Nvidia’nın Dünya Devi Olmasının Arka Planı

By Fortune Türkiye

Yarı iletken devi Nvidia, yapay zeka çipi pazarına hakim olmasını sağlayacak akıllı adımları sayesinde dünyanın en değerli şirketine dönüştü.

1993 yılında startup olarak kurulan şirket, video oyunlarında ve grafik tasarımlarında kullanılmak üzere tasarlanan ilk grafik işlem birimlerinden (GPU) birini keşfetti.

Şirket o günden beri de bütün iddialı hedeflerini yerine getirip, 3,34 trilyon dolar piyasa değeriyle Apple, Microsoft ve Google’ı aşan bir deve dönüştü. 

Şirketin hisselerinden elde ettiği kazanç, ocak ayından beri S&P 500’deki toplam katma değerin üçte birini oluşturdu.

Nvidia’nın göz kamaştırıcı başarısının sırrı, halen pazarı silip süpüren yapay zeka çılgınlığına yıllarca önce hazırlanması.

En yaygın bilgisayar çipleri olan ve geçmişi 1950’lere uzanan CPU’lar  karmaşık hesaplamalara uygunlar ancak 2010’lara damgasını vuran yapay zeka ve derin öğrenme söz konusu olduğunda, yetersiz kalıyorlar. Nvidia’nın GPU’ları ise, pek çok basit hesaplamayı hızlı bir şekilde yapabiliyor.

Nvidia’nın çipleri son yıllarda hızlı bir şekilde gelişti; geçen yıl ağustos ayında pazara çıkardığı GH200 Grace Hopper Süper Çip saniyede 200 kentilyon (200’ün arkasına 18 sıfır ekleyin) işlem yapabiliyor. 

Ancak Nvidia, CEO Jensen Huang’ın yıllarca önce zamanında yaptığı hamleler sayesinde pazarda bir numara oldu. Analistlere göre, en önemli hamlesi CUDA; şirketin 2007 yılında geliştirdiği yüksek seviye programlama aracı olan CUDA, GPU’ların doğru bir şekilde tam kapasite işlemesine yardımcı oluyor. 

Analistler, Nvidia’nın CEO’su Jensen’in ileriyi görebildiğini, GPU’nun veri merkezlerinin bir parçası haline geleceğini erken keşfettiğini söylüyorlar. 

CUDA artık o kadar yaygın kullanılıyor ki, OpenAI’nin ChatGPT’si gibi deniş dil modelleri inşa eden şirketlerin başka teknolojiye yönelmeleri pek mümkün gözükmüyor. (Kaynak: Fortune.com)

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...