Destek Patent’ten çağrı: Hürrem Sultan markalaşmalı

By Fortune Türkiye

Türkiye’nin “yumuşak gücü” olarak kabul edilen Türk dizileri, bugün 75 ülkede 400 milyon izleyiciyle buluşuyor. Çin’den Balkanlar’a kadar geniş bir coğrafyada izleyici bulan Türk dizilerinin yurtdışı gelirleri 150 milyon doları buldu.

Türk dizilerinin yurtdışında başarılarının artarak sürmesine bir ‘destek’ daha geldi. Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, “Dizi ve film karakterleri marka gibi korunmalı, tescil edilmeli” dedi.
Yamankaradeniz, Licence Global Dergisi tarafından yayınlanan “Global 150 Lisans Firması Araştırması”nda ortaya çıkan rakamları değerlendirdi. Araştırma sonucuna göre film, çizgi film ve dizi film karakterlerinin yer aldığı perakende ürünlerinin satışının 230 milyar Amerikan doları olduğu ifade edildi.
 
Disney’in 39 milyar dolarlık ürün geliri
Araştırmaya göre Disney Tüketim Ürünleri 39.3 milyar Amerikan dolar tutarındaki ürün satışı ile lider oldu. Disney Tüketim Ürünleri, Disney karakterleri Mickey Mouse, Arabalar (Cars)  yanında MarvelComics karakterleri, Örümcek Adam, Iron Man, Hulk ve Kaptan Amerika’nın yanı sıra dünyanın fenomen olmuş filmi Star Wars’un lisans satışını gerçekleştiriyor.
 
Türkiye’nin dizi ihracatı avantaj
Kemal Yamankaradeniz, ülkemizdeki dizi ve film yapımcılarının da yarattıkları karakterlerle bu global pazarda yer alabileceklerine dikkat çekerek, “Bizim dizilerimizde de yaratılan karakterlerin ya da bu karakterlerin kullandığı ürün ve aksesuarların yakın coğrafyada önemli bir ekonomik değer yaratmaktadır. Bu sebeple bu değerler hukuki olarak korunmalı bir marka gibi tescil edilmelidir” diye konuştu.

Türkiye’nin yaklaşık 54 ülkeye dizi filmlerini ihraç ettiğini, bunun karşılığında ise 150 milyon doların üzerinde bir gelir elde ettiğine vurgu yapan Yamankaradeniz şöyle devam etti:“Yapımcılarımız bu geliri yan ürünlerle birlikte artırma imkanına sahipler. Sadece filmlerimizin pazarlanması değil, karakterlerin ve kullandıkları ürünlerinde de haklarının korunarak sanat eserlerinin gösterildiği ülkelerde satışa sunulması önemli bir ekonomik artı değer yaratacaktır. O sebeple yapımcılar karakterleri bir marka gibi korumalı, tescil ettirmeliler.”

Pepee markası davalık olmuştu
Diğer yandan, Türkiye’nin ilk markalaşan çizgi film karakteri Pepee geçen ay davalık olmuştu. Reklam ve animasyon işleri yapan Enes Büyük, Pepee’nin eser sahibinin kendisi olduğunu iddia ederek mahkemeden bunun tespitini isterken, gıdadan, tekstile, elektronik eşyadan oyuncağa bir dizi üründe marka olarak da kullanılan Pepee projesinin sahibi bilinen Ayşe Şule Bilgiç ise, Büyük’ün eski çalışanları olduğunu, projenin tüm haklarının kendilerine ait olduğunu ifade etmişti.
 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...