“Bursa, Şirketimizin Teknoloji Merkezi Oldu”

By Fortune Türkiye

Beyçelik Holding, 5 farklı sektörde 26 şirketi, 6 bine yakın çalışanı ile dünya standartlarında üretim yapan ve hizmet sunan bir grup. 2024 yılında 1.2 milyar USD cirosu olan Beyçelik Holding CEO’su Baran Çelik bu büyüklüğü sürdürebilmek için teknolojik alt yapılarına ciddi yatırım yaptıklarını, geliştirdikleri teknolojileri yurtdışındaki üretim merkezlerine de taşıdıklarını söylüyor.

Temelleri 1976 yılına dayanan Beyçelik Holding otomotiv, yenilenebilir enerji, iklimlendirme, rüzgar türbini kule üretimi, hurda metal geri dönüşüm ve sigorta sektörlerinde dünya standartlarında üretim yapıyor ve hizmet veriyor. Beyçelik Grup bünyesinde 26 şirket, Bursa, Kocaeli, İzmit ve Piteşti’de (Romanya) olmak üzere toplam 16 üretim tesisi ve 6 bine yakın çalışan bulunuyor. Grubun 2024 yılında toplam cirosu 1.2 milyar USD, ihracatı ise 255 milyon USD olarak gerçekleşti.

Beyçelik Holding CEO’su Baran Çelik, 2020-2024 yılları arasında otomotiv yan sanayi alanında faaliyet gösteren üretim tesislerinin ek yatırımları için 330 milyon usd yatırım gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Otomotiv sektörünün gelecek 10 yılında kullanılacak teknoloji yatırımlarını kendi bünyelerinde tamamladıklarını belirten Çelik, özellikle ana faaliyet alanları olan otomotiv yan sanayinde yatırımlarına devam edeceklerini belirtiyor.

Beyçelik Holding otomotiv endüstrisi ağırlıklı üretim yapan bir firma.  Elektrikli araçların yükselişi otomotiv sektörünü de kökten değiştirdi. Otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren bir şirket olarak siz bu değişim ve dönüşüme nasıl uyum sağladınız?

Küresel olarak değerlendirdiğimizde 2020-2024 arası elektrikli araçların devreye girdiği dönem oldu. Özellikle elektrikli araç projelerinde iş hacmini geliştirerek hem yurt içi hem de yurt dışı projelerinde daha aktif yer almak hedefiyle Beyçelik Gestamp olarak yatırımlarımızı genişlettik.  2020-2024 yılları arasında dönüşüm sırasında yeni üretim tesisleri için yatırımlarımız yaptık. Bu kapsamda teknolojik alt yapımıza çok ciddi bir yatırım yaptık. Bursa bu anlamda şirketimizin teknoloji merkez oldu diyebilirim. Bir çok prosesimizde endüstri 4.0’ı kullanıyoruz. Geçen yıl robotik süreç otomasyonuna ve dijital optimizasyon odak noktasında gerçekleştirdiğimiz dijitalleşme çalışmaları için 74 milyon TL yatırım yaptık. Otomotiv sektöründe İspanya merkezli Gestamp ile ortaklığımız çerçevesinde tüm dönüşümü birlikte yönetiyoruz. Bursa’da geliştirdiğimiz teknolojiyi yurtdışındaki üretim tesislerimize de taşıdık. Romanya’nın Piteşti şehrinde bulunan 2 üretim tesisimize Türkiye’den teknoloji transferi yaptık. Hem montaj ve pres hem de elektrikli araçların en önemli parçası olan akü grubunun tamamı ile ilgili üretimler yapacağız. Değişime ayak uydurabilmek için Ar-Ge ve İnovasyon faaliyetlerimize yoğunlaştık. Bünyemizde 4 Ar-Ge Merkezi bulunuyor. Ciromuzun içindeki Ar-Ge ve inovasyon sonucu elde ettiğimiz ürünlerin payı son yıllarda yüzde 5’in üzerine çıkmış durumda.

Otomotivde yeni üretim tesisleri yaptığınızı belirttiniz. Bu yatırımlarınız Beyçelik’i otomotiv yan sanayi alanında nasıl konumlandırdı?

Beyçelik Gestamp yeni üretim tesislerini yaparken bir taraftan da eski üretim tesislerini kapattı. Tüm operasyonlarımızı bir araya toplayarak verimliliği yakaladık. Türkiye’de 12 yurtdışında 2 olmak üzere toplam 14 üretim tesisimiz var. Bünyemizde Kocaeli’nde bulunan Avrupa’nın en büyük şasi fabrikası var. Ayrıca Bursa TEKNOSAB’da yer alan fabrikamız Avrupa’nın en büyük kalıp fabrikalarından birisi. Türkiye’deki en büyük pres parkına sahip. Alanın büyüklüğü bizim için önemli bir avantaj sağlıyor. Bu fabrikamızda yurtdışı müşterilerimizin elektrikli araçlarının battery box/tray kalıplarının üretimini sürdürüyoruz. Kalıp ve pres teknolojisi olarak sektörümüzün öncü firmalarındanız. Yüksek mühendislik gücümüz, yetkin ve nitelikli ara eleman kadrolarımız, know-how kazanımlarımız ve teknolojisi yüksek makine ekipman kapasitemizi öne çıktığımız konular olarak sayabilirim. Otomotiv yan sanayinde teknolojimizi bütün olarak düşündüğümüzde tek grubuz.  Kalıp ve press teknolojisi konusunda Avrupa’nın en iyisi durumundayız. Sektörümüzdeki diğer firmalara göre hep daha iyisini yapmaya çalıştık. Otomotiv sektörü çok dinamik bir sektör. 10 yılda bir kendinizi mutlaka yenilemeniz gerekiyor. Biz de bunu yaptık. Bugün yan sanayinde kendi alanımızda öncü olduğumuzu belirtebilirim. Otomotiv yan sanayi tarafında 2025 yılında 53 milyon Euro’luk daha yatırım planlamamız var.

Türkiye’nin ihracatında otomotiv sektörü birinci sırada yer alıyor. Otomotivde üretiminizin yüzde kaçını ihraç ediyorsunuz? 2025 yılında ihracatta ne kadarlık bir büyüme hedefliyorsunuz?

Ağırlıklı olarak Avrupa, Kuzey Amerika ve Güney Amerika’ya ihracat gerçekleştiriyoruz. 2024 yılında ciromuzun yüzde 60’lık kısmını bu pazarlara yaptığımız ihracatlar oluşturdu. Beyçelik Gestamp 2024 yılında 184 milyon USD ihracat gerçekleştirdi.

Türkiye’de yenilenebilir enerjiye dayalı dönüşümde önemli bir ilerleme var. Beyçelik Holding’in de yenilenebilir enerji alanında yatırımı var. Bu alandaki yatırımınızda kısa vadede planlarınız nedir?

Sürdürülebilir bir gelecek için yenilenebilir enerjinin önemini bilen bir grup olarak bu doğrultuda yatırımlarımıza hiç ara vermedik. Beyçelik Holding ve Elawan Energy ortaklığı ile yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren şirketimiz Bewen Enerji’nin Aydın/Turguttepe, Kayseri/Yahyalı ve İzmir/Adares olmak üzere 3 ayrı lokasyonda projeleri bulunuyor. Kayseri Yahyalı’daki Rüzgar Enerji Santrali’ne yardımcı ek kaynak olarak toplam 71.4168 MW Güneş Enerjisi Santrali yatırımı gerçekleştiriyoruz. Bu yatırımın 60,0743 MW ilave kapasitesi devreye alındı. Kayseri’de bulunan RES Projemiz için 7 milyon euro kapasite artışı yatırımımız olacak. Bunun dışında diğer projelerimizde de kademeli olarak kapasite artışlarımız sürecek.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...