AMD’den Nvidia’ya Rakip Yeni Yapay Zeka Çipi

By Fortune Türkiye

Kaliforniya merkezli teknoloji şirketi AMD, Nvidia’nın GPU olarak bilinen veri merkezi grafik işlemcilerini hedef alan yeni bir yapay zeka çipi lanse etti.

Instinct MI325X adlı çipin üretimine 2024 yılı bitmeden başlanacak. AMD’nin çipleri, geliştiriciler ve bulut devleri tarafından Nvidia ürünlerine önemli bir alternatif olarak görülürse, Nvidia’nın geliri üzerinde önemli bir baskı oluşturabilir. Nvidia, son bir yılda GPU’larına olan yoğun talep nedeniyle brüt karında yüzde 75 civarı bir artışa tanık olmuştu. 

MI325X’in lansmanıyla, AMD Nvidia’yla daha iyi rekabet edebilmek ve yapay zeka çiplerindeki patlamadan yararlanabilmek için yeni çip üretim takvimini hızlandırıyor. AMD’nin 2025 yılı çipinin adı MI350, 2026 yılı çipinin adı ise MI400 olacak. 

MI325X, Nvidia’nın gelecek yıl başlarında önemli miktarlarda sevk etmeyi planladığı Blackwell çiplerine rakip olmayı hedefliyor.

Nvidia son birkaç yıldır veri merkezi GPU pazarının büyük bir bölümüne hakim durumda; AMD ise ikinci sırada. Şimdi ise AMD Silikon Vadisi’ndeki rakibinden pay almayı veya en azından pazarda ağırlıklı bir yere sahip olmayı hedefliyor. Yapay zeka çip pazarının 2028 yılında 500 milyar dolar değere ulaşması bekleniyor. 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...