BRICS Malezya ve Tayland’la Büyüyor

By Fortune Türkiye

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın bir araya gelmesiyle kurulan BRICS gittikçe büyüyor.

Batı dışı uluslararası grup geçen ağustos ayında Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve BAE’yi ekledi. O zamandan beri de yeni üyelik talepleri gelmeye başladı: Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, 30’u aşkın ülkenin uluslararası gruba katılmak istediğini belirtti. 

Malezya Başbakanı Anwar İbrahim de bloğa katılmak istediğini belirterek, Rusya, Çin ve Hintli yetkililere bu talebini iletti. Tayland da geçen haziran ayında bloğa katılmak için resmi olarak başvuruda bulundu. Yetkililer, bu ekim ayında Rusya’da düzenlenecek BRICS zirvesinde bu Güneydoğu Asya ülkesinin bloğa katılabileceğini belirtiyorlar.

Çin halen Malezya’nın ve diğer Güneydoğu Asya ülkelerinin en büyük ticari ortağı ve aynı zamanda bölgedeki birkaç ülkenin kalkınması için en önemli kaynak.

BRICS’e katılmak, Malezya Başbakanı için ticaret ve yatırım anlaşmalarını güvence altına almak anlamı taşıyabilir. 

Malezya’nın yarıiletken sektörü de Çin ve Hindistan’la yakın ilişkiden yararlanabilir; iki dev tüketici pazarı daha fazla Malezya yapımı elektronik cihaz satın alabilir. BRICS üyeliği aynı zamanda özellikle Çin ve Hindistan gibi üye ülkelerden turizm faaliyetlerini de artırabilir.  

Tayland da, dalgalanan ekonomisinin sıçrama yapması için BRICS’e üye olmayı fırsat görebilir. Ülkenin turizm sektörü COVID sonrası hala toparlanmaya çalıştığından büyüme son zamanlarda yavaşladı. 

Goldman Sachs, 2001 yılındaki bir raporda, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in BRIC terimiyle bir araya gelerek, küresel ekonomik büyümenin itici güçleri olabileceğine dikkat çekmişti. 

Blok kuruluşundan yakın zamana kadar fazla aktif değildi ancak 2022 yılında Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla artan jeopolitik gerginlikler, global ekonomik sistemde ABD/Batı dünyası ve Rusya-Çin ekseni etrafında bölünen bir düzenin hızla ortaya çıkması, bu oluşuma ivme kazandırdı. 

BRICS’e katılmak bazı ülkeler için siyasi bir korunma mekanizması olarak da görülmeye başlandı.

Analistler, dünya eğer bloklara ayrılacaksa, bu blokların dışında kalmaktansa içinde olmanın çok daha mantıklı olduğuna dikkat çekiyorlar. (Kaynak: Fortune.com)

Leaders from Brazil, Russia, China, and India met for the first BRIC summit in Yekaterinburg, Russia, on June 16, 2009.

Dmitry Kostyukov—AFP/Getty Images

The four governments adopted the name when they formally started the organization with a 2009 summit in the Russian city of Yekaterinburg. The group added an “S” to its name when South Africa joined in 2010, becoming “BRICS.”

In 2014, the group founded its own development bank, the New Development Bank. Since starting operations in 2015, the bank has cumulatively approved over $32 billion in loans to member countries; China hopes the bank can disburse a further $5 billion in loans this year. 

Malaysia and Thailand would be hefty additions to the BRICS group. Both have economies that are twice the size of Ethiopia’s, and roughly the same size as those of Iran and Egypt. Malaysia’s GDP per capita is just slightly lower than China’s.

Before its expansion last year, the five countries in the original BRICS already accounted for about 40% of the world’s population and about a quarter of global GDP, according to World Bank data. 

And with the UAE and Saudi Arabia, BRICS now encompasses almost half the world’s oil supply. 

Can BRICS work?

In May, a Thai government spokesperson suggested joining BRICS would help create a “new world order.”

Yet BRICS still has very few achievements to its name. For example, the bloc does not have any formal trade or investment agreements. 

China and India, by far the two largest BRICS economies, are not on friendly terms, especially since a deadly border clash in 2020. India is also a member of the Quad, a grouping that also includes Japan, the U.S., and Australia; U.S. officials point to India as a possible counterweight to China’s political and economic rise.

BRICS includes U.S. rivals like Russia and Iran (as well as China), which means possible joiners like Malaysia and Thailand will need to “carefully balance their engagement” with BRICS, Cheah notes.

Nor is it clear that countries under U.S. sanctions, like Russia, can be reliable and important trading partners, Rahman suggests.

One new BRICS addition already knows how tricky the balancing act between the U.S. and China can be. The UAE, which has a close military partnership with the U.S., saw its AI startup G42 face pressure from Washington to cut its technology ties to Chinese companies. The startup eventually gave in to the pressure and cut its ties with Huawei. 

But countries like Malaysia and Thailand may think the economic upside of joining BRICS is worth the risk—particularly as the organization, as Elms notes, does not have strict requirements to join. 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...