Genç CEO’lar buluştu

By Fortune Türkiye

Avea, Capital ve Ekonomist iş birliğiyle, Türkiye’deki girişimcilik anlayışını dünyadaki örneklerle karşılaştırmak ve fikir alışverişinde bulunmak amacıyla bu yıl ilki gerçekleştirilen “Genç CEO Buluşmaları”nda katılımcılar girişimcilik, yeni liderlik modelleri, iş dünyasında genç CEO’ların izlediği yollar konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Avea Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir, “Girişimcilik, ülkelerin ve imkanların şekillendirdiği gömülü, keşfedilmeyi bekleyen kodlara sahiptir. Genç girişimcilerimizin bu kodları keşfederek toplumla uyum içinde, geçmişten gelen değerlerimizin üzerine yeni değerler katan şirketlere imza atacağına inanıyorum” dedi.

“Yarın, Yeni Şirket, Yeni Startup ve Yeni Liderlik” başlığıyla gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan Erkan Akdemir, “Girişimcilik, ülkelerin ve imkanların şekillendirdiği gömülü, keşfedilmeyi bekleyen kodlara sahiptir. Genç girişimcilerimizin bu kodları keşfederek toplumla uyum içinde, geçmişten gelen değerlerimizin üzerine yeni değerler katan şirketlere imza atacağına inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Akdemir, dünyadaki örneklerle Türkiye örneklerini karşılaştırma, fikir alışverişinde bulunma hedefi ile yola çıktıklarını dile getirerek, şunları kaydetti: “Teknolojinin yeni fikirleri çok hızlı hayata geçirdiği bir dönemde yaşıyoruz. İyi bir fikirle yola çıkan şirketlerin, çok kısa sürede dünya şirketi haline geldiğini görüyoruz. Bu yeni çağda ihtiyaçlar ve alışkanlıklar da çok hızlı değişiyor. Bir başka ifade ile teknoloji, girişimcinin yolunu açtı. Biz de, girişimciliğin güçlenen rolüne dikkati çekmek için, Türkiye’den ve dünyadan, alanının en özgün ve inovatif girişimcilerini bir araya getirdik. Mobil teknolojiler, toplumun her kesimi için fırsat eşitliği sağladı. Avea olarak, mobil teknolojilerden bireylerin ve şirketlerin daha uygun koşullarda faydalanmasını sağlamak için çalışıyoruz. Sunduğumuz mobil iletişime dayalı teknolojilerle, kurguladığımız iletişim şebekeleriyle, sunduğumuz akıllı cihazlarla ve hizmetlerle ürettiğiniz çözümleri daha fazla tüketiciye buluşturmanız için bu anlamda bir köprü görevi görüyoruz.”

Akdemir, Türkiye’nin gelişiminde inovasyonun çok önemli bir rolü olduğunu vurguladı. Türkiye’deki aile şirketlerinin önemine de değinen Akdemir, konuşmasına şöyle devam etti: “Aile şirketleri geçmişin değerlerini günümüze taşıyan önemli bir misyonu sürdürüyor. Ben bu şirketlerin sahip olduğu değerler ve sahip oldukları heyecanla profesyonel şirketler kadar başarılı olabileceğine inanıyorum. Genç kuşakların bu şirketlerin refahını sürdürmek ve yeni kuşaklara aktarmak için çalışması gerekiyor. Bu nedenle karşılaşabilecekleri problemleri ve riskleri önde görüp ona göre tedbir almaları, güne uyum sağlamaları çok önemli. Bu süreçte eski kuşakların işi yeni kuşaklara devrederken yönetimin içine katmaları ve ellerindeki araçları nasıl kullanacaklarını öğretmeleri gerekiyor.”

Erkan Akdemir, AveaLabs ile girişimciye ve yaratıcı fikre kucak açtıklarına işaret ederek, “AveaLabs bünyesindeki şirketlerin birer dünya şirketi olması için bilgi birikimimizi ve kaynaklarımızı genç girişimcilerle paylaşıyoruz.  Buradan çıkan 6 şirket bugün dünya genelinde ürün ve hizmet satacak olgunluğa ulaştı” diye konuştu.
 
“Şirketin yaşayacağı maddi kaybı bilmesine rağmen babam hata yapmama izin verdi”
Toplantı kapsamında düzenlenen ve Capital Dergisi Yayın Direktörü Rauf Ateş’in moderatörlüğünü yaptığı panelde Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin katılımcılarla iş hayatında yaşadığı tecrübeleri paylaştı.

İş hayatına başlama sürecine ilişkin bilgiler veren Özyeğin, üniversite döneminde yaz stajını kendi gruplarıyla alakası olmayan, bağlantısı bulunmayan bir şirkette yaptığını, bu kararın kendisine çok şey kattığını anlattı.

Özyeğin okul bitince de burada 3 yıl çalıştığını aktararak, bu süreçte zaman zaman evde hesap makinesini unuttuğu için yöneticisi tarafından toplantıya giderken arabadan indirildiğini, zaman zaman da başarılarından dolayı çok iyi bonuslar aldığını söyledi.

“Aile şirketinde çalışmadan önce başka bir şirkette çalışıp tecrübe kazanmayı önemsiyorum” diyen Özyeğin, sonraki süreçte çalıştığı Finansbank’ta bu dönemdeki primine babasının değil Bankanın Genel Müdürünün karar verdiğini aktardı.

Özyeğin, aile şirketlerinde ikinci nesil yönetici adaylarına “hata yapma hakkı”nın tanınmasının çok önemli olduğuna vurgu yaparak, “Mesela bir dönem bir şirketin kredisinin geri dönüşüne ilişkin bir planlamada babamla ayrı fikirlere sahiptik, babam bunun yanlış olduğunu, şirketimize maddi zarar vereceğini öngörmesine rağmen benim hata yapmama izin verdi ve haklı çıktı. Ciddi denebilecek bir meblağ zarar oldu ama ben bundan çok şey öğrendim” dedi.

Hüsnü Özyeğin’in kendisini eğitim hayatında yönlendirdiğine de değinen Murat Özyeğin, bu kapsamda babasının kendisine sağladığı katkıların altını çizdi.

Grup bünyesindeki sosyal sorumluluk aktivite ve projelerine aile olarak çok önem verdiklerini aktaran Özyeğin, “Aile olarak bu konuda iddialıyız, para kadar vakit vermek de önemli” dedi.

Citibank Üst Yöneticisi (CEO) Serra Akçaoğlu da iş hayatında doğru zamanda doğru yerde olmanın çok önemli olduğunu dile getirerek, çalıştığı her kurumda kararları “Şirket benim olsa ne yapardım” mantığıyla aldığını söyledi.

İş hayatında egoları bir tarafa bırakmanın başarılı olmak için önemli olduğuna işaret eden Akçaoğlu, “Bazen sizden çok daha tecrübesiz, genç biri sizin düşünemediğiniz bir şeyi düşünebiliyor. Tecrübe bazen inovasyonu kötü etkiliyor. Bu yüzden biz ekip olarak egoları bir tarafa bırakmaya çalışıyoruz” dedi.

Toplantı kapsamında ayrıca Rauf Ateş moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, HotelRunner CEO’su Arden Agopyan, Sarar Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ece Özalp, Esas Gayrimenkul CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Köseoğlu ile İTÜ Arı Teknokent CEO’su Kenan Çolpan iş hayatındaki deneyimlerini paylaştı.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...