Kapadokya bölgesinin en önemli turizm merkezlerinden olan ilçede, 1924 yılında mübadele nedeniyle Yunanistan’ın Kavala kentine giden Rumlardan kalan, bir kısmı da daha sonra yaşanan göç nedeniyle boşaltılan ev ve konaklar, restore ediliyor. Ihlara ile Manastır Vadisi, Selime Katedrali ve Kilise Camisi’nin yer aldığı ilçedeki 100 konaktan 17’si turizme kazandırıldı. Butik otel olabilecek diğer konaklar ise yatırımcıları bekliyor.
Güzelyurt Kaymakamı Mustafa Duruk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güzelyurt’un 1924 yılına kadar Müslüman ve Hristiyanların kardeşçe yaşadıklarını bir ilçe olduğunu söyledi.
Mübadeleyle Yunanistan’daki Türklerin Güzelyurt’a, Güzelyurt’taki Rumların ise Yunanistan’a gönderildiğini belirten Duruk, her yıl ilçede Türk-Yunan Dostluk Kültür ve Turizm Festivali’nin düzenlendiğini belirtti.
“En yeni konağımız yaklaşık 200 yıllık”
Duruk, Güzelyurt’ta 1800’lü yıllara ait taş konakların yer aldığını belirterek, şöyle devam etti:
“Buradaki en yeni konağımız yaklaşık 200 yıllık. İlçemizdeki konaklardan sadece 5’te birini turizme kazandırmış durumdayız. Bu konaklarda 400-500 turisti ağırlayabiliyoruz. Ancak bu yeterli değil. Konaklarımızda en az 5 bin turisti ağırlayabiliriz. Bu potansiyeli mutlaka harekete geçirmemiz gerekiyor.”
İlçenin turistik açıdan son derece önemli bir konumda bulunduğuna işaret eden Duruk, şunları kaydetti:
“Hemen yanı başımızda misafirlerimizin kolayca ulaşabileceği Ihlara ile Manastır Vadisi, Selime Katedrali ve Kilise Camisi var. Kapadokya’nın büyük bir bölümünü oluşturan Güzelyurt’ta, işletmecilerimiz çeşitli tur olanakları da sağlıyor. Turistler, Ürgüp ve Göreme’de balon turlarına da katılabilirler. Kapadokya bölgesinin en yoğun ilgi gören yerlerinden birindeyiz diyebiliriz.”
Turistler konaklama imkanı olmayınca geri dönüyor
Duruk, restorasyonu yapılan konaklarda 2014 yılında yaklaşık 17 bin yerli ve yabancı turisti ağırladıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:
“Turistlerin önemli bir bölümü, Güzelyurt’u çok beğenmelerine rağmen bu bölgeye yeteri kadar yatırımcı girmediğinden dolayı yeterli konaklama imkanı olmadığından geri dönüyorlar. İlçemizde 100’ün üzerinde konağımız, otel haline gelebilecek durumda. Şu anda sadece 17’sini turizme kazandırdık. Yatırımcıların buraya gelip ev ve konaklarımızı görmelerini istiyoruz. Üzerimize düşen ne varsa işletmecilerimize gereken yardımı sağlayacağız.”
Tarihi taş konaklar turizme kazandırılıyor
By Fortune Türkiye