Genç Başarı Eğitim Vakfı Genel Müdürü Seçil Yıldırım Çelebi, KOBİ’lerin hızla büyüdüğünü belirterek, başarılarını devam ettirebilmeleri ve daha da yükselebilmeleri için şirketlerine ve çalışanlarına girişimci zihin yapısını entegre etmek zorunda olduklarını açıkladı.
Türkiye’de ekonomideki en büyük rolü oynayan kurumların KOBİ’ler olduğunu vurgulayan Genç Başarı Eğitim Vakfı Genel Müdürü Seçil Yıldırım Çelebi, “Türkiye’deki tüm işletmelerin yüzde 99.8’i KOBİ’lerden oluşuyor ve bu işletmeler toplam istihdamın yüzde 76.7’sini sağlıyor. Bu oranlar ülke ekonomisinde KOBİ’lerin yeri ve öneminin büyüklüğünü çarpıcı olarak göstermektedir. Girişimci zihin yapısının önemi artık sadece kendi işini kuranlar için geçerli değil. KOBİ’ler sayı anlamında da çok yoğunlukta ve zihin olarak da değişime ve gelişime ihtiyaçları var. O noktada çalışanlara baktığımızda işe alınan çalışanların da bu aksiyon becerisine sahip olması artık şart. İşletmelerin şu anda var olan şartlarla devam ederek büyümesi maalesef çok mümkün değil. Bu sürecin farklılaşması için işletmelerin, yeni teknolojilerle beraber gelişebilecek hareket kabiliyetine sahip olmaları çok önemli.” dedi.
KOBİ’lerin artık içeride daha farklı zihinsel kombinasyonlara ihtiyaç duyduğunu da sözlerine ekleyen Çelebi, “Bunun farkında olan büyük kurumlar bugün kurum içi girişimcilik çalışmaları yapmaya başladılar. Kendi içlerinden girişimciler çıkarmaya devam ederken, girişimcilik programlarını da destekliyorlar. Öte yandan kendi yatırım ağlarını kuruyorlar. Yeni fikirlere, tedarikçilere ve kendilerinin de yeni çözüm üreten şirketlere ihtiyaçları var. Bu sebeple girişimci zihin yapısını ve becerileri geliştirmedikçe var olan yapılar ile sürdürülebilirlik sağlamaları çok zor. Bu yüzden girişimci zihin yapısını işletmelerimize dahil etmekten başka çaremiz yok. Dünyada girişimci zihin yapısının geliştirilmesine yönelik eğitim sistemleri içerisinde iyi uygulamalar mevcut ve artırılmaya çalışılıyor. Ülkemizde de yaptığımız çalışmalarda girişimci zihin yapısının ülkemizin genç nüfusu açısından kıymetli olduğunu ve büyük bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Doğal olarak elimizde bir kaynak, bir maden var. Fakat bu kaynağı çıkarmak ve işlemek için şirketlerin ve kurumların iş birliği önemli.” şeklinde konuştu.
Girişimci zihin yapısına sahip olmanın zor olmadığını da belirten Çelebi, “Kuruluşumuzdan bugüne kadar çocuk ve gençleri girişimci zihin yapısına sahip bireyler olarak profesyonel hayata kazandırmak için gönüllü mentorlar ile birlikte çalışıyoruz. İş dünyamıza “Girişimci, üreten, fark yaratan çocuklar ve gençlerin yetiştirilmesi için iş dünyasının vereceği mentorluk çok değerli. İş dünyasının vereceği mentorluk hem gençlerimize ışık tutulacak hem de iş dünyamız yeni jenerasyonun bakış açısını görerek kendi iş hayatlarına katkıda bulunabilecek. Çünkü tersine mentorluk, son yıllarda bilinen bire bir mentorluk programlarını tersine çeviren nesiller arası etkileşimi arttırmayı hedefleyen bir gelişim programı olarak öne çıkıyor. Genç yetenekler konuşup, anlatırken, deneyimli liderler de gençleri dinleyerek onların hayat tarzlarını ve bakış açılarını keşfedecek.” diyerek sözlerini bitirdi.