Milton Kasırgasının Zararı 100 Milyar Dolara Ulaşabilir

By Fortune Türkiye

Son yüzyılın en büyük kasırgası olan Milton Florida’ya yaklaşırken, 4 kategorisindeki kasırganın, Helene kasırgasından toparlanmaya çalışan milyonlarca insan ve sigorta şirketi için yeni bir felaket anlamına geliyor.

Wells Fargo’nun hesaplamalarına göre, Milton’un yol açacağı zarar 10 milyar dolar ila 100 milyar dolar arası bir rakam olabilir. Ancak en düşük rakamın 20 milyar dolar olma ihtimali yüksek. Hangi senaryo geçerli olursa olsun piyasa 50 milyar dolar üzeri bir hasar hesaplıyor. 

Peki bu rakam sigorta ve reassürans şirketleri için ne anlama geliyor? Wells Fargo’nun 50 milyar doları aşkın bir zarar senaryosunda, bu rakam varlıkların yüzde 3,5’ine ve dördüncü mali çeyrek gelirinin yüzde 106’sına ve tüm yıla ait kazancın yüzde 20’sine denk düşüyor. Bankanın en iyi durum senaryosu varlıkların kabaca yüzde 1,5’ini, dördüncü mali çeyrek gelirinin yüzde 43’ünü ya da bütün yıl gelirinin yüzde 8’ini kapsıyor. Öte yandan, Milton ve Helene kasırgalarının ardından kuşkusuz reassürans oranları da artacak ve bu da, ev sahipleri için daha yüksek prim ödemeleri anlamına geliyor.  

Eylül ayı sonlarında oluşan ve 4 kategorisindeki kasırga şeklinde Florida’nın bazı yerlerini vuran Helene kasırgası toplamda sigortalı ve sigortasız 30,5 milyar dolar ila 47,5 milyar dolar arası bir kayba neden olmuştu. 

Geçen yıl ülkede havadan kaynaklı 28 felaket toplamda yaklaşık 93 milyar dolarlık bir zarar oluşturmuştu. 

ABD’de kasırga sezonu yaklaşık iki ay ve şimdiden sayısız kasırgaya tanık olundu. Ülke 1980’lerden beri her yıl en az 1 milyar dolarlık hasara yol açan yaklaşık sekiz büyük hava olayına tanık oldu. Son beş yılda, en az bir milyar dolar zarara yol açan büyük çaplı hava olaylarının sayısı artarak geçen ekim ayında 18’e ulaştı. (Kaynak: Fortune.com)

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...