Assan Foods dört kıtadaki ağını genişletiyor

By Fortune Türkiye

 KIBAR HOLDING BÜNYESINDE yer alan Assan Foods, birçok salça, ketçap ve sos üreticisine hammadde temin ediyor. Şirket ayrıca, kendi markalarıyla hem Türkiye’de
hem de yurtdışında fast food zincirlerine ketçap ve sos üretiyor. Şirketin en önemli özelliklerinden biri de müşterisine özel sos ve ketçap üretmesi. Şirket şimdi hem yurtiçinde hem yurtdışında yatırım atağına geçmiş durumda. Bu arada şirket, yakın dönemde olmasa bile önümüzdeki yıllarda kendi markasıyla market raflarında da yer alabilir.
20 yıl önce endüstriyel domatesin en yoğun olarak yetiştirildiği Karacabey Ovası’nın hemen yanında yer alan Susurluk’ta kurulan Assan Foods, 2000 yılında portföyüne ketçap, daha sonra ise mayonez ve sos ürünlerini ekledi. Türkiye’de ev dışı tüketimde ketçap, sos ve mayonezde en büyük üretici konumunda bulunan şirket, ayrıca dört kıtada 70 ülkeye ihracat yapıyor. Assan Foods Genel Müdürü Hakan Koçoğlu, hem private label alanında hem de Colorado,  Kingtom ve Oba markalarıyla yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda yer aldıklarını, 300’den fazla ürün çeşitleri bulunduğunu kaydediyor.
Şirketin Susurluk ve İzmir’de bulunan iki tesisi günde 4.500 ton taze domates işleyip, 2.5 milyon adet ürün üretme kapasitesine sahip.
Koçoğlu, toplam 308 kişiyi istihdam ettiklerini söylüyor. Bu arada, şirketin Susurluk’ta yer alan fabrikası Türkiye’de tek bir yerde en yüksek domates işleme kapasitesine sahip fabrikalardan biri.
Assan Foods, Burger King, KFC, Pizza Hut, Popeyes, Köfteci Yusuf gibi Türkiye’deki büyük fast food zincirlerine ürün üretiyor.
Perakendede ise BİM, Metro ve Hakmar gibi zincir marketlerin ketçap ve mayonezlerini zaman zaman da soslarını; Unilever, Nestle, Japonya’da Ishimitsu gibi şirketlere ise endüstriyel ölçülerde salça, sos ve biber suyu üretiyor.
 
YÜZDE 100 BÜYÜME PLANI VAR
Yaklaşık 100 milyon dolarlık büyüklüğe sahip olan şirket, yatırımlara devam ederek, 2023 yılına kadar yüzde 100 büyümeyi hedefliyor. Son dönemde yaşanan kur artışlarının şirketi nasıl etkilediği konusunda ise Koçoğlu şunları söylüyor: “Satış kanalları ve ürün segmentleri arasındaki dağılım bizim riskimizi bölmüş durumda. Bazı bölgelerde yaşanan hafif durgunluk diğer taraftaki tüketim artışıyla kendini dengeliyor. Bu yıl çift haneyi büyümeye devam edeceğiz. Bu yıl ciroda yüzde 20 artış öngörüyoruz.
Müşterilerimizle yaptığımız çalışmalarla 2019 yılında da büyümeyi sürdüreceğiz. Çünkü, müşterilerimizin büyüme planları aynı şekilde bize de yansıyor.”
Bu arada Kibar Holding’in 22 şirketi içinde yani büyük sanayi kuruluşları arasında Assan Food grup içinde ciroda son dört yıldır ilk 5’te yer almasıyla dikkat çekiyor. Tabi bunda tüketiciye yakın faaliyet göstermesinin payı büyük. Koçoğlu, bu nedenle şirketin yatırımlarına devam edeceği bilgisini paylaşıyor.
Koçoğlu, şirketin bugüne kadar 50 milyon doların üzerinde yatırım yaptığını belirterek, sadece geçtiğimiz yıl yapılan yatırım miktarının 6 milyon euro olduğunu belirtiyor. Geçen yıl yapılan bu yatırımla şirketin fabrikası robotik sistemlere geçmiş. Şimdi yeni makine siparişleri vermeye devam ediyor. Bu yatırımlar şirkete 2020 yılına kadar alınacak ek siparişleri karşılamayı sağlayacak. Yatırımlarda hep bir adım sonrasını düşündüklerini belirten Koçoğlu, “İşimiz büyüdükçe yatırımlarımıza devam edeceğiz” diyor.
Şirketin 5 yıl sonra yüzde 100 büyüyebilmesi için hem Türkiye’de  hem de yurtdışında yatırımlara ağırlık vermeye devam edeceği düşünülüyor. “Çünkü, büyüme hedeflerimiz yüksek” diyen Hakan Koçoğlu, iki yıl içinde Asya pazarında fabrika kurmayı hedeflediklerini söylüyor. Sonrasında ise şirketin ABD ve Avrupa’da da fabrika kurma hedefi bulunuyor.
Koçoğlu, yakın vadede olmasa da Türkiye’de bir marka satın alarak hızlı tüketim alanına giriş yapma planları  olduğunu ifade ediyor. Bu da marka satın alma fırsatlarını değerlendirerek yapılacak. Diğer yandan, Kuzey Afrika ve Körfez bölgesinde yatırım için şirketin görüşmeleri devam ediyor. Bu yatırımların da bir-iki yıl içinde gerçekleştirilmesi öngörülüyor.
İhracatın kendileri için bu dönemde kritik önemde olduğunu belirten Koçoğlu, “Kur belli bir noktada bize avantaj getiriyor gibi olsa da aslında rekabet ettiğimiz yer fiyattan ürünün katma değerine doğru gidiyor” diyor. Koçoğlu örnek olarak Uzakdoğu pazarını veriyor. Orada yeni anlaştıkları bir müşterinin Tayland ve Tayvan gibi ülkelerde daha ucuz üretim yapan şirketler yerine kendilerini tercih ettiğini veriyor. “Çünkü, “Fiyattan çok kalite öne çıkıyor. Bir de esneklik çok önemli. Bu noktada da Avrupalı şirketlerden ayrılıyor. Biz kalitemizle rekabette öne çıkıyoruz” diyor. Yurtdışında yapacakları yatırımlarla Türkiye’deki know how’ı o bölgelere taşıyacaklarını, bu yatırımlarının kendilerine maliyet avantajı sağlayacağını belirtiyor.
Koçoğlu şu anda ihracat yaptıkları ülkelerde oldukça kuvvetli pazar payları bulunduğunu belirterek, “Kingtom markasıyla Kuzey Afrika’da bulunduğumuz ülkelerde iyi paylara sahibiz. Kingtom Cezayir’in bir numaralı salça markası. Yine Gürcistan’da da Kingtom pazar lideri” diyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM İÇİN ÇALIŞIYOR
Koçoğlu, hammaddenin tohumdan toplamaya kadar tüm süreçlerinin içinde olduklarını, rakiplerinden de bu anlamda ayrıştıklarını söylüyor. “Kendi hammaddemizden en iyi ürünü yapmaya çalışıyoruz” diyor. Assan Food, yaklaşık 450 çiftçi ile anlaşmalı çalışıyor. Yani, hangi tohumun üretileceğinden, toplamaya kadar tüm süreçlerin içinde yer alıyor.
Assan Foods’un yaklaşık 10 yıldır sürdürülebilir tarım için ciddi çalışmalar yaptığını belirten Koçoğlu, beraber çalıştıkları çiftçilerle bütün süreci baştan sona kadar takip ettiklerini, akıllı tarıma yatırım yaptıkları bilgisini veriyor. Böylece, tarlalara koyulan istasyonlarla 11 tane veriyi (toprağın nemliliğinden, ürünün üzerindeki neme, hava durumu, rüzgar vb.) toplayıp değerlendirip çiftçiyle paylaşıyor. Pilot uygulamanın yapıldığı tarlalarda ilk yılın sonunda su kullanımında yüzde 50, ilaç kullanımında yüzde 35 bir azalma olmuş. Şirket aynı zamanda bu projeyi TÜBİTAK’la beraber büyütmeye çalışıyor. Koçoğlu, sürdürülebilir tarımı yaygınlaştırmayı istediklerini, bu yıl pilot bölge sayısını artıracaklarını söylüyor. Bu çalışmaların kendilerine ne sağlayacağı konusunda ise şunları söylüyor: “Biz sadece kendimiz için hammadde üretmiyoruz. Dünya çapındaki çok büyük gıda üreticileri için de hammadde üretiyoruz. Dünyada sürdürülebilir tarım ve sağlık trendi öne çıkmaya başladı. Diğer yandan gıda işinde güvenirlik çok önemli. Kalite standartlarını oturtmuş olmak fark yaratıyor. Tarım ürünlerinde kullanılan ilaçların azaltılıyor olması hem sağlık hem de sürdürülebilir gıdayı alabilmek açısından önemli. Bunu yapabilen şirketler bir adım öne geçmeye başladı.”
Bilindiği gibi 2050 yılında küresel  nüfusun 9.7 milyara ulaşması öngörülüyor.
Dolayısıyla, tarımsal üretimin bugünkünün yüzde 50 oranında artması gerekiyor. Bu anlamda sürdürülebilir tarım üretimi çok önem kazanıyor.
Koçoğlu sürdürülebilir tarım konusundaki çalışmaların Assan Foods’a katkısı konusunda ise, “Bizim dünyada endüstriyel tarım ürünlerinde rekabet edebilmemizin yolu katma değeri yüksek ürünler geliştirmemizden geçiyor. Biz doğru hammaddeyle ürünler üretiyoruz. Birçok kalite sistemiyle
çalıyoruz. Çünkü, dünyanın her yerine ürün gönderiyoruz. En iyi üründe, iyi fiyatlarla hem Türkiye’de hem dünyada rekabet ediyoruz. Dolayısıyla, endüstriyel ürünlerde daha rekabetçi olabilmek için ürün kalitesini artırırken, katma değerli üretim yapmamız gerekiyor” diye anlatıyor.
 
SOS PAZARINDA LİDER MARKASI COLORADO…
Colorado, şirketin özellikle ev dışı tüketim sos pazarında lider olarak konumlandırdığı markası. Markanın bu başarısı hakkında Genel Müdür Koçoğlu, “Birincisi doğru ortaklarla çalışıyoruz. İkincisi tüketici tarafında yapılan araştırmalarla paket konusunda da farklılık sağladık.
Ancak en önemlisi kalitesiyle rekabette iyi bir noktada” diyor.
Dünyada salça, ketçap, mayonez ve tüm sosları içeren pazarın büyüklüğü 44 milyon ton olduğu belirtiliyor. Bu da yaklaşık 125 milyar dolarlık bir pazar anlamına geliyor. 44 milyon tonluk pazarın yaklaşık 22 milyon tonu Asya pasifik bölgesinde bulunuyor. 12 milyon tonu Çin’de soya sosu olarak tüketiliyor. Avrupa’da salça ve sos pazarı ise 8.2 milyon ton civarında bulunuyor. Ortadoğu’da salça ve sos pazarının ise yaklaşık 3 milyon ton olduğu düşünülüyor.
Türkiye’de salça ve sos pazarı yaklaşık 418 bin ton, yaklaşık 2 milyar TL’lik bir pazar. Bunun yarısı perakende yarısı da Assan Foods’un da dahil olduğu ev dışı tüketim kanalında bulunuyor. Koçoğlu’na göre, sos pazarı Türkiye’de hızlı bir şekilde, önümüzdeki 10 yılda çift haneli büyüyecek. Salçanın Türkiye’de tüketimde önemli bir yer tuttuğunu belirten Koçoğlu, “Salça üretiminin yüzde 50’si hâlâ ev dışı hızlı tüketimin yarısını tutuyor. Diğer yandan, Türkiye’da sos pazarı hızlı büyüyor.
 Avrupa’da pazar doymuş durumda. Türkiye ise genç nüfusunun yanı sıra fast food sektörünün büyümesiyle birlikte sos pazarı da her geçen gün büyüyor” diyor.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...