ABD’de birkaç kuruluş dijital paraların tanımlanması işini yürütüyor. Hazineye bağlı çalışan Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) olarak bilinen kuruluş hangi şirketlerin para transferi işinde (MTB) çalışan bir şirket olarak tanımlanabileceğine karar veriyor. MTB’ler kara para aklama (AML) ve müşteriyi tanıma (KYC) yükümlülüklerine ek olarak regülasyonlara da uymak zorundalar. FınCEN’in 2015 yılında Ripple’a kestiği ceza ile tarihte ilk kez bir dijital para “borsası” cezalandırılmış oldu.
ABD hazinesine göre Bitcoin konvertible sanal para birimi (2013). CFTC’ye göre ise bir emtia (2015) . Vergi dairesi IRS’e göre is Bitcoin mal olarak vergilendirilecek yani benzer işlemlerde uygulanan vergi kuralları geçerli. Manhattan’da Bitcoin’in sanal para olduğu ve olmadığı yönünde 2 mahkeme kararı mevcut. 1 Ocak 2017 itibarı ile ise 13 eyalet Bitcoin’inin “ne olduğunu” karara bağlamış durumdayken geri kalanı için gri bir alan. Nevada blockchaing ve akıllı kontratları vergilendirilmesini veya kullanımının lisansa bağlanmasını yasaklayan ilk eyalet. Amaç belli, start-upları eyalete çekmek. Arizona ise blockchain teknolojisi aracılığı ile kaydedilen bir imzanın geçerli bir elektronik imza olduğunu resmileştirdi. Vermont blockchain verisinin mahkemelerde görülen davalarda sunulabileceğine karar vermişti.
ABD kanunlarının standardize edilmesine yönelik çalışma yapan Uniform Law Commission temmuz ayında Uniform Regulation of Virtual Currency Businesses Act adlı tasarıyı onayladı. Son günlerde ABD SPK’sı SEC dijital para borsaları ve uygulamalarının yetkilik alanına girdiğini gösteren kararları artarda alıyor
Çin
Çin gerek milli dijital para çalışmaları gerekse 1 numaralı madenci olması nedeni ile kararları açısından en az ABD kadar öneme sahip bir ülke . PBOC 2013 yılında finans kuruluşlarının Bitcoin işlemleri yapamayacağını açıkladı. 2017 yılı içinde para çıkışlarını müteakip kişilerin de Bitcoin işlemleri yapmasına engelleme geldiği spekülasyonlarına rağmen net bir yasa söz konusu değil. Hong Kong’da ise para kurulu (HKMA) Bitcoini sanal emtia olarak tanımladı.
Japonya
Dijital para konusunda en hızlı ve vizyoner ülkelerden biri de Japonya ; 1 Nisan 2017 tarihi itibarı ile Bitcoin yasal bir ödeme aracı olarak kabul edildi, yani para olarak sınıflandırdı. Buna rağmen kara para aklaması için kullanılmadığına dair bir dizi regülasyona uygunluk şartı söz konusu. Mt. Gox skandalının ardından yasa dijital para borsalarını Japon Finansal Hizmetler Ajansı’nın denetimi altına soktu. Bu borsaların tescil edilmesi ve hesap açılışlarında yatırımcı kimliğinin teyit edilmesi anlamına geliyor.
Ingiltere
İngiltere’de bir dijital para regülasyonu olmasa da hükümet Bitcoin işlemlerini FX işlemleri olarak değerlendirdiğini ve buna göre vergilendirileceğini açıkladı. KDV uygulanmayacak ancak sermaye kazancı vergilendirilecek. Şayet Bitcoin bir ödeme aracı olarak kullanılıyorsa standart KDV de kesiliyor olacak. 2014’te BOE’nin bir raporu Bitcoin işlemlerinin sadece 1.7%’sinin pound ile yapıldığını kaydetmişti. Daha güncel gayrı resmi raporlarda ise kullanıcı sayısının 5 kat arttığı yazılıyor.
Irlanda
Liberal vergi yasaları ile (en azından bir zamanlar) bildiğimiz Irlanda dijital para birimlerini düzenleyen bir yasa çıkartmış değil. Ancak daha ilginç bir özelliği var ki bu konuda ülkeyi tek kılıyor: Irishcoin adı altında bir dijital parası var. Özellikle turizm sektörüne yönelik yaratılan bu dijital para ülkenin genel olarak kavrama yaklaşımının da olumlu olduğunu gösterir nitelikte.
Lüksemburg
Benzer diğer bir ülke Lüksemburg da konuya liberal yaklaşım sergiliyor. CSSF 2014 yılında yayınladığı bildirimle Bitcoin’in para olarak kabul edildiğini ancak ülke içinde aktivite gösterecek her kurumun Finans Bakanlığından izin almak ve CSSF kontrolünde olmak zorunda olduğu hatırlatmasını yaptı. 2015 yılında da ilk BitLicence’ın verildiğini görüyoruz.
Rusya
2016 öncesinde Bitcoin kullanımının tamamen yasak olduğu Rusya’da bu yıl Ethereum platformunun kurucularından Vitalik’in Başkan Putin ile görüşmesinin ardından daha liberal adımlar mı atılacak sorusu geldi. Şimdilik bilinen Rusya MB’sinin Bitcoin vs’yi dijital mal olarak tanımlamayı düşündüğü.
Almanya
AB’nin en kritik ülkesi Almanya’da Bitcoin “özel para” olarak değerlendiriliyor ve buna bağlı olarak vergilendiriliyor.
G. Kore
Nükleer savaş çıkar mı diye tartışa duralım G. Kore S. Korean Foreign Exchange Transactions Act adlı yasayı şubat ayında revize ederek 18 Temmuz itibarı ile fintech şirketlerinin Financial Supervisory Service’e (FSS) tecil edilmek kaydı ile “Bitcoin dahil olmak üzere” küçük fonlar ve şirketler için uluslar arası para transferi yapmasına izin verdi. Düzenlemeye göre bir defada gönderilebilecek miktar 3000 dolar veya daha az olurken yıllık bazda bir hesabın fintech üzerinden gönderebileceği miktar da 20,000 dolarla sınırlandırıldı.
Peki ama Bitcoin Hukuken Nedir?
By Fortune Türkiye