ABD’de ortalama hanehalkı gelirinin 2015’te yüzde 5,2 artarak son 8 yılın ilk yükselişini kaydettiği bildirildi.
ABD Ticaret Bakanlığının geçen yıla ilişkin “ABD’de Gelir ve Fakirlik” başlıklı raporuna göre, Amerikalıların gelir düzeyleri 2007’den bu yana ilk kez yükseldi.
Tipik bir Amerikan hanesinin gelirinin 2015’te yüzde 5,2 artışla 56 bin 516 dolara çıktığı belirtilen raporda, resmi fakirlik oranının ise yüzde 14,8’den yüzde 13,5’e gerilediği belirtildi. Yaklaşık 3,5 milyon Amerikalının fakirlikten kurtulduğu anlamına gelen bu düşüşte, 2 milyon 400 bin kişinin iş bulması önemli rol oynadı.
Bakanlığın Fakirlik İstatistikleri Müdürü Trudi Renwick, konuyla ilgili açıklamasında, gelirlerdeki yükselişin ülke genelinde tüm yaş ve ırk gruplarına yansıdığını vurgulayarak, “Gelirlerdeki artış çok geniş kapsamlı ve şimdiye kadar gördüğümüz en güçlü yükseliş.” ifadesini kullandı.
Bununla birlikte, 2015’te en düşük gelir grubunda yer alan Amerikalıların en yüksek gelir kazancını elde ederken, en yüksek gelir grubununa ait gelir artışının en düşük oranda olması dikkati çekti
Obama’nın politikaları sonunda işe yaradı
Amerikalıların gelirlerinin ekonomide kaydedilen ilerleme sayesinde 8 yıldır ilk kez artması basında geniş yankı bulurken, ABD Başkanı Barack Obama’nın orta sınıf odaklı politikalarının sonunda sonuç verdiği yorumları yapılıyor.
Aynı zamanda, raporun yaklaşan başkanlık seçimlerine yönelik kampanyalarda gündeme getirilmesi beklenirken, siyaset uzmanları gelirlerdeki artışın Obama yönetimine yakın ekonomi politikaları öneren Demokrat başkan adayı Hillary Clinton’a yönelik algıyı olumlu etkileyebileceğini öngörüyor.
Buna karşın, raporun Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trumptarafından kullanılabilecek yönleri de var.
Bunlardan biri, ülkedeki ortalama hanehalkı gelirinin, kaydedilen yükselişe rağmen 2007-2009 finansal krizi öncesindeki seviyenin altında seyretmesi. Resmi verilere göre, ABD’de ortalama hanehalkı geliri 2007’de 57 bin 423 dolar düzeyindeydi.
Trump, halihazırda Obama yönetiminin yanlış politikalarla ekonomiyi baltalayarak, ABD’ye “tarihin en zayıf iyileşme dönemini” yaşattığını öne sürüyor.