FORTUNE 500 TÜRKIYE LISTESI’NE BU YIL 83 YENI ŞIRKET GIRIŞ YAPTI. LISTEDEKI PERFORMANSA GÖRE, BÜYÜMESINI ISTIKRARLI ŞEKILDE SÜRDÜREN FORTUNE 500 TÜRKIYE ŞIRKETLERININ YOL HARITALARI LISTEDEKI SIRALAMALARI VE PERFORMANSI DA ETKILEMIŞ DURUMDA..
Fortune 500 Türkiye 2023 Listesi’nde yer alan şirketler içinde net satış gelirleri, 10 milyar TL’nin üzerinde olan şirket sayısın- da büyük bir artış var. Net satışları 10 milyar TL’nin üzerinde olan şirket sayısı 2023 yılında 2022 yılına göre 80 adet artarak 218 oldu. Geçen yıl 138 şirketin satış geliri 10 milyar TL sınırını aşmıştı. Bu rakam bir önceki yıl 65’ti. Net satışları 25 milyar TL’nin üzerinde olan şirket sayısı, 2023 yılında 2022 yılına göre 26 adet artarak 85 oldu. Bu rakam geçen yıl 59’da kalmıştı. 50 milyar liranın üzerinde net satış gelirine sahip olan şirket sayısı, 43’e çıkarken, 100 milyar TL’nin üzerinde net satış gelirine sahip olan şirket sayısı ise 24’e ulaştı. Fortune 500 Türkiye-2022 listesinde 100 milyar TL’nin üzerinde net satış gelirine ulaşan şirket sayısı 13 olmuştu. Ciro alt sınırı 2022 yılına göre yüzde 62.7 artarak 3 milyar 621 milyon TL’ye ulaştı. Listenin en son sırasında yani 500. şirketin net satışları 3 milyar 621 milyon TL olarak gerçekleşti. Önceki yıl bu rakam 2 mil- yar 225 milyon TL olarak gerçekleşmiş- ti. Söz konusu rakam 2020 yılında, 629 milyon TL, 2013 yılında yani 10 yıl önce ise sadece 230 milyon TL’de kalmıştı.
YENI ŞIRKETLER YENI SÜRDÜRÜLEBILIR BAŞARILAR
2005 yılından bu yana gübre sektöründe faaliyet gösteren Vitamin Gübre Tarım A.Ş. bu sene listeye giren şirketlerden biri oldu. 2 bin 500 ton tam otomasyon üretim kapasitesine sahip Osmaniye OSB N.P.K. fabrikasıyla ve 3 bin ton yükleme kapasitesiyle Osmaniye ve Erzin depolarından hizmet sağlıyor. Yılda 400 bin ton NPK üretim kapasitesiyle de sektörün önemli tedarikçile- rinden biri. Vitamin Gübre, kimyasal taban, azotlu, organomineral ve suda çözünür 18 çeşit gübreyi üreterek veya ithal ederek Türk tarımının kullanımına sunuyor.
Bu seneki listede yer alan bir diğer şirket ise 50 yılı aşkın süredir pamuk uzmanlığıyla öne çıkan Uçak Tekstil oldu. Uçak Tekstil İşletmeleri Ring, Ring Compact, Open End, Vorteks Airjet, Slub , Siro teknolojileri ile üretimleri ayrıca örme kumaş üretimi yapıyor. Uçak Tekstil bünyesindeki Ar-Ge merkeziyle, dünyanın önde gelen markaları ile birlikte ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda inovasyon ile ilgili çalışmalar da gerçekleştiriyor. Sürdürülebilir ve organik tekstil üreti- miyle doğanın ekolojik dengesine des- tekte bulunan, bu amaçla faaliyetlerine ve sürdürebilir yeniliklerin benimsenmesine büyük önem veren Uçak Tekstil, doğa dostu yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisini kullanıyor.
Bir diğer başarılı şirket ise Kilit Global oldu. Turizm sektöründe öne çı- kan Kilit Global Rusya’nın iki büyük tur operatörü Biblio Globus ve One Touch Travel’ın yanı sıra BDT, Gürcistan ve İran pazarlarının operatörleriyle turizmde önemli bir alanı dolduruyor. Şirket, Rusya, Baltık Pazarları, İran ve BDT ülkelerinde farklı destinasyonlarda sürdürülebilir büyüme hamlesi içinde.
ENERJI VE TEKNOLOJI SEKTÖRLERINDE KATMA DEĞERLI BÜYÜME
Türkiye’nin önde gelen mühendislik şirketlerinden olan Kontrolmatik, enerji ve teknoloji sektörlerine katma değerli ürün ve servisler sunan bir mühendislik şirketi. Aynı zamanda sistem enteg- ratörü, teknolojik ürün ve çözümler sağlayıcısı.
Kontrolmatik 2008 yılında İstanbul’da kuruldu. Kontrolmatik’in temel faaliyet alanı, enerji üretim, iletim ve dağıtım tesisleri, petrol & doğal gaz, ulaşım, yiyecek & içecek, maden, akıllı tarım & gübre ve diğer çimento, kâğıt, demir-çelik, kimya gibi endüstriyel tesislere; santral yan tesisleri, operasyonel teknolojiler, endüstriyel yazılımlar, kontrol ve güvenlik sistemleri, haberleş- me, veri işleme ile nesnelerin interneti ile güç sistemleri ve anahtar teslim çözümler üzerine.
TARIM ARAZILERI FORTUNE 500 ŞIRKETLERIYLE KALKINIYOR
Fortune 500 Türkiye Listesi’ne bu yıl dahil olan bir diğer şirket de; 1974 yılında Burdur merkezde gıda toptan dağıtım işleri ile gıda sektörüne giren Stokis Gıda gıda ve tütün mamülleri tedarik dağıtım ağı dışında yapı ve inşaat projelerini de hayata geçiriyor. Listedeki bir diğer şirket de Erkunt Traktör. Sektöre 2003 yılında giren Erkunt Traktör, Türkiye’nin ilk yerli tasarım traktörünü 2004 yılında üretti. Kısa süre içinde rekabetçi pazarda yükselen Erkunt Traktör, birbirinden çok farklı arazi yapıları, tarım ürünleri ve iklim çeşitliliğine sahip topraklarımız için her işe ayrı bir traktör modeli tasarlıyor. Çiftçilerin değişen ve gelişen taleplerini yakından takip eden firma, bayi ve servis teşkilatlarıyla da bulunduğu bölgelerde oldukça aktif.
51 yıllık deneyimiyle un sanayisinin köklü markalarından olan Pakun, Fortune 500 Türkiye 2023 listesine 478’inci sıradan girdi. Fortune 500 Türkiye 2023 listesine, 3 milyar 844 milyon 138 bin 930 TL’lik net satış ve bir önceki yıla göre yüzde 93,9 büyüme oranına sahip.
Tarım, Tahıl, Süt, Et ve Su Ürünleri sektöründe 31’inci sırada yer alan Pakun, listede en çok ihracat gerçekleş- tiren 232’nci şirket oldu.Samsun-Bafra ve Tekirdağ- Çorlu’daki fabrikalarda yüksek kaliteli buğday unu üretimine kesintisiz devam ediyor. 2023 yılının başında temelleri atılan Çorlu’da üçüncü tesis de faaliyete geçecek. Yeni yatırımlar sonucu Pakun’un üretim kapasitesi, yüzde 75 oranında artacak.
İstanbul merkezli ve 2013 yılında kurulan Evolog Lojistik ise, Bursa, İzmir, Denizli, Adana, İstanbul Havalimanı ofislerinden tüm Türkiye’de entegre lojistik hizmeti sunuyor. Şirketin kara, hava, denizyolu taşımacılığı hizmetlerinin yanı sıra İstanbul Hadımköy’de ve Çatalca’da bulunan toplam 36 bin metrekarelik tesislerinde ihracat x-dock operasyon- ları, gümrüklü antrepo, depolama, perakende sektöründeki müşterilerine de mağaza ve WEB sipariş hazırlama ve konularında da çalışmaları bulunu- yor. Evolog Lojistik’in Türkiye dışında Danimarka’da taşımacılık ve e-ticaret lojistiği odaklı EvoLog Logistix AS, Almanya’da satış faaliyetlerini yürüten Evolog Logistik GmbH, Azerbaycan’da tüm taşıma modlarında hizmet veren EvoLog Azerbaycan MMC iştirakleri yer alıyor.