İstanbul’un su sıkıntısı için B planı devrede

By Fortune Türkiye

Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM)  “Türkiye’nin 81 ilindeki içme ve kullanma suyu durumu” ile ilgili düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kuraklıkla ilgili hazırladıkları “B” planının devreye girdiğini, gerekli durumda “C” planlarının da olduğunu söyledi. Eroğlu, “Şu anda ‘B’ planı ile ilgili bir sıkıntı olmayacak. Mevcut su, gelen yağışlar, buharlaşma, su kullanımı gibi konuları dikkate alarak kendimize göre hesap yapıyoruz. Bu yıl herhangi bir sıkıntı olmayacak İstanbul için” dedi.

“15 günlük su kaldı diye bir şey yoktur. Yanlış hesap yaparsanız olur” diyen Eroğlu, mevcut barajlarda su olduğunu belirterek, Eroğlu, “Bu nasıl oluyor? İşte ‘2,5 milyon metreküp su kullanıyoruz, onu ona bölersek, 15-20 gün Yalova’da su kaldı’ diyebilirsiniz.  Ama bizim başka kaynaklarımız var. İstanbul’dan üç yerden, barajlardan su akıyor. Onları hesap etmezseniz… Bu bir hesap işidir, biz hesabımızı yaptık. Şu anda Allah’ın izni ile bu sene bir su sıkıntısı yok. Şu anda ‘C planı’nı devreye sokacak bir risk yok” diye konuştu.
 
Saniyede 5 milyarmetreküp su kullanıyoruz
Eroğlu “Ülkemiz su zengini bir ülke değil. Ülkemizde yılda ortalama yaklaşık olarak 642 milimetre yağış düşmekte. Ülkemizin yüz ölçümüyle çarparsak neticede ortalama 500 milyar metreküp yağış düşüyor. Kimi yıllar bundan az, kimi yıllar fazla düşüyor. Yağan yağmurun bir kısmı buharlaşıyor, bir kısmı toprağa sızıyor, bir kısmı denizlere akıyor, bir kısmı da sınırları terk ediyor. Hesabımıza 112 milyar metreküp suyu kullanabilir bir durum söz konusu. Ama şu ana kadar yılda geçen yıl itibariyle söylüyorum 44 milyar metreküp su kullanıyoruz. Bu suyun yüzde 73’ünü çok büyük oranda sulamada kullanıyoruz. Yaklaşık 32 milyar metreküp suyu sulamada kullanıyoruz. 7 milyar metreküp suyu da yüzde 16’sına tekabül ediyor, içme kullanma suyu. 5 milyar metreküpü de sanayide kullanıyoruz” diye konuştu.

2060’a kadar su sıkıntısı kalmayacak
Türkiye’de enerji maksatlı barajların yüzde 41.7 oranında sulama maksatlı barajların yüzde 40 dolu olduğunu belirten Eroğlu “76 büyük yerleşim yerinde su sıkıntısı vardı. Onlar yapılmasaydı bugün İzmir, Mersin, Şanlıurfa, İstanbul susuzdu. 39 tane daha tesisimiz inşaat halinde. 3-5 yıl sonra su ihtiyacı olacaksa onu kabul etmiyoruz. 30 yıl sonrasının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yaptığımız zaman yeterli kabul ediyoruz. 39 tane proje devam ediyor. 18 milyon kişiye su temin edeceğiz ve bütün şehirlerin 2040-2050-2060’a kadar su sıkıntısı olmayacak” dedi.

Su her insanın en tabii hakkı
Eroğlu, Suriye’ye içme suyu gönderilmesine ilişkin soru üzerine ise şunları söyledi: “Normalde biz Fırat Nehri’nden geçmiş anlaşmalara sadık olarak, 500 metreküp saniye suyu bırakıyoruz. İçme suyu açısından. Tabii oradaki insanları susuz bırakmak doğru değil. Hangi anlayıştan, hangi dinden olursa olsun, biz bütün insanlara su vermekle vazifeliyiz. Bu destekler, AFAD ve KIZILAY vasıtasıyla yapılıyor. Biz şu anda 1,5 milyon Afrikalı’ya su götürdük kuyu açarak. Su her insanın en tabii hakkıdır. O bakımdan biz de yardım ediyoruz. Bakanlığımızın Afrika’da çalışması var ama Suriye ile ilgili bir çalışması yok. Sadece barajlardaki suyu düzenli olarak veriyoruz.”
 
 
 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...