İster yavaş yükleme süreleri, ister duraksamalar veya gecikmeler olsun, internetteki yavaşlamalar çalışanların verimliliğini düşürüyor. İnternet Değişim Noktası operatörü DE-CIX tarafından 2022 yılında yapılan bir ankete göre, bekleme süreleriyle geçen sürenin toplamı haftada ortalama 46 dakikaya, yıllık olarak hesaplandığında ise neredeyse bir çalışma haftasının 35 saatine denk geliyor. Her 10 anket katılımcısından 8’i bu durumdan etkilendiğini belirtti. Sonuç olarak, dosya aktarımları çok uzun sürüyor, video konferanslarında takılmalar yaşanıyor ve uygulamalar stabil şekilde çalışmıyor. Microsoft ve DE-CIX, Office yazılımlarının ofis ortamında daha güvenilir şekilde çalışmasını sağlamak için bir çözüm geliştirdi. Microsoft Azure Eşleştirme Hizmeti (kısaca MAPS), şirketleri doğrudan hizmet sağlayıcısının bulutuna bağlıyor. Microsoft’un Hizmet Olarak Yazılım (SaaS) bulutuna giden ve oradan gelen veri akışı, hizmet seviyesi anlaşmalarına (SLA) göre kontrol edilip optimize edilebiliyor.
En kısa fiziksel ağ yolu üzerinden veri alışverişi
MAPS, tüm şirket lokasyonlarında öngörülebilir gecikme süreleri ve istikrarlı bant genişlikleri sağlayarak bütüncül bir çözüm sunuyor. MAPS hizmeti, verileri en kısa fiziksel ağ yolu üzerinden en yakın erişim noktasına yönlendirerek, genel interneti atlıyor. MAPS’i kullanmak isteyen işletmeler, bağlantı altyapılarını zaten çoklu sağlayıcı modeliyle yedekli şekilde yönetiyorsa ve ideal olarak bir sunucu barındırma veri merkezinde bulunduruyorsa bu hizmetten oldukça kolay ve sorunsuz bir şekilde yararlanabilir. Ayrıca, ağ trafiğini merkezi bir yapıda toplamaları gerekiyor. Bu gereklilikler genellikle büyük ölçekli şirketler için geçerli. Bunun yanı sıra, şirketlerin kendi Otonom Sistem Numarası’na (ASN) ve yönlendirme ekipmanına sahip olması gerekiyor. Minimum bant genişliği şartı bulunmuyor.
Toplanan eşleştirme trafiği, destek maliyetlerini yönetilebilir hale getiriyor
Teknolojik açıdan bakıldığında, MAPS, yazılım sağlayıcısının çeşitli hizmet sağlayıcıları aracılığıyla uygulamaya koyup sunduğu bir eşleştirme hizmeti. Örneğin, DE-CIX gibi MAPS iş ortaklarının bir ağ işletmesi, yedekli lokasyonlara sahip olması ve tam kadrolu bir Ağ Operasyon Merkezi (NOC) çalıştırması gerekiyor. Bu yapı sayesinde Microsoft, eşleştirme trafiğini toplarken destek maliyetlerini de yönetilebilir seviyede tutuyor.
MAPS, Outlook’tan Teams’e ve OneDrive’a kadar, tarayıcı üzerinden de çalışan tüm uygulamalar için ideal bir eşleştirme çözümü. Bulut çıkış maliyetleri de bulunmuyor. Şirketler, söz gelimi Microsoft Azure’u kullanmak istediklerinde durum farklı bir hal alıyor. Şirketler, Hizmet olarak Altyapı (IaaS) servisine kendi özel bulut bağlantıları üzerinden (Azure ExpressRoute) erişebiliyor ancak Microsoft, çıkış trafiği için gigabayt başına ücret uyguluyor. Müşteri ilişkileri yönetimi uygulamaları, veri tabanları veya depolama kaynakları gibi Hizmet olarak Platform (PaaS) hizmeti için ise iş yüküne bağlı olarak MAPS gibi eşleştirme hizmetleri veya özel bağlantılar kullanılabiliyor.
MAPS, sıfır güven (zero-trust) veya SASE platformlarına doğrudan bağımlı olmak istemeyen şirketler için de cazip bir seçenek. Şirketler, Microsoft’un altyapısına doğrudan bağlanabilir, Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS) saldırılarını etkili bir şekilde ortadan kaldırabilir. Microsoft, şirketlerin doğrudan bağlantı yoluyla kullandığı SaaS hizmetlerini de kapsayan siber uzaydan gelebilecek saldırılara karşı ağını ve hizmetlerini koruyor.
Buluta Bağlantı: Şirketlerin Üçte Biri İyileştirme Alanı Görüyor
Kesin olan bir şey var: SaaS uygulamaları için eşleştirme hizmetlerinin geleceği parlak. Gartner’a göre, küresel SaaS pazarının yıllık yaklaşık yüzde 20 oranında büyümesi bekleniyor. 2024 yılında 247 milyar dolar seviyesinde olan satışın, uzmanlara göre 2025 itibarıyla 295 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Öte yandan, IDC tarafından yapılan bir ankete göre, bulut bağlantısı birçok şirket tarafından sınanıyor: İşletmelerin neredeyse üçte biri, iş hedeflerinde başarıya ulaşabilmek için bağlantı altyapılarında acil iyileştirmelere ihtiyaç duyduklarını belirtiyor. DE-CIX, MAPS bağlantısı için gerekli eşleştirme altyapısını ve desteği sağlayarak bu alanda şirketlere yardımcı oluyor. Bu hizmet, Avrupa, İskandinavya, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve Hindistan’da İnternet Değişim Noktaları aracılığıyla sunuluyor.