Dijital Bankacılıkta Ana Trend Müşteri Deneyimini Zenginleştirmek

By Fortune Türkiye

Deloitte, küresel bankacılık sektöründe gelişen dijital trendlere yönelik içgörüler sunduğu “Dijital Bankacılık Olgunluğu 2024” raporunu yayımladı.

44 ülkeden 349 bankanın katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, mobil ve internet bankacılığındaki 1.005 fonksiyon değerlendirildi. Türkiye’den araştırmaya dahil edilen birçok banka, dijital bankacılıkta öncü bankalar arasında yer alarak, global ölçekte güçlü bir konum sergiledi.

Rapora göre, dijital bankacılıkta “müşteri deneyimini geliştirmek” öncelikli alan olarak dikkat çekerken, çok işlevli “süper uygulamalar” da daha fazla öne çıkmaya başlıyor. Bankalar, Kişisel Finans Yönetimi (PFM) araçları ve kişiselleştirilmiş içerikler ile kullanıcıların dijital hizmetleri daha etkin ve kolay bir şekilde kullanmalarını teşvik ediyor. Bunun yanı sıra, operasyonel verimliliği artırma ve maliyetleri optimize etmeye yönelik çalışmalar, sürdürülebilir büyüme ve müşteri memnuniyetini daha ileriye taşımada önemli bir rol oynuyor.

Erişilebilirlik sorunları iyileştirilebilir

Türkiye’deki bankaların, sundukları geniş hizmet yelpazesi ve dijital olgunluk seviyeleriyle, dijital bankacılık alanında oldukça güçlü bir konumda olduğunu vurgulayan Deloitte Türkiye Finansal Hizmetler Sektörü Lideri Cüneyt Kırlar, “Türkiye’deki bankalar, müşteri odaklı inovasyon ve dijitalleşme konusunda öncü bir rol oynuyor. Süper uygulamalar ve yapay zeka tabanlı çözümler, sunulan hizmetleri daha erişilebilir ve kişiselleştirilmiş hale getiriyor. Artık önemli olan yalnızca dijitalde var olmak değil, kullanıcı dostu ve akıllı çözümler sunarak müşterilere kusursuz bir deneyim yaşatmak. Dijitalleşme sürecinde bankalarımız önemli bir yol kat etti. Erişilebilirlik standartlarının daha da güçlendirilmesiyle, herkes için kusursuz bir kullanıcı deneyimi sağlamak mümkün. Türk bankalarının inovasyon ve teknolojiye yaptığı yatırımlar, dijital bankacılık alanında küresel ölçekte fark yaratmalarını sağlıyor. Önümüzdeki dönemde bu alandaki güçlü konumlarını daha da ileriye taşıyacaklarına inanıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Müşteri deneyimi odaklı dönüşüm

Raporda, COVID-19 pandemisi ile yükselişe geçen dijital bankacılık dönüşümü, yeni dönemde daha güçlü, sezgisel ve kullanıcı odaklı bir deneyim yaratma hedefine evriliyor. Araştırmaya göre bankalar yeni süreçte dijital kanallarını yeniden tasarlayarak müşteri deneyimini en üst seviyeye çıkarmaya odaklanıyor. Arayüzlerin iyileştirilmesi ve süreçlerin sadeleştirilmesi ile müşteri memnuniyeti artırılırken, az kullanılan ya da  eskimiş özellikler yerine daha işlevsel ve yenilikçi çözümler sunuluyor.

Dijital bankacılıkta iki temel strateji: Sezgisel tasarım ve Super App

Deloitte raporu, bankacılık sektöründeki lider oyuncuların iki ana alana odaklandığını vurguluyor: İlk  grup, müşterilere eksiksiz bir hizmet yelpazesi sunarak mükemmel bir kullanıcı deneyimi sağlamayı hedefliyor. Bu grup müşteri memnuniyetini sağlamak için sezgisel tasarım ve sorunsuz etkileşimlere öncelik veriyor. İkinci grup ise çok işlevli Süper Uygulamalar (Super Apps) geliştirerek finansal hizmetleri seyahat, sigorta, alışveriş ve eğlence gibi ek hizmetlerle birleştirerek geniş bir ihtiyaç yelpazesini tek bir platformda karşılamayı amaçlıyor. Her iki strateji doğrultusunda bankalar, dijital liderlik konumlarını güçlendirerek müşterilerine yenilikçi çözümler sunmayı hedefliyor.

Finansal yönetim araçları devrede

Bankalar, müşterilerini desteklemek, geliştirmek ve eğitmek için çeşitli yöntemler kullanıyor. Kişisel Finans Yönetimi (PFM) araçları ile müşterilerinin fonlarını daha etkili bir şekilde yönetmelerine yardımcı oluyorlar. Ayrıca, kişiselleştirilmiş içerik ve mesajlar kullanarak bankacılık deneyimini bireysel ihtiyaçlara göre uyarlıyorlar. Bunun yanı sıra, dengeli finans yönetimi için müşterilere öneriler sunuyorlar. Bu girişimlerle bankalar, müşterilerin farkındalığını, finansal yetkinliklerini ve memnuniyetini artırmayı; müşteri ilişkilerini güçlendirmeyi, dijital bankacılık kanallarının kullanım sıklığını artırmayı hedefliyor.

Yenilikçilik ile maliyet arasındaki denge öne çıkıyor

Raporda ayrıca bankaların maliyet optimizasyonu fırsatlarını değerlendirmeye de odaklandıkları ifade ediliyor. Geliştirilmiş müşteri deneyimi öncelikli olmaya devam ederken, operasyonel verimlilik ve maliyet optimizasyonu da büyük önem taşıyor. Üretken yapay zeka ve yeni teknolojiler sayesinde bankalar hizmet kalitesini artırırken, maliyetleri düşürerek rekabetçi kalmaya ve uzun vadeli finansal istikrarı sağlamaya odaklanıyor. Yenilikçilik ile maliyet yönetimi arasında iyi bir denge kurmak, değişen finansal ortamda başarının anahtarı olarak öne çıkıyor.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...