Küresel riskler, değişen tüketici beklentileri, makro ekonomik koşullar ve Türkiye’ye özgü enflasyon muhasebesi, finans ekiplerinin işini zorlaştırdı. Her şey dahil iş yönetimi çözümleri sağlayıcısı 1Ci, kurumsal performans yönetimi yazılımlarının UFRS gibi küresel standartlara verimli bir biçimde uyum sağlamak için bugünün koşullarında kaçınılmaz olduğunu düşünüyor.
PwC tarafından Türkiye’deki CEO’lara yöneltilen sorulardan birine verilen yanıtlar, ülkemizin iş dünyası liderlerinin %56’sının enflasyonu en önemli risk faktörü olarak gördüğüne işaret ediyor. Enflasyonu makroekonomik dalgalanmalar izlerken, jeopolitik riskler de Türkiye’deki CEO’ların gündeminde küresele kıyasla daha çok yer tutuyor. Makro ortamın belirsizliğini koruduğu bir dönemde CEO’ların her stratejik kararı, hayati önem taşıyor. Planlama ve uygulamada mali tabloların gerçekçi, güncel ve kapsamlı bir biçimde raporlanması da etkin kararlar alınabilmesi ve izlenmesi açısından önemini koruyor. Özellikle enflasyon muhasebesi ve Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) başlıklarının finans ekiplerinin yükünü artırdığı bir dönemde iş yönetimi yazılımları sağlayıcısı 1Ci; şeffaflık ve verimlilik için modern BT çözümlerine başvurmayı kaçınılmaz görüyor.
“Şirketler, mali tablolarını UFRS gibi standartlara uygun olarak hazırlamak mecburiyetinde” diyen 1Ci Türkiye Müdürü Mert Onay, şöyle devam ediyor: “Bu standartlar ise özellikle karmaşık yapılarla, küresel ölçekte faaliyet gösteren organizasyonlar için önemli zorluklar içeriyor.”
“Modern BT çözümleri UFRS raporlama sürecini kökten değiştirdi”
Türkiye’de bir de bu konunun üzerine enflasyon muhasebesi eklenince finans ekiplerinin işi iyice zorlaşıyor. Excel hâlâ muhasebe ve finansal raporlama için yaygın kullanılan bir araç olsa da şube, pazar, departman, faaliyet alanı sayısı arttıkça konsolidasyon, içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Oysa finansal verilerin tutarlı ve bütünsel görünümü, risk yönetiminde, yatırım planlamada, maliyet kontrolünde önemli bir yer tutuyor.
Finansal raporlamanın yatırımcı ve düzenleyici ilişkilerinden marka itibarına, stratejik planlamadan şirketin gelecekteki varlığına, pek çok başlığı etkileyen çok önemli bir husus olduğunun altını çizen Mert Onay, “Neyse ki modern BT çözümleri, UFRS raporlama sürecini kökten değiştirdi. 1Ci olarak geliştirdiğimiz Kurumsal Performans Yönetimi (CPM) çözümü 1C:Perform, bu dönüşümün liderleri arasında yer alıyor. Şirketlerin farklı şubelerinden gelen verilerin konsolidasyonunu sağlayan ve hem Türk Muhasebe Standartları’nın (TMS) hem de UFRS’nin gerektirdiği çeşitli raporların hazırlanmasını kolaylaştıran sofistike yaklaşımıyla 1C:Perform, sabit varlıklar, maddi olmayan varlıklar, satışa hazır varlıklar, krediler, mevduatlar, alacaklar, yatırımlar, tahakkuklar ve daha fazlası gibi 15 muhasebe nesnesi için paralel muhasebeyi ve raporlamayı uluslararası standartlara çıkarıyor” ifadelerini kullanıyor.
Raporlama sürecine hesap verebilirlik, şeffaflık ve verimlilik getiriyor
Modern BT çözümlerinin en önemli avantajları arasında özelleştirme, entegrasyon ve otomasyon başlıkları öne çıkıyor. Çok çeşitli veri tabanlarını kullanabilme, farklı muhasebe sistemlerinden gelen veriyi işleyip sınıflandırabilme gibi karmaşık süreçleri kolaylaştırma konusunda uzmanlaşan 1C:Perform da bu özellikleriyle dikkat çekiyor.
Mert Onay, 1C:Perform’un yalnızca modern BT çözümlerine has özelliklerini şöyle özetliyor: “Excel ve diğer muhasebe sistemlerinden akan veriler, hiç kayıp olmadan TMS’den UFRS’ye kadar geniş bir düzeltme yelpazesini destekleyen 1C:Perform’da kolayca birleştiriliyor. Hem en yaygın 13 UFRS düzeltmesini içeren hem de özelleştirilebilir düzeltmeler sunan çözüm, en ince ayrıntıya odaklanabilmeye ve raporlama kalitesini zirveye taşıyabilmeye alan açıyor. Finansal raporlama süreç otomasyonunu en üst seviyeye çıkarmak için kullanıcı dostu ekranlarla, dört büyük vergi ve denetim şirketinden alınan metodolojik destekle tasarlanan çözüm, denetime hazır raporlamalarla bilanço dönemlerini çile olmaktan çıkarıyor. Bu sayede finansal raporlama sürecine hesap verebilirlik, şeffaflık ve verimlilik getiriyor.”
1Ci Türkiye Satış Öncesi ve Sonrası Müdürü Gürkan Tata ise “Enflasyonist bir ortamda gerçek kârlılık rakamlarını takip etmek, büyüme hedeflerini gerçekleştirmek ve operasyonları optimize etmek için bütçeleme süreçlerinin de daha verimli ve yakından izlenebilir olması çok önemli. Gelir ve giderlerin planlanması ile aylık hatta daha kısa periyotlarda bütçe karşılaştırmaları yapılabilmesi, sapmaların hızlı tespit edilmesini ve hızlıca düzeltici önlemlerin alınmasını sağlıyor. 1C:Perform’un analitik özellikleri, şirketin mali tablolar ile planladıkları bütçe hedeflerini çalışanların kişisel hedefleriyle ilişkilendirerek kurumsal ve bütünleşik bir iş planı oluşturmasına olanak veriyor. Gelişen beklenmedik senaryolara karşı aksiyon planları oluşturmalarını sağlıyor. Türkiye’deki şirketlerin finansal yönetimini uluslararası standartlara uygun hale getirirken, yerel gereksinimlere uygun sürdürülebilir bir büyüme için sağlam bir temel oluşturuyor” açıklamasını yapıyor.
UFRS ve bütçeleme uzmanlarıyla sık sık buluşmayı hedefliyor
1Ci, bugüne dek yalnızca 1C:Perform çözümüyle holding şirketleri için dünya standartlarında 500 başarılı projeye imza attı. 200’den fazla iştirakten gelen verilerin küresel standartlara uygun olarak raporlanmasını sağladı. Finans, muhasebe, UFRS ve raporlama uzmanlarıyla her zaman iletişim halinde olmayı ve sık sık bir araya gelmeyi hedefleyen 1Ci Türkiye yöneticileri, sektöre liderlik eden konumlarını pekiştirecek bu buluşmaların, mevcut projelerin başarılarına, karşılaşılan zorluklara ve gelecekteki fırsatlara katkısı olacağına inanıyor. Farklı sektörlerden uzmanların en son trendler ve yenilikleri yakından takip etmesine olanak sağlayacak buluşmalarla 1Ci Türkiye, hem kendi uzmanlık alanını genişletmeyi hem de sektörel gelişmeleri yakından takip ederek müşterilerinin sorularını yanıtlarken, onlara en iyi çözümleri sunmayı amaçlıyor.