Sanayi üretiminin en fazla gerilediği ülke Yunanistan

By Fortune Türkiye

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi geçen yılın Aralık ayında bir önceki aya göre değişmezken, 2013 yılının Aralık ayına kıyasla yüzde 0,2 azaldı. Bölgede, sanayi üretimi beklentilerin altında kaldı.

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, 18 üyeli Euro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış 2014 yılı aralık ayı sanayi üretimi kasım ayına göre değişmedi. Kasım ayında sanayi üretimi yüzde 0,1 artış kaydetmişti.

Yıllık bazda AB üyesi ülkeler içinde sanayi üretiminin en fazla gerilediği ülke yüzde 4,2 ile Yunanistan olurken, en fazla artış ise yüzde 18,2 ile İrlanda’da kaydedildi. 

Söz konusu oran 28 üyeli Avrupa Birliği’nde (AB) ise aylık bazda yüzde 0,1 artış kaydetti. Euro Bölgesi’nde yıllık bazda ise sanayi üretimi yüzde 0,2 gerilerken, AB’de yüzde 0,3 arttı.

Euro Bölgesi’nde sanayi üretiminin aylık yüzde 0,2 yıllık ise yüzde 0,3 artması bekleniyordu. Böylece sanayi üretimi verisi beklentilerin altında gerçekleşti. 

Bölgede sanayi üretiminin bir önceki aya kıyasla değişmemesinde, dayanıklı tüketim malları üretiminin yüzde 2,3, ara malı üretiminin yüzde 1,1, enerji üretiminin yüzde 1 ve sermaye malı üretiminin yüzde 0,2 artması etkili oldu. Dayanıksız tüketim malları üretimi ise yüzde 1,8 geriledi.

AB’deki artışa ise yüzde 2 artan dayanıklı tüketim malları üretimi ve yüzde 1 artan ara malı üretimi büyük oranda etki ederken, dayanıksız tüketim malları üretimi ise yüzde 1,4 geriledi.

AB ülkeleri içinde sanayi üretiminde aylık bazda en fazla azalış yüzde 12,4’le İrlanda’da gerçekleşirken, en fazla artış da yüzde 2 ile Polonya’da belirlendi. 

Euro Bölgesi’nde sanayi üretiminin yıllık bazdaki azalışına en fazla olumsuz etkiyi yüzde 1,7 ile enerji üretiminin azalması yaptı. Dayanıksız tüketim malları üretimi de yüzde 0,7 artış kaydetti. 

Öte yandan yıllık bazda AB üyesi ülkeler içinde sanayi üretiminin en fazla gerilediği ülke yüzde 4,2 ile Yunanistan olurken, en fazla artış ise yüzde 18,2 ile İrlanda’da kaydedildi. 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...