Teknoloji çok hızlı bir şekilde gelişiyor. DE-CIX uzmanları ayda madencilikten insansı robotlara kadar en heyecan verici trendlerden bazılarını ve iletişim teknolojisiyle temel etkileşimi değerlendiriyor. Beş trend, DE-CIX’in 30’uncu yılı olan 2025’te, bağlı iş dünyasını, teknolojinin ilerleyen gelişimini ve birbirine bağlantı sektörünü şekillendirecek.
Trend 1: Akıllı ekonomiler – Akıllı değer yaratımı, akıllı ağlar olmadan mümkün değil
IDC’ye göre, dünya genelinde CIO’ların yüzde 80’i önümüzdeki yıllarda çevik ve içgörü odaklı bir iş yapısı için yapay zeka (AI) ve otomasyonu benimsemeyi planlıyor. AI, küresel çapta akıllı iş modellerinin merkezine yerleşirken, bağlantılı küresel bir ekonomideki kendi kendini yöneten sistemler, süreçler ve iş akışları kadar çevik ve otonom olarak ölçeklenebilir, aynı derecede akıllı BT altyapıları ve ağlarına ihtiyaç duyuyor.
Trend 2: İnternet “Uzay Yarışı” kızışıyor
Alçak dünya yörüngesindeki (LEO) uydular, yakında insanlığa her yerde bağlantı sağlıyor olacak. Bu bağlantı, geleneksel mobil iletişim standartlarına dayanacağı için herhangi bir geleneksel akıllı telefonla da kullanılabilecek. Bu durum, bağlantılı iş modellerindeki kör noktaların kapatılmasını sağlamakla kalmıyor; okyanusta veya ilk kez her bir uçak koltuğunda, yüksek hızlı, düşük gecikmeli bağlantıların garanti altına alınmasını ve de daha önce bağlantının mümkün olmadığı yerlerde bile bağlantının sağlanmasına olanak tanıyor.
Trend 3: Sürücüsüz araçlar ana akım, popüler araçlar haline geliyor
2025 yılında giderek daha fazla sayıda otonom aracın yollara çıkması bekleniyor ki ABD’nin birçok şehrinde seviye 4 (yüksek otomasyonlu, ancak insan kontrolü seçeneği olan) otonom sürüş sistemlerini kullanan ilk robotaksiler kullanılmaya başlandı. Diğer otomobil üreticileri ise 2025’te çeşitli ülkelerde seviye 3 (sürücünün gözlerini yoldan ayırıp ikincil faaliyetlerle ilgilenmesine imkan tanıyan yüksek otomasyonlu sürüş) ve seviye 4 otonom sürüş sistemlerini piyasaya sürmeyi planlıyor. Bu araçlar, otomobili ve yolcularını güvende tutmak ve onlara neredeyse gerçek zamanlı veri sağlamak için (hem mobil hem de uydu üzerinden) mükemmel kablosuz bağlantıya bağımlı. Bu bağlı olma öyle bir seviyede ki otomobil şirketleri, küresel ağlarının bir parçası olarak kendi alçak dünya yörüngesi (LEO) takım uydularını bile inşa etmeye başladı.
Trend 4: İnsansı Robotlar Fabrikalara ve Evlere Giriyor
Üretken yapay zekanın ortaya çıkışından bu yana insansı robotlar büyük ilerlemeler kaydederek; insanlarla iletişim kurma, yeni beceriler kazanma ve davranışlarını dinamik olarak uyarlama yeteneği kazanıyor. İnsansı robotların küresel pazar büyüklüğünün 2030 yılına kadar yaklaşık 10 milyar ABD dolarına ulaşması bekleniyor ve 2025’te evlere ve iş yerlerine girmeleri öngörülüyor. Daha şimdiden, 2024’te bazı otomobil üreticileri üretim tesisleri ve lojistik bölümlerinde insansı robotları test etti ve 2025’te sınırlı ticari kullanıma sunulması öngörülüyor. İnsansı robotların, ABD ve Avrupa’da 2026 yılı civarında kitlesel kullanıma sunulması öngörülürken, Çin’in ise 2025 yılına kadar kitlesel olarak yaygınlaştırılmasını planlıyor.
Trend 5: Ayrıştırılmış Bilgi İşlem, Gelecekteki Yapay Zeka Eğitimine Ön Ayak Oluyor
Şirketlerin büyük dil modellerini (LLM) eğitme şekli çok yakında değişecek. DE-CIX uzmanı Dr. Thomas King bu konu için şu ifadeleri kullanıyor: “Daha önce paralel kümelerdeki hesaplama yüklerini hızlı bir şekilde işleyebilmek için büyük, merkezi veri merkezlerine ihtiyaç duyuluyordu, gelecekte ise, veri merkezleri için alan her yerde sınırlı olduğu için, AI modellerini daha merkezi olmayan bir şekilde eğitebilmek gerekecek.”