AB ekim ayı sonunda, Çin’den ithal araçlara gümrük vergisi uygulanıp uygulanmaması konusunda karar verecek.
Ancak otomobil üreticileri ve ülkeler Çin menşeli elektrikli araçlara yüzde 36’lara varabilecek gümrük vergilerinin uygulanması konusunda ikiye bölünmüş durumdalar. Alman otomotivciler birliği, bu uygulamanın Çin’de önemli bir varlığı olan Alman otomobil üreticilerine zarar verebileceğine dikkat çekti. Almanya’nın Çin’le önemli bir otomotiv ticaret fazlası var. İtalyan ve Fransız otomotivcilerin ise ülkede hemen hemen hiç varlığı yok.
Çin dünyada pek çok ülkeye araç ihraç ediyor; Çin’in yerli üreticilerini desteklemesine karşı hem yetkililer hem de sektör analistleri gümrük vergisi uygulanması gerektiğini düşünüyor.
Washington merkezli düşünce kuruluşu International Business at the Center for Strategic and International Studies’de kıdemli danışman William Reinsch, “Çin’de kredinin piyasa tarafından değil devlet tarafından verildiği bir ekonomi söz konusu ve devlet de teşvik etmek istediği sektörleri seçiyor” diyor. “Böyle bir ekonomide de, bunu yaptığınızda her zaman fazla yatırımınız, fazla kapasiteniz ve fazla üretiminiz olacaktır. Bu üretim fazlası da dünyanın geri kalanı tarafından emilecektir.”
JATO Dynamics’te kıdemli analist Felipe Munoz, “Çinli otomotivciler 5,500 dolara bir araç üretebiliyorlar oysa Avrupalı otomotivcilerde bu işin maliyeti 20,000 dolar” diyor. Bu devasa maliyet avantajı kısmen hükümet teşvikleriyle açıklanabilir.
Ancak Munoz aynı zamanda, ölçek ekonomisine de dikkat çekiyor. Hem düşük emek maliyetinin hem de elektrikli araçlar söz konusu olduğunda, Çin’in dünyanın geri kalanından farklı olarak piller için tedarik zincirini güvence altına almasının avantaj sunduğunu kaydediyor.