Yurt Dışı Gelirleriyle Öne Çıkan Yüksek Getirili Hisseler

By Fortune Türkiye

Zeynep Aktaş – “Yatırım yapmak, toprağa tohum atmaya benzer. Hangi tohumun filizleneceğini iyi analiz ederseniz, gelecekte büyük bir ağacın gölgesinde huzur bulabilirsiniz.” Bu sözler, emekli öğretmen ve deneyimli yatırımcı Ali Salim Yılmaz’a ait. Yıllardır yatırım dünyasını takip eden ve portföyünü istikrarlı bir şekilde büyüten Yılmaz, yüksek getirili ve sürdürülebilir stratejilere sahip şirketlerin yatırımcılar için taşıdığı önemi bu sözlerle ifade ediyor. Yüksek faiz ve daralan iç pazar, yurt dışı satışları güçlü olan şirketleri yatırımcıların odak noktasına taşıyor. Bu şirketlerin hem hisse getirileri hem de uluslararası pazarlardaki etkinlikleri, yatırımcıların portföylerine değer katıyor. Hisse getirisi ve ihracat oranı %30’un üzerinde olan yurt dışı satışları 500 milyon TL’yi aşan şirketler, yalnızca finansal büyüklükleriyle değil, sürdürülebilir büyüme stratejileriyle de önem kazanıyor.

Peter Lynch’in “Borsayı Yenmek” kitabında başarılı yatırım stratejileri anlatılırken, bireysel yatırımcının avantajları ve özellikle büyüme potansiyeline sahip şirketlere nasıl odaklanılması gerektiğine vurgu yapılıyor. Bu tür şirketler, piyasa dalgalanmalarına karşı daha dayanıklı yapıları ve uluslararası pazarlardaki genişleme potansiyelleriyle öne çıkıyor. Peter Lynch’in büyüme odaklı yatırım yaklaşımı, sürdürülebilir performans sergileyen şirketlerin uzun vadede kazanç sağlayacağını savunuyor. Özellikle yurt dışı satışlarını artıran şirketlerin, daralan iç pazara karşı dengeleyici bir güç oluşturduğu görülüyor.

Açıklanan 2024 yılının dokuz aylık mali verileri, bu kriterlere uyan şirketlerin küresel ekonomideki dalgalanmalara rağmen istikrarlı şekilde büyüdüğünü gösteriyor. Bu yazıda, öne çıkan şirketleri ve yatırımcılara sundukları fırsatları ele aldık.

Büyüklükleriyle Öne Çıkan Şirketler

Yurt dışı satışları 24 milyar TL’nin üzerinde olan şirketler, yüksek ihracat oranları ile dikkat çekiyor. Ford Otosan, 316 milyar TL’lik yurt dışı satış hacmiyle sektöründe liderliğini koruyor. Satışlarının yüzde 75,92’sini ihraç ediyor. Borsada piyasa değeri en yüksek beşinci şirket. Ford Otosan’ın yılın ilk 9 ayında satış gelirleri yüzde 2 oranında azalarak 404,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirketin satışlarının düşmesinde, yurt içi satışların yıllık %18 azalmasının etkisi bulunuyor. Yurtdışı satışları ise yüzde 5 artış gösterdi. Yurtdışı satışlarını artırması yatırım kuruluşları tarafından olumlu değerlendirilmekle birlikte performans düşüşü hedef fiyatların geri çekilmesine yol açtı. Şirket için eylül ve ekim aylarında üretilen raporlarda 1.500 ile 1.680 TL hedef fiyatlar öne çıkarken kasım ayı değerlendirmelerinde hedef fiyat öngörüleri 1.240-1.320 seviyelerine çekildi.

Havacılık sektöründe ihracatın büyümeye etkisini en iyi gösteren örneklerden biri olan Pegasus, 44 milyar TL’lik yurt dışı satışlarıyla sektöründe istikrarlı bir büyüme sergiliyor. Yüzde 52,37’lik ihracat oranına sahip şirket için kurumlar, yıllık 350 ile 380 TL arasında hedef fiyat öngörüyor. Pegasus’un yurtdışı satışlarını yüzde 40’ın üzerinde artırması büyüme ivmesini korumasını sağlıyor.  2024 yılının ilk on ayında, taşıdığı yolcu sayısını yüzde 17 artırarak 31,3 milyona ulaştı. Doluluk oranında da yüzde 88 gibi yüksek bir performansa sahip. Artış, Pegasus’un sunduğu uygun fiyatlı hizmetin yolcular tarafından tercih edildiğini gösteriyor. Şirketin CEO Güliz Öztürk, “Yolcu sayısındaki yükseliş, doğru bir strateji izlediğimizin göstergesi” diyor.

Enka İnşaat, 38,7 milyar TL’lik yurt dışı satış hacmiyle altyapı projelerinde öne çıkıyor. %56,35’lik ihracat oranı ve yüzde 78,6’lık ihracat artışı şirketin yatırımcıların radarında yer almasına neden oluyor. İç pazarda yaşanan daralmanın etkilerini uluslararası arenada faaliyet gösteren şirketler daha az hissediyor. 

Yurt dışına açılım gerçekleştirebilen firmalar risklerini dağıtma, döviz gelirleriyle finansal istikrar sağlama ve uzun vadeli büyüme potansiyeline erişim gerçekleştirebiliyor. Enka İnşaat da bu  firmalardan biri.

Yüzde 100 Üzeri Getiri Sağlayanlar

Yüksek ihracat oranı ve ihracat artışı ile dikkat çeken firmalar içerisinde dört şirket yüzde 100’ün üzerinde getiri sağladı. Bu şirketler; Gezinomi Seyahat, Işık Plastik, TAV Havalimanları, BMS Birleşik Metal. Ortak özellikleri gelirlerinin yüzde 40’ını yurtdışı satışlarından sağlayan bu şirketler içerisinde yurtdışı satışlarını en fazla artıran Tav Havalimanları oldu.

TAV Havalimanları 24,5 milyar TL’lik yurt dışı satışı ve %56,47’lik ihracat oranı ile dikkat çekiyor. Ekim ayında hizmet verilen yolcu sayısı 10.508.587 kişiye ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre %8 yükseldi. Devam eden güçlü yatırımları bulunan şirket, bu yatırımları tamamladığında gelirindeki artışını da büyütmesi şaşırtıcı olmayacak.

İhracatı Yüzde 70’In Üzerinde Olanlar

İhracat oranı %70’in üzerinde olan şirketler, yurtdışı satışlarını da artırınca yatırımcıların radarına girmeyi başardılar. Bu şirketlerden Sun Tekstil, BMS Birleşik Metal, Ford Otosan, Göknur Gıda öne çıktı. Dört şirket içerisinde yılbaşından bu yana yatırımcısına en fazla kazandıran BMS Birleşik Metal oldu. Hissenin yılbaşından bu yana getirisi yüzde 116,29 seviyesinde bulunuyor.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...