“Tüm Zamanların En Büyük Balonu Patlamak Üzere”

By Fortune Türkiye

Rockefeller International’ın yöneticisi Ruchir Sharma, ABD’nin borca çok fazla alıştığını, bu borcu dizginleme çabalarının ekonomik büyümeyi ve şirket karlarını kaçınılmaz olarak düşüreceğini belirtti.

“Tüm zamanların en büyük balonu” ifadesini kullanan Sharma, Wall Street’in ağır toplarının rekor kıran kazançlarının aslında hükümet harcamalarına göre düzenlenmesi halinde çok daha az çarpıcı olduğuna, ayrıca yalnızca birkaç teknoloji devinin değerlenmelerinin borsayı desteklediğine dikkat çekti.

“What Went Wrong With Capitalism” kitabının da yazarı olan Sharma, büyüme ve karların da rekor kıran bütçe açığı harcamalarının sunduğu yapay destekten beslendiğini kaydetti.

ABD devletinin halen dış kreditörlere ve finans piyasalarına olan borcu GSYİH’nin yüzde 100’üne ulaşmış bulunuyor; bu oranın yakında daha da artarak İkinci Dünya Savaşı sonrası döneminin rekorunu kırması bekleniyor. Ancak bu kez ekonomi sağlam ve herhangi bir küresel felaket yokken bu balon sönecek.

ABD’nin yıllık faiz ödemeleri halen 1 trilyon dolar düzeyinde ve en büyük bütçe kalemi olarak savunma harcamalarını bile aşıyor.

Bununla birlikte, federal hükümet borç sarmalında olsa da, ABD hane halkı ve şirketler hala ekonomiyi destekleyebilecek güçlü bilançolara sahip. Nitekim tüketim harcamaları sayesinde üçüncü mali çeyrek GSYİH’si yüzde 2,8’den yüzde 3,1’e revize edildi.

Ancak Sharma, “Her kahramanın ölümcül kusuru vardır” diyerek, “Amerika devletin borçlanmasına gittikçe daha bağımlı hale geliyor” sözleriyle devam ediyor.

Onun hesaplamalarına göre, hükümetin her 2 dolar yeni borcu için GSYİH’de ilaveten 1 dolar üretmek gerekiyor. Bu oran beş yıl öncesine göre yüzde 50 fazla. Benzer dinamiklere sahip başka bir ülke sermaye kaçışına maruz kalırdı ancak ABD hala dünyanın en büyük ekonomisi ve dolar da rezerv parası.

Ancak piyasalar bir noktada bıkınca bu parti sona erebilir. Sharma, yatırımcıların yeni borçlanma araçları için gelecek yıl muhtemelen daha yüksek faiz oranları ya da mali disiplin talep edeceklerini öngörüyor. Bu da hükümet harcamalarına bağımlılığı azaltma girişimlerini gündeme getirerek, büyüme ve karlara zarar verecektir.

Nitekim tahvil alımlarıyla bilinen yatırım kuruluşu Pimco, artan borç yükü nedeniyle elindeki uzun vadeli Amerikan bonolarını azalttığını bildirdi.

Ayrıca Çin gibi başka güçlü ekonomiler de Amerika’nın performans üstünlüğünü gölgede bırakabilir. Başka hiç beklenmedik gelişmeler de olabilir. (Kaynak: Fortune.com)

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...