Avrupa’da Volkswagen, Volvo gibi otomotiv devlerinde yaşanan krize ek olarak Mercedes de Çin’deki talebin yavaşlaması ve sektördeki ticari anlaşmazlıklar nedeniyle bu yılki hedeflerini aşağıya doğru revize etti.
Şirket, grup FAVÖK’ünün bir önceki yıla göre “önemli ölçüde” düşük gelmesinin beklendiğini kaydederek, satışların getirisinin yüzde 7,5-8,5 arası olmasının beklendiğini kaydetti. Daha önceki tahmini yüzde 10-11’di.
Mercedes’in revizyonu, özellikle Çin’deki tüketimin yavaşlamasıyla makro ekonomik görünümün bozulmasından kaynaklanıyor.
Mercedes Çin’de yılın ikinci yarısındaki satışların ilk yarıya göre değişmesini beklemiyor.
Mercedes’in bu açıklamasının ardından otomotiv sektörü hisseleri yüzde 3,2 oranında geriledi; Volvo ve Stellantis hisseleri sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 2,7 oranlarında düştü.
Alman BMW de, hem Çin’deki satışların gerilemesi hem de Continental’in verdiği fren sistemlerindeki sorun nedeniyle geçen hafta ciddi kayıplarla karşılaştığından 2024 yılı kar marjını aşağıya doğru revize etti.
Volvo da bu ay başında, 2030 yılında tüm araçlarının elektrikli olması hedefinden vazgeçerek, kar marjı ve gelir hedeflerini düşürdü.
Avrupa oto sanayisi AB, ABD ve Çin arasındaki artan gerilim nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor.
Ekonomisi büyük ölçüde otomotive dayalı olan Almanya, Çinli elektrikli araçlara AB’nin gümrük vergisi uygulamasına karşı.
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un Brüksel’in gümrük vergisiyle ilgili hamlelerine sıcak bakmadığı biliniyor.
AB ve Çin, söz konusu önlemlerle ilgili daha fazla görüşmelerde bulunmayı kararlaştırdılar. Taraflar, Brüksel’in daha önce reddettiği asgari fiyat anlaşmasını yeniden gözden geçirecekler.