Almanya’da Yatırımcı Güveni Dipte

By Fortune Türkiye

Alman ekonomisinde yatırımcı güveni, imalat sektöründeki sorunların gittikçe derinleşmesi nedeniyle bir yıl içinde en düşük seviyesine geriledi. 

ZEW Institute’un derlediği beklentiler, ağustos ayında 19,2’yken eylül ayında 3,6’ya geriledi. Ekonomistlerin beklentisi 17’ydi; kimse bu derece derin bir düşüş beklemiyordu. 

ZEW Başkanı Achim Wambach, “Ekonomik durumda hızlı bir iyileşme umudu açıkça sönüyor. Euro bölgesi ekonomisinde gerileyen ekonomik beklentiler karamsarlığı artırsa da, Almanya ekonomisiyle ilgili beklentilerde düşüş çok daha büyük” diyor. 

Avrupa’nın en büyük ekonomisinin görünümü, üretim zayıf endüstriyel performans nedeniyle ikinci çeyrekte sürpriz bir şekilde daralınca, kötüleşti. Öte yandan, tüketiciler de gelirleri fiyatlardan daha hızlı artmasına rağmen cüzdanlarını açmakta tereddüt ediyorlar. 

Almanya son haftalarda art arda gelen kötü haberlerle dolu. 

Volkswagen, talepteki gerileme nedeniyle on yıllardır var olan emek anlaşmasını sonlandıracağını ve bazı fabrikalarını kapatabileceğini açıkladı. Rakibi BMW, frenlerdeki sorunlar nedeniyle 1,5 milyon aracı geri çağırınca gelir ve kar hedeflerini aşağıya doğru revize etti. Intel de, planlanan çip fabrikasını iki yıl için askıya aldı. 

Alman ekonomisinin 2023 yılındaki daralmasının ardından ekonomistler bu yıl için de tahminlerini aşağıya doğru revize ettiler. Bazıları durgunluk ve hatta daralma bekliyor. Yüksek enerji maliyeti, Çin’in artan rekabeti ve dış talebin azalması gibi unsurlar Alman ekonomisinde kan kaybına neden oluyor. 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...