor. Bankalar verimsiz şubelerini kapatırken, mevcut şubelerini yenileyerek fatura ödeme, para yatırma, kredi başvurusu yapma gibi klasik işlemler yerine ‘yatırım danışmanlığı’ kimliklerini öne çıkarmaya başladılar. Dijital kanallara yatırımların önümüzdeki dönemde devam edeceğini ve sektördeki yeni iş yapış şekillerini izlemeye devam edeceğiz.
‘Dijital dönüşüme liderlik etmeye devam edeceğiz’
Akbank Direkt Bankacılık’tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, “Dijital teknolojideki gelişimi müşterilerimizin olduğu her platformda yanlarında olmak için bir fırsat olarak görüyoruz” diyor.
Akbank Direkt Bankacılık’tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, Akbank Direkt’in müşterilerin günlük hayatları içindeki finansal ihtiyaçlarına ek bir süreç yaratmadan, ihtiyaç anında çözüm sunmayı hedeflediğini belirtiyor. Ulutaş, “Örneğin, ödemeler dünyasının mobil cüzdan, QR kod, temassız ödemelere kaydığı günümüzde, müşterilerimiz için ödeme anında en kritik soru nakit ihtiyaçlarını nasıl karşılayacakları. Bu ihtiyaca çözümü, kullanılabilecek kredi tutarının saniyeler içinde öğrenilebileceği yeni bir servis geliştirerek sunduk” diyor. Tüketicilerin parasını doğru yerde değerlendirmeye, doğru yerde harcamaya, ihtiyacı olan ürünleri almaya ihtiyacı olduğunu kaydeden Ulutaş şöyle devam ediyor:
“Bu ihtiyaçları, tasarım odaklı servisler ve bunların arkasında akıllı analitik modeller ile kusursuz bir deneyim yaşatarak karşılamayı hedefliyoruz. Akbank Direkt üzerinden yenilikçi ürün ve hizmetlerimizi tasarlarken, bankacılık servisleri ve bireyin ihtiyaçlarını farklı süreçler olmaktan çıkarıp, entegre tek bir süreç haline getirme vizyonuyla çalışıyoruz. Akbank Direkt Öde, bu vizyonun bir örneği. Sektörün öncülerinden n11.com işbirliğiyle lanse ettiğimiz servis ile müşterilerimiz online alışverişlerini kredi kullanarak ödeyebiliyor ve bunu kesintisiz bir süreçle gerçekleştiriyor.”
“Akbank olarak her zaman hayatın kalbindeyiz ve teknolojideki gelişmeleri bankacılık ürün ve hizmetlerimize aynı hızda uyarlamak için çalışıyoruz. Selfie çekmek hayatımızın vazgeçilmez bir parçası; biz de Akbank olarak hayatın kalbindeyiz” diyen Ulutaş, müşterilerinin Akbank Direkt’e yüzlerini tanıtarak, şifre girmeye gerek olmadan yüz tanımlama teknolojisi ile Selfie’leri ile giriş yapabildiklerini söylüyor. Ulutaş şöyle devam ediyor: “Bununla kalmayıp, hayatın kalbinde yer alan alışkanlıklarımızdan ilham almaya ve müşterilerimize yenilikler sunmaya devam ediyoruz. Yolda, evde, işte, yatarken, kalkarken, dururken, yürürken kısaca hayatın neredeyse her anında mesajlaşıyoruz. İnsanlar artık birbirini aramak yerine mesaj atmayı tercih ediyor. Biz de ‘Günlük hayatta sürekli mesajlaşarak işini halleden müşterilerimiz neden bizimle de mesajlaşarak bankacılık işlemlerini halletmesinler?’ dedik ve Chatbot teknolojisi ile para transferi özelliğini getirdik. Artık müşterilerimiz Akbank.com üzerinden, Akbank Asistan ile mesajlaşarak para transferi işlemlerini kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilecek. Yeni dönemde chatbot teknolojisi ile sunduğumuz bankacılık işlemlerinin çeşitliliğini artırmak ve müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmak için çalışmalarımız sürüyor.”
Birçok sektörde örnekleri görülen chatbotlar, yapay zeka sayesinde kullanıldıkça kendisini geliştirerek ve kullanıcılarla gerçek bir insan gibi iletişim kurma yeteneğini artırma özelliğine sahip. Ulutaş, Akbank Asistan’ın da ilerleyen dönemlerde müşterilerini daha da iyi anlayarak, ihtiyaçlarına en doğru çözümleri sunmaya devam edeceğini söylüyor.
Akbank, geçtiğimiz yıl Ripple ile işbirliği ile gerçekleştirdi. Ulutaş, “Santander UK’e Ripple üzerinden blockchain altyapısı ile GBP para transferlerine başladık. Bu önemli teknoloji ile müşterilerimiz uluslararası para transferlerinde artık çok daha düşük maliyetli ve hızlı para transfer edebilme imkânlarından faydalanabilecek” diyor.
KOBİ’lerin işlerini kolaylaştıracak, verimliliklerini artıracak hizmetlerle ilgili olarak da Ulutaş şunları anlatıyor: “2017 sonunda uçtan uca dijital ve şubesiz POS süreci ile başladığımız bu yolculuğa, 2018 yılında da ticari kredi başta olmak üzere tüm süreçlerimizi mobile taşımaya ve dijitalleştirmeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde KOBİ’lere sunduğumuz dijital ürünlere bir yenisini ekledik. Artık, Akbank müşterisi olsun ya da olmasın, şahıs şirketleri “işlerine ara vermeden” 7/24 başvuru imkânı ile ticari kredi kartı sahibi olabilecek. Tek yapmaları gereken bilgisayar, tablet ya da akıllı telefonlarından, Akbank.com ya da Akbank Direkt’i açarak, ticari kredi kartı başvurusunda bulunmak. Böylece KOBİ’lerin harcamalarını çek-senet kullanmadan kolayca taksitlendirebilmeleri ve harcamalarını kolayca takip edebilmeleri için tamamen dijital, çok daha hızlı ve kolay bir şekilde ticari kredi kartı sahibi olma imkânı sunuyoruz.”
“Akbank olarak müşterilerimize her geçen gün daha fazla yenilik sunuyor, yaptığımız işbirlikleriyle hizmet kalitemizi daha da artırıyoruz” diyen Ulutaş, yatırım yaptıkları dijital teknolojilerin, müşterileri ile aralarında özel bir iletişim köprüsü oluşturduğunu söylüyor. Ulutaş, “Dijital teknolojideki gelişimi müşterilerimizin olduğu her platformda yanlarında olmak için bir fırsat olarak görüyoruz. Son aylarda yaptığımız Google My Business ve Ripple projeleriyle müşterilerimize yenilikçi hizmetler sunmaya devam ettik. Akbank olarak modern hayat alışkanlıklarından ilham alarak insan odaklı teknolojiler geliştirmeye, 2019’da da Türkiye’de bankacılık sektörünün dijital dönüşümüne liderlik etmeye devam edeceğiz” diyor.
‘Fijital deneyim yaşatmayı hedefliyoruz’
DenizBank Dijital Dönüşüm, CRM ve Değişim Yönetimi Grubu Genel Müdür Yardımcısı Umut Özdoğan, “Dijitale sadece mobil ve internet bankacılığı olarak değil; geniş kapsamlı, stratejik ve yenilikçi bir yerden bakıyoruz” diyor.
DenizBank Dijital Dönüşüm, CRM ve Değişim Yönetimi Grubu Genel Müdür Yardımcısı Umut Özdoğan, DenizBank’ın kurulduğu günden bu yana müşteri merkezli bir strateji izleyip, inovasyonu faaliyetlerinin DNA’sına yerleştirerek sektörüne yön veren projelere imza atmış bir kurum olduğunu belirterek, “Dijital ekosistemi 360 derece yöneterek dümenimizi çok önceden yeniliklere çevirdik ve o rotada ilerliyoruz” diyor. Banka bunun en önemli adımlarından birini 2012 yılında Dijital Kuşak Bankacılık birimini kurmakla atmış. Bu ekip dijital pazarlama, iş geliştirme, dijital ödeme sistemleri, fintech bankacılığı ve inovasyon yönetimi gibi birimleri bünyesinde barındırıyor. “Dijitale sadece mobil ve internet bankacılığı olarak değil; geniş kapsamlı, stratejik ve yenilikçi bir yerden bakıyoruz” diyen Özdoğan, şöyle devam ediyor:
“Müşterilerimizin çoğunluğu internet ve mobil bankacılık servislerimizi kullanıyor. Son yıllarda odaklandığımız mobile-first (mobil öncelikli) stratejimiz doğrultusunda, 2018 yılında bankacılık uygulamamız MobilDeniz’i yenileyerek başladığımız dijital yenilenme hareketimizi 2019 yılında diğer kanallarımızda devam ettirerek müşterilerimizin dijitalin en son olanaklarından faydalanmasına öncülük ediyoruz. Yenilenen MobilDeniz uygulamamız ile bankacılık işlemleri artık çok daha hızlı ve kolay şekilde gerçekleştirilebiliyor. Müşterilerimizin daha iyi bir mobil bankacılık deneyimi yaşamaları için uygulamamızı son trendlere göre dizayn ettik. Müşteriyi merkeze alan yaklaşımımızın bir yansıması olarak en çok ihtiyaç duyulan işlemleri ana sayfada yer alan Hızlı Menü’ye dahil ettik. Üstelik müşteriler Hızlı Menü’yü kendi istedikleri işlemleri ekleyip çıkararak kişiselleştirebiliyor. Yakın zamanda uygulamamız ticari müşterilerimize de hizmet vermeye başladı. Müşterilerimizin taleplerinden ve sektördeki trendlerden beslenerek mobil bankacılık uygulamamızı geliştirmeye devam edeceğiz.”
Özdoğan, “Günümüzde mobilin bize sunduğu birçok teknoloji mevcut, ancak müşteri aslında teknolojiyi ne kadar yakından takip ettiğinizden çok sunduğunuz yeniliğin ona ne fayda sağlayacağı ile ilgileniyor; ‘Peki bu bana ne fayda sağlayacak?’ diye soruyor. Biz mobil teknolojileri ürün ve servislerimize entegre ederken bunu müşterinin ihtiyaçlarını karşılayacak, hayatını kolaylaştıracak veya ona zaman kazandıracak şekilde tasarlamaya odaklanıyoruz” diyerek tüm dijital servisleri geliştirirken her ince detayı düşündüklerini ve tüm fonksiyonları müşteri bakış açısıyla değerlendirdiklerini belirtiyor. Özdoğan şöyle devam ediyor: “Nasıl daha basit ama daha etkili olabiliriz sorusu üzerinden, tüm ihtiyaçların zaman ve mekandan bağımsız karşılanabileceği uçtan uca dijital çözümler sağlıyoruz. Müşteri odaklı baktığımızda kanalları birbirinden ayrı ele almadan, fiziksel veya dijital olarak müşteriye dokunduğumuz tüm noktaların birbirine entegre edilmesini ve müşterimize fijital olarak adlandırdığımız fiziksel ve dijitalin iç içe geçtiği kusursuz bir deneyim yaşatmayı hedefliyoruz.”
Mobil bankacılık konusunda ilerlerken teknolojik alandaki diğer gelişmelere de öncülük ettiklerini ifade eden Özdoğan, “Blockchain’den sanal asistanlara, nesnelerin internetinden 5G’ye ve yapay zekaya, oyunlaştırılmış mobil uygulamalardan VR ve AR uygulamalarına yönelik gelişimlerin çığır açar nitelikte olacağını öngörüyoruz. Bunlara imkan sağlayan teknolojiler zaten yıllardır mevcuttu, ancak artık hayatımızın içindeler ve kullandığımız ürünlerin, servislerin ayrılmaz bir parçası olmaya başladılar. Önümüzdeki dönemlerde finans sektöründe de bu trendlerin uygulamalarını görmeye devam edeceğiz. Bunun yanında robotlardaki son gelişmeleri yakından takip ederek bankacılık işlemlerimizde kullanmak üzere farklı projelerde robot sistemleri ile çalışacağız. Ayrıca blockchainin bankacılıkta yeni kullanım alanları üzerine projelerimizi sürdürüyoruz” diyor.
Hedefimiz dijital müşteri sayısını ikiye katlamak
HSBC Türkiye Bireysel Bankacılık ve Birikim Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Yenel, yeni mobil uygulama çözümlerine yatırım yaparak müşterilerinin tüm bankacılık ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflediklerini söylüyor.
Son iki yıllık sürede odak alanlarını yeniden belirleyen bir stratejiyle HSBC Türkiye baştan inşa edildi. “HSBC Türkiye’yi hem teknolojik altyapı, hem kurum kültürü hem de bankacılık faaliyetleri anlamında temelden yeniledik” diyen HSBC Türkiye Bireysel Bankacılık ve Birikim Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Yenel sorularımızı yanıtladı.
HSBC’nin dijital bankacılık yaklaşımından bahseder misiniz?
Teknolojik dönüşüm yatırımlarımız kapsamında yenilenen HSBC Mobil Bankacılık uygulamamız yeni tasarımı ve özellikleriyle daha fazla bankacılık işleminin çok daha hızlı ve anlık yapılabilmesini sağlıyor. Bundan sonraki süreçte de yatırımlarımızın ana odağında dijital kanallarımız ve özellikle mobil bankacılık olacak. Bugün Türkiye’de yatırım işlemleri, para transferleri ve ödemeler gibi başlıca işlemlerde mobil bankacılık, internet bankacılığından çok daha fazla tercih ediliyor. 2019’da mobil bankacılık uygulamamıza yatırım yaparak, işlem setimizi artırıp kullanım kolaylığı sağlayarak müşterilerimizin bankacılık ihtiyaçlarını daha fazla karşılamayı hedefliyoruz. Yeni sistemimizle müşterilerimizin bankacılık deneyimini hem şubelerimizde hem de dijital kanallarımızda daha da iyileştirmeye odaklandık. Dijital kanallarımızdaki iyileştirmeyle birlikte son 6 aylık dönemde dijital bankacılık kullanım oranlarımız yüzde 60 oranında arttı ve özellikle geçtiğimiz yıla göre mobil aktif müşteri sayımız yüzde 48 artış gösterdi. Hedefimiz dijital kanallarımızı kullanan müşteri sayısını önümüzdeki yıl içerisinde ikiye katlamak. Yatırımlarımızı da bu doğrultuda şekillendiriyoruz.
Dijital bankacılık yatırımlarınızla ilgili bilgi verir misiniz?
HSBC Türkiye olarak, 484 milyon TL yatırım ile gerçekleştirdiğimiz teknolojik dönüşüm programımız ile teknolojik altyapımızı yeniledik. Bu dönüşümle ana bankacılık sistemimizi tamamen değiştirerek müşteri deneyimini daha da iyileştirmeye odaklı yeni bir sisteme geçtik. Teknolojik dönüşüm programımız kapsamında, direkt bankacılık kanallarımızı yeni yüzleri ve yenilenmiş işlem setleri ile geçtiğimiz nisan yılın ayında müşterilerimizin hizmetine sunduk. Bugün dünyada en hızlı büyüyen kanallardan biri mobil bankacılık; bunu da dikkate alarak yeni mobil bankacılık uygulamamızın işlem setini iki katına çıkardık.
Bu teknolojik dönüşümle birlikte şubelerimizdeki operasyonel süreçlerde de verimlilik kazançları olmasını hedefledik. Bu kazanımlar müşterilerimize hizmet kalitesi ve ihtiyaçlarını daha iyi karşılama olarak yansıyor. HSBC Türkiye’nin teknolojik dönüşümü kapsamında yenilenen web sitesi, Communicator Awards’ta ‘Genel Bankacılık’ ve ‘Kurum İletişimi’ olmak üzere iki kategoride ‘Üstünlük Ödülü’ne layık görüldü. Önümüzdeki dönemde ekrana duyarlı yeni özel tasarımı ile web sitemizin içeriği her kullanıcının verileri ve işlemleri doğrultusunda kullanıcıya özel olarak değişecek. 2019 yılında mobil bankacılık uygulamamızda hayata almayı planladığımız arbitraj, tanımsız para Transferi, VİOP gibi işlemlerle beraber daha iyi bir müşteri deneyimi sunmayı planlıyoruz.
Teknoloji bankacılık sektörünü nasıl değiştiriyor?
Türkiye, dijital bankacılık ve bankacılık teknolojilerinde diğer ülkelere kıyasla oldukça önde. Bunun da nedeni genç, eğitimli, teknolojiye meraklı, yenilikleri yakından takip eden ve talep eden müşteri kitlesi. Dijital transformasyon, dijital kanalların genişlemesi ve geliştirilmesi bankaların müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek ve bankacılık faaliyetlerini daha verimli hale getirebilmek için artık en öncelikli konulardan biri. Dijital kanalların gelişmesi ve yaygınlaşmasına bağlı olarak tüm dünyada şubesiz bankacılık her geçen gün sektördeki ağırlığını artırıyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin rakamlarına göre, son bir yılda dijital aktif müşteri sayısı yüzde 23 oranında arttı. Bu trendin benzer şekilde devam edeceğini, özellikle mobil bankacılık kanallarının önümüzdeki dönemde daha da önem kazanacağını öngörüyoruz. Mobil bankacılık gibi kanallar üzerinden yapılan işlemlerin çoğalması, müşterilere hem vakit tasarrufu hem de mali anlamda avantaj sağlıyor. Şubeler kanalıyla gerçekleştirilen işlemlerde adet bazında azalma görüyoruz. 5 yıl öncesinde dijital kanalların tüm işlemlerimiz içinde olan payı yüzde 25 civarındaydı. Dijital kanalların işlem setlerinin gelişmesi ve özellikle mobil bankacılık kullanımının son 5 yıldaki yükselişi ile bu oran bugün yüzde 80’in üstüne çıktı. Bundan sonraki süreçte de yatırımlarımızın ana odağında dijital kanallarımız ve özellikle mobil bankacılık olacak.
Yapı Kredi dijital bankacılığın sınırlarını genişletiyor
Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, “Önümüzdeki dönemde de dijital bankacılık stratejimiz doğrultusunda sektöre sunduğumuz teknolojilerle bankacılığı ileri taşırken, müşteri deneyimini en iyi şekilde yönetmeye devam edeceğiz” diyor.
Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, “Yapı Kredi olarak kurum kimliğimizin önemli bir parçası olan yenilikçi ruhumuzla, kurulduğumuz günden bu yana bankacılığın her alanında ilklere imza atıyoruz. İnsan hayatına değer katacak teknolojilere odaklanarak, müşterilerimizin bankacılık faaliyetlerini istedikleri anda, istedikleri mekânda gerçekleştirmelerine olanak tanıyoruz” diyor. Bu anlayış doğrultusunda Yapı Kredi Mobil’i “Bankamızın Uzaktan Kumandası” olarak kurguladıklarını belirten Doğan, son iki senede Yapı Kredi Mobil’de bankacılığın dijital dönüşümünde kilometre taşı denebilecek 35 yeniliği hayata geçirdiklerini söylüyor.
Doğan, “Kullanıcı dostu bir arayüze sahip Yapı Kredi Mobil’i, alternatif bir ödeme aracı haline getiren entegrasyonlarımızla da mobil bankacılığın sınırlarını genişletiyoruz” diyor. Doğan sundukları yeniliklerle ilgili şu bilgileri veriyor: “Türkiye’de ve Avrupa’da bir ilk olan göz tarama sistemi Göz ID ile Yapı Kredi Mobil’e şifresiz ve güvenli giriş imkânı sunuyoruz. ATM’ye dokunmadan QR kod ile para çekme, para yatırma ve Müşteri İletişim Merkezi’ne direkt bağlanma özellikleriyle müşterilerimizin hayatını kolaylaştırıyoruz. Bankacı Klavye ile akıllı telefonlardaki mesajlaşma uygulamaları ekranından hiçbir farklı ekrana ve uygulamaya girmeden hızlı para transferi yapılabilmesini sağlıyoruz. Siri ve iMessage üzerinden ister sesle ister mesajla müşterilerimizin para gönderebilmesine olanak tanıyoruz. Müşterilerimiz, Yapı Kredi Mobil’in mobil ödeme fonksiyonu aracılığı ile NFC özelliği olan Android telefonlarını POS cihazlarına yaklaştırarak güvenli ve temassız olarak alışveriş yapabiliyor. Facebook Messenger’ın bot uygulaması üzerinden bankacılık hizmetlerimizi sunuyoruz.”
Yapı Kredi Mobil ile müşteriler istedikleri şubeden istedikleri tarih ve saate randevu alabiliyor. “Kartlarını kaybeden müşterilerimiz, Yapı Kredi Mobil’deki Panik Yok Butonu ile kartlarını anında kullanıma geçici olarak kapatarak mobilden işlemlerine devam edebiliyorlar. Kartları için kayıp/çalıntı bildirimi gerçekleştirip, yeni kart talebinde de bulunabiliyorlar” diyen Doğan, bu özelliklerle sadece “Bankanın Uzaktan Kumandası” olarak konumlandırılan Yapı Kredi Mobil’in değil, Türkiye’de mobil bankacılığın sınırlarını da genişlettiklerin belirtiyor.
Ford ile yaptıkları işbirliğine de değinen Doğan, “Ford müşterileri, ellerini direksiyondan, gözlerini yoldan ayırmadan sürüş esnasında güvenli bir şekilde Yapı Kredi Mobil’e erişebiliyor. Piyasa bilgilerini ve döviz kurlarını Türkçe komutlarla öğrenebiliyorlar. Ayrıca Yapı Kredi Müşteri İletişim Merkezi’ne sürüş esnasında numara çevirmeden sesli komutlarla bağlanabiliyorlar. En yakın ATM veya şubeye yol tarifi alabiliyorlar” diyor.
NFC teknolojisini yenilikçi bir yaklaşımla Yapı Kredi Mobil’e girişte kullandıklarını anlatan Doğan, “Müşterilerimizin Yapı Kredi Mobil’e giriş yapmak için artık kredi kartlarını NFC özelliği olan cep telefonlarına yaklaştırmaları ve kart şifrelerini girmeleri yeterli. Öte yandan, müşterilerimiz internetten yaptıkları alışverişlerinde, ödemelerini Yapı Kredi Mobil üzerinden QR kod okutarak gerçekleştirebiliyor. Yapı Kredi Mobil’in içindeki Yapı Kredi Pay çözümlerinden biri olan “Araçta Ödeme” fonksiyonu ile müşterilerimiz Opet’ten yapacakları akaryakıt alışverişlerini araçlarından inmeden kolayca ödeyebiliyor” diyor.
Doğan, Yapı Kredi Mobil giriş ekranındaki “Jet İşlemler” menüsü ile müşterilerinin QR kod ile para çekme/yatırma, cebe havale ve QR kod ile ödeme işlemlerini daha hızlı ve kolay gerçekleştirebildiklerini söylüyor.
“Türkiye’de onaylı kurumsal hesap ile WhatsApp üzerinden destek sunmaya başlayan ilk banka olduk” diyen Doğan, kullanıcıların yapay zeka tabanlı Bankacı Bot ile entegre çalışan WhatsApp servisi üzerinden ihtiyaç duydukları hizmet ve ürünler hakkında destek alabildiklerini belirtiyor.
Son yeniliklerinin ise “Görüntülü İşlem Asistanları” aracılığı ile şubeye gitmeden Yapı Kredi müşterisi olma imkânı tanıdıklarını belirten Doğan, “Müşterilerimize anında işlem yapabilecekleri yeni ön ödemeli kartımız ‘World Nakit Sanal’ kartı sunuyoruz. Bu karta para yükleyerek internetten alışveriş, fatura ödeme, GSM TL/paket yükleme yapmak mümkün” diyor.
“Yapı Kredi olarak dijital yatırımlarımızın ve ürettiğimiz yenilikçi fikirlerin ötesinde, artık aynı bir teknoloji şirketi gibi bu fikirleri inovasyona dönüştürdüğümüzü söyleyebiliriz” diyen Doğan, önümüzdeki dönemde de dijital bankacılık stratejileri doğrultusunda sektöre sundukları teknolojilerle bankacılığı ileri taşırken, müşteri deneyimini en iyi şekilde yönetmeye devam edeceklerini söylüyor.