Yapay zekadaki patlama çip sektörünü hareketlendirse de, yarıiletken tedarik zincirindeki karmaşa ve bazı şirketlerin sektörün çeşitli kesimlerinde rakiplerinin üzerinde hegemonya kurmaları tüm şirketlerin bu patlamadan yararlanmalarını engelliyor.
Yapay zekaya ilgi iki ana tema etrafında şekilleniyor: Geniş dil modelleri ve yaratıcı yapay zeka. Geniş dil modelleri, eğitim için devasa bilişim kaynakları ve veri gerektirirken, Google ve OpenAI chatbotları gibi yaratıcı yapay zeka aplikasyonlarını destekliyor.
Geniş dil modellerini eğiten teknoloji devleri harcamaları kısmıyor. Meta, yapay zeka araştırmalarını desteklemek için 2025 yılında sermaye harcamalarını artıracağını duyurdu. Microsoft, sermaye harcamalarının haziranda sona eren çeyrekte yıllık bazda yaklaşık yüzde 80 arttığını bildirdi.
Teknoloji devlerinin bu tür harcamaları Nvidia’yı ihya ediyor çünkü şirketin grafik işlem birimleri geniş dil modellerinin eğitiminde kullanılıyor.
Ancak Nvidia’nın rakibi AMD de yapay zekada kullanılması için MI300X yapay zeka çipini pazara çıkardı ve bunun ödülünü de almaya başladı. AMD, veri merkezi grafik işlem biriminin gelirinin 2024’te 4,5 milyar doları aşmasını bekliyor; şirket nisan ayında yıllık gelir tahminini 4 milyar dolar olarak açıklamıştı.
Dünyanın en büyük yarıiletken üreticisi TSMC geçen ay yaptığı açıklamada, ikinci çeyrek karının yıllık bazda yüzde 36 artarak piyasa beklentilerini aştığını bildirdi.
Samsung’un ikinci çeyrek işletme karı ise yıllık bazda yüzde 1,458.2 oranında artış kaydetti.
Ancak yapay zeka yatırımlarından tüm yarıiletken şirketlerinin yararlandığı söylenemez. Nedeni ise, bu aşamada söz konusu teknolojiyle olan ilişkilerinin daha düşük seviyede olması.
Nitekim Qualcomm ve Arm, dördüncü mali çeyrek rakamları için uyarıda bulunduktan sonra borsada hisse fiyatları geriledi.
Her iki şirket her ne kadar yapay zeka aplikasyonlarının öneminden söz etse de, gerçek şu ki, teknolojiyle olan ilişkileri hala çok sınırlı.