Sosyal yaşama aykırı saatlerde çalışmak beyni ve entelektüel kapasiteyi zamanından önce yaşlandırabiliyor.
“Journal Occupational and Environmental Medicine”de yayımlanan çalışmaya göre, on yıl boyunca vardiyalı çalışma beyinde altı yıldan fazla bir gerilemeye yol açabiliyor.
İnsanların vardiyalı çalışmayı durdurduktan sonra beyinlerinde bazı düzelmeler olsa da, tamamen normale dönmek beş yıl sürüyor. Uzmanlar, araştırmanın sonuçlarının bunamayla ilgili çalışmalar için de önemli bulgular sunacağına dikkat çekiyorlar.
İnsanın biyolojik saati normalde gün içinde aktif olmak, gece ise uyumak için düzenlenmiş bulunuyor. Nitekim biyolojik saate aykırı çalışmanın, meme kanserinden obeziteye, vücut üzerindeki yıkıcı etkileri zaten biliniyor. Şimdi ise, Swansea Üniversitesi ve Toulouse Üniversitesi’nden bilim adamları bu yaşam tarzının zihin üzerindeki olumsuz etkilerini de ortaya koydular.
Beyin normal olarak yaşlandıkça geriliyor ama araştırmacılar, sosyal hayata aykırı saatlerde çalışmanın bu süreci hızlandırdığına dikkat çekiyorlar. Tıp çevrelerine göre, gece çalışmalarının beyinde yarattığı tehlikeyi ölçebilmek için çalışma takvimlerini ve tıbbi kontrolleri düzenlerken kognitif (bilişsel) performans testlerinin de eklenmesi gerekiyor.
UK Medical Research Council’s Laboratory of Molecular Biology’den Dr. Michael Hastings, gece çalışmasından dolayı beyinde oluşan tahribatın geriye dönüşünün olmasının heyecanlandırıcı bir bulgu sunduğunu çünkü daha önce kimsenin böyle bir saptamada bulunmadığını kaydediyor.
Surrey Uyku Merkezi’nden Prof. Derk-Jan Dijk ise, vardiyalı çalışıp emekli olmuş işçilerin, hiç gece çalışmamış olanlara göre daha düşük bir uyku kalitesine sahip olduklarına dikkat çekerken, bu etkilerin bazılarının hemen düzelemeyeceği konusunda uyarıda bulunuyor.
(BBC)