Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırma Merkezi KWORKS, 10. yılında Türkiye girişim ekosistemindeki melek yatırımcı sayısını artırmak için kolları sıvadı. Yatırımcı adayları için hazırlanan KWORKS Angels hızlandırma programı için başvurular başladı. Bir ay boyunca seminer ve eğitimlere katılacak adaylar, simülasyon deneyimiyle alıştırma ve vaka çalışmaları yürütecek.
On yılda Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin önemli oyuncularından birine dönüşen KWORKS Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırma Merkezi, melek yatırımcı olmak isteyenleri hedeflediği yeni hızlandırma programı KWORKS Angels ile ülkemizdeki melek yatırımcıların sayısını artırmayı amaçlıyor. Statista verileri Türkiye’nin melek yatırımcı sayısı bakımından Avrupa’nın beşinci ülkesi olduğuna işaret ederken, KWORKS Angel Investor Accelerator Programı, melek yatırımcılık metodolojisini akademik ve uygulamalı bir hızlandırmayla, yüksek net değerli yatırımcılara, seri girişimcilere, üst düzey yöneticilere ve emekli yöneticilere aktarmayı hedefliyor.
Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan KWORKS ve Koç Üniversitesi Girişimcilik Direktörü Dr. Mahmut N. Özdemir, “KWORKS Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırma Merkezi, kurulduğu 2014’ten bu yana yolunun kesiştiği onlarca yerli girişimle başarı hikayeleri yazdı. Bu başarının paydaşı olarak ülkemizdeki girişimleri desteklemek isteyen yatırımcı adaylarını, fikir yatırımcılığı metodolojisinin incelikleriyle tanıştıracağız. Girişimlere yatırım yapmak, hem yatırımcısına hem girişimlere önemli kazançlar sağlayan bir yöntem olarak, konvansiyonel yatırımlara önemli bir alternatif oluşturuyor” dedi.
Türkiye, Avrupa’nın tohum öncesi yatırım liderleri arasında
Startups.watch tarafından takip edilen verilere göre, 2024’ün ilk yarısında Türkiye, TÜBİTAK BiGG fonu yatırımlarıyla birlikte, Avrupa’da en çok tohum öncesi yatırım turu gerçekleştirilen ikinci ülke oldu. Ayrıca raporda, ülkemide 26 melek yatırımcı ağı ve bakanlık tarafından akredite 576 aktif yatırımcı olduğu da görüldü.
Türkiye’de melek yatırımcı olmaya uygun çok kişi olmasına rağmen, belli başlı ağlardaki melekler dışında melek yatırımcı sayısında istikrarlı bir artış yakalanamadığını vurgulayan Mahmut N. Özdemir, “KWORKS Angels kapsamında iş dünyasında önemli deneyime sahip, melek yatırımcı olmaya uygun ve bu konuda istekli yatırımcı adaylarına bir ay boyunca seminer ve eğitimler sunacağız. Yatırımcı adayları, simülasyon deneyimiyle alıştırma ve vaka çalışmaları yürütecek. Katılımcılar, KWORKS girişimleriyle de tanışıp görüşme olanağı bulacak. Demo günü ve networking etkinliğiyle sona erecek KWORKS Angel Investor Accelerator Programı, Türkiye girişimcilik ekosisteminde yeni bir sinerji yaratacak” ifadelerini kullandı.
“Yatırımcılar güçlü olursa, girişimler de güçlü olur”
Dünya çapında başarı eşiklerini bir bir aşan pek çok girişimin, fikir aşamasındayken melek yatırımcılar tarafından desteklendiğini vurgulayan Dr. Mahmut N. Özdemir, “Bir fikrin ticarileşme potansiyeli nasıl anlaşılır? Risk değerlendirmesi nasıl yapılır? Kurucu ve ekip profilleri nasıl incelenir? Bir yatırımcı, yatırım tezini nasıl oluşturur? Gelecek vaat eden projeler ve iş fikirleri nasıl belirlenir? Pazar potansiyeli nasıl hesaplanır? Sözleşme müzakereleri nasıl yürütülür? Değerleme nasıl hesaplanır? Girişimci – yatırımcı ilişkisi nasıl olmalıdır? Melek yatırımcı hızlandırma programımız KWORKS Angels, tüm bu soruların yanıtlarını gerek küresel metodolojiler gerekse pazar deneyimleri üzerinden keşfetme şansı tanıyacak” dedi.
Girişim yatırımcılığının yalnızca finansman sağlamak anlamına gelmediğine, aynı zamanda vizyon paylaşımı olduğuna dikkat çeken KWORKS ve Koç Üniversitesi Girişimcilik Direktörü Dr. Mahmut N. Özdemir, “Güçlü yatırımcılar, güçlü girişimler anlamına geliyor. KWORKS Angel Investor Accelerator Programı’na katılacak 20 melek yatırımcı adayı, güncel metodolojileri öğrenmenin yanı sıra, KWORKS girişimlerini tanıyarak program sonunda ilk yatırımlarıyla ekosisteme hızlı bir giriş yapma şansı da bulacak” diye konuştu.
Program, ekosisteme 20 yeni melek yatırımcı kazandıracak
35’i aşkın KWORKS girişiminin yatırım turu süreçlerine dahil olan, 6 yıl içinde KWORKS’ün girişim yatırımları portföy değerini 100 milyon dolara çıkaran, Koç Üniversitesi’ndeki 14 yıllık akademik ve idari kariyerinde Strategic Entrepreneurship Journal ve Strategic Management Journal gibi akademik dergilerde bilimsel yayınlara imza atan Dr. Mahmut N. Özdemir, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:
“İlk dönemine 20 melek yatırımcı adayının kabul edileceği KWORKS Angels için başvurular eylül ayı boyunca devam edecek. Programı başarıyla tamamladığımızda, hem sürdürülebilir ve ölçeklenebilir teknoloji girişimlerinin yatırımcı ağını genişletmiş olacağız, hem de yatırım iştahına sahip melek yatırımcıları ekosisteme kazandıracağız. Doğru yatırımcıları doğru girişimcilerle eşleştirerek, üretilen değerin katlanarak büyümesini de kolaylaştıracağız. Melek yatırımcılık metodolojisine ilgi duyan, girişim ekosistemine melek yatırımcı olarak dahil olmak isteyen herkesi, KWORKS’u takip etmeye ve melek yatırımcı hızlandırma programımıza başvurmaya davet ediyoruz.”