‘ABD, bölgemizdeki gelişmelere stratejik ortağının penceresinden bakmalı’

By Fortune Türkiye

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, 29 Ocak Pazartesi akşamı, yazılı ve görsel medyanın önde gelen ekonomi temsilcileriyle biraraya geldi. Toplantıda, Türkiye-ABD ilişkilerinin güncel durumu ve bu durumu daha ileriye götürmek için neler yapılabileceği konuşuldu.

Yeni Yürütme Kurulu’nun göreve başlamasından sonra yapılan bu ilk toplantıda, Mehmet Ali Yalçındağ, Türk ve Amerikan kamuoyunu doğru bilgilendirmenin TAİK’in önemli görevleri arasında yer aldığını belirterek, bu tarz çalışmalara süreklilik kazandıracaklarını belirtti.

Gelen farklı açıklamalardan ABD tarafında bir dağınıklık ve koordinasyonsuzluk olduğunun anlaşıldığına dikkat çeken Yalçındağ, Türk ve Amerikan kamuoylarının doğru bilgilendirilebilmesi için, medyayla ve kamuoyunu şekillendiren isimlerle daha yakın iletişimde bulunulmasında fayda gördüğünü aktardı.

“İki tarafın da bu ilişkiyi silip atması gerçekçi gözükmüyor”
ABD ve Türkiye’nin ortaklığının önemine değinildiği toplantıda mevcut durum değerlendirmesi de yapıldı. Yalçındağ, “ABD de, Türkiye de bölgede kendi stratejik önceliklerine sahip, bazı noktalarda zıtlaşıyor gibi gözüksek de on yıllara dayanan bir stratejik ortaklık söz konusu. Türkiye çok önemli bir NATO üyesi ve ABD’nin bu coğrafyadaki çıkarları için vazgeçilmez konumda. İki tarafın da bu ilişkiyi silip atması gerçekçi gözükmüyor. Amerika da, Türkiye de, gerginlikleri tırmandırmamaya dikkat edecektir, buna inanıyorum” dedi.

Yalçındağ, “Başkan Trump’ın, bölgesel sorunların bölgedeki aktörler tarafından ve bölgede çözülmesinin en iyi seçenek olduğuna inandığını düşünüyorum. Bu nedenle ABD’nin, Türkiye’nin sınırında yaşanan gelişmelere stratejik ortağının penceresinden bakması gerektiğine ve bakacağına inanıyorum” dedi.

İki ülke ilişkilerinin şu anki seviyesinden hoşnut olmanın mümkün olmadığını belirten Yalçındağ, iş dünyası olarak ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını söyledi.

Yalçındağ, bu doğrultuda, Türkiye-ABD İş Konseyi’nin yeni dönemde farklı ve kapsamlı bir strateji ile çalışmalarına hız vereceğini, iki ülke arasında ilişkilerin iyileştirilmesi yönünde her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını söyledi.

“Artık sadece Washington’la değil, Eyaletler nezdinde de çalışacağız”
Bu vizyon doğrultusunda TAİK bünyesinde daha kapsamlı bir yapılanmaya geçildiğini aktaran Yalçındağ, “artık sadece Washington’la değil, Türkiye açısından öncelikli Eyaletler nezdinde de çalışacağız” dedi. Yalçındağ, önümüzdeki aylarda TAİK bünyesinde, alt İş Konseyi olarak; California, Florida, Illinois, New York ve Texas İş Konseylerinin kurulacağını aktardı.

Mehmet Ali Yalçındağ, yeni dönemde, yeni kurulan Komiteler ile TAİK’in çalışmalarının genişletileceğini belirtti. Bu kapsamda, hayli kritik seyreden Türk-Amerikan ilişkileri hakkında fikir alışverişinde bulunmak üzere TAİK bünyesinde, ülkenin önde gelen yazılı ve görsel medya organlarının ekonomi temsilcilerini bir araya getiren bir Medya Komitesinin de kurulmasının kararlaştırıldığını; Komitede, Abdurrahman Yıldırım, Bilal Emin Turan, Cüneyt Başaran, Cüneyt Toros, Ebru Baki, Elif Saygılıer, Ercan İnan, Hakan Güldağ, Hayri Çetinkaya, Özlem Doğaner, Rauf Ateş, Sadi Özdemir, Servet Yıldırım, Şeref Oğuz, Şükrü Andaç, Vahap Munyar, Yaşar Kızılbağ ve Yavuz Barlas’ın yer alacağını açıkladı.

Yalçındağ, 29 Nisan-1 Mayıs 2018 tarihleri arasında Washington’da gerçekleşecek 37. ATC-TAİK Ortak Yıllık Konferansının Medya Komitesinin değerli görüşleri doğrultusunda şekilleneceğini belirtti.

Türkiye-ABD Ekonomik İlişkileri
Dünyanın en büyük ekonomisi ve pazarı olan ABD ile Türkiye’nin 1985’te yaklaşık 1.5 milyar dolar olan dış ticaret hacmi, bugün 18 milyar dolara yaklaşmaktadır. Türkiye’nin 5. en büyük ihraç pazarı olan ABD’ye ihracatımızın, toplam ihracatımız içerisindeki payı %4,4’tür. Türk firmalarının ABD pazarındaki payı ise sadece binde 3’tür. Her iki ülkenin dünya ile ticaret ve yatırım rakamları dikkate alındığında; mevcut potansiyellerinin henüz istenilen seviye ulaşmadığı görülmektedir. Buna rağmen, son bir yılda ABD’ye ihracatımız ciddi bir ivme kazanarak %32 arttı. 2017 yılında ABD’ye ihracat rekoru 8.6 milyar ABD doları ile kırıldı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi rekoru 20 milyar ABD doları ile 2011 yılında yakalanmıştı. 2017 yılı ticaret hacmi ise 17.3 milyar ABD dolarıdır. Ticaret rakamları haricinde, ABD, Türkiye’de yatırım gerçekleştiren en büyük ikinci yabancı yatırımcıdır. Türkiye ticaret faliyetlerinin yarısını ABD ve Avrupa Birliği ile gerçekleştirirken, çektiği doğrudan yabancı yatırımların üçte ikisini de bu ülkelerden almaktadır. Türkiye ise, ABD’ye yatırım yapan ülkeler arasında en hızlı büyüyen 9. ülkedir.
 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...