Ekip Halinde Çalışan Otonom Yapay Zeka Robotları 2025’te Gelecek

By Fortune Türkiye

Teknoloji hizmetleri devi Capgemini’ye göre, yapay zekalı robotlar 2025 yılında “çoklu kişili yapay zeka” sistemi çerçevesinde beraber çalışabilecek ve görevleri yerine getirebilecek. 

Bu tür bir sistem, görev bölümleri ve tanımları yapılmış şekilde bir arada çalışan yapay zeka unsurları topluluğunu öngörüyor.

Capgemini’nin inovasyon sorumlusu Pascal Brier, çoklu otonom varlıkların gelecek yıl faaliyete geçebileceklerine inanıyor. 

Capgemini’ye göre, ABD bu teknolojiyi uygulayabilecek düzeyde ancak Avrupa henüz çok geride. 

Brier, yapay zekalı varlıkların iki tür olduğunu söylüyor: Sizin adınıza işleri yapan bireysel varlıklar ve çoklu varlıklı teknoloji ya da “varlıklara konuşan varlıklar”.

Örneğin, Almanya’daki bir şirket için reklam kampanyası hazırlayan, pazarlama odaklı bir yapay zeka varlığı, kampanyanın yasalara uyup uymadığını belirlemek üzere aynı şirketteki bir başka varlıkla otonom çalışabiliyor. 

Capgemini yapay zeka varlıklarını “Bağımsız olarak harekete geçmek, planlamak, yüksek seviyeli hedefler belirlemek ve kompleks iş akışlarını minimum ya da sınırlı insan denetimiyle gerçekleştirmek üzere tasarlanmış teknoloji” olarak tanımlıyor. 

Capgemini’nin bir araştırmasına göre, ankete katılan şirketlerin çoğunluğu (yüzde 82) yapay zeka varlıklarını bir, iki yıl içinde entegre etmeyi planlıyor; yalnızca yüzde 7’sinin bu konuda bir planı yok.

Araştırma, geliri 1 milyar dolar ya da üzeri 1,100’den fazla şirketin ankete katılmasıyla gerçekleşti. 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...