Dünyada hem fiziki altına hem de altın borsasına olan talep hız kesmiyor. Üçüncü mali çeyrekte özellikle Batılı yatırımcıların güçlü talebi, altın fiyatını daha da yukarılara taşıdı.
Toplam fiziki altın talebi temmuz-eylül döneminde yıllık bazda yüzde 35 oranında artarak 1,313 tona yükseldi. Bu rakam rekor olarak kabul ediliyor. Altına olan talebin değeri de mali çeyrekte yıllık bazda yüzde 35 artarak, ilk kez 100 milyar doları aştı.
Altının normalin dışında bir performans sergilemesi ne anlama geliyor? Jeopolitik gerilim ve belirsizliklerin zirve yaptığı dönemlerde altın hep “güvenli liman” olarak görülür.
Altın borsa yatırım fonlarına olan talep, üçüncü çeyrekte yüzde 132 oranında artarak 364,1 tona yükseldi. Bu, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla güvenli liman olarak görülen altın borsasına yönelik rağbetin gözlendiği 2022 yılının ilk çeyreğine göre çok daha güçlü bir çeyrek.
Merkez bankalarından da güçlü bir talep var. Üçüncü mali çeyrekteki talepleri 2022 yılı performansına eşdeğer. Bununla birlikte, analistler bu yılki talebin genel olarak geçen yılkinin biraz altında kalabileceğine dikkat çekiyorlar.
Bazı merkez bankalarının, altın fiyatlarının çok yükseldiği dönemlerde, satın almaları taktiksel olarak geciktirebileceklerine dikkat çekiliyor.
Merkez bankaları bu yıl da güçlü bir alım sergileyerek, toplamda 694 ton altın satın aldı. Ancak bu rakam 2023 yılı rekor seviyesinin gerisinde.
Dünya Altın Konseyi rakamlarına göre, üçüncü mali çeyrekte merkez bankaları talebi yıllık bazda yüzde 49 azalarak, 186,2 tona geriledi. Bu süreçte, en çok alım Polonya ve Macaristan merkez bankaları tarafından gerçekleştirildi.