Milyarder emlak yatırımcısı Barry Sternlicht, ABD’de 4 binden fazla bölgesel bankanın risk altında olduğuna dikkat çekti.
115 milyar dolarlık emlak devi Starwood Capital Group’un ortak kurucusu, yönetim kurulu başkanı ve CEO’su Barry Sternlicht, yüksek faiz, enflasyon, özellikle ticari emlakta pandemi dönemi ve sonrası kiralanmayan alanlar gibi nedenlerden dolayı kreditörlerin sıkıntılı günler yaşadığına dikkat çekti.
Milyarder yatırımcı, “Sanırım insanlar bu çatlakları arıyor ve bu çatlakların da şimdilerde ortaya çıktığını göreceksiniz. Belki her gün değil ama her hafta belki iki haftada bir, bir bankanın çöktüğünü görebilirsiniz” diyor.
Sternlicht, son iki yıldır emlakta ve bankacılıkta, genel olarak ekonomide artan faiz oranlarının yaratacağı risklere dikkat çekiyor. FED’in enflasyonla mücadele için faiz artırımına başlamasından birkaç ay sonra Eylül 2022’de, yetkililerin özellikle konutta “eski enflasyon verileri”ni kullanarak ekonomiye gereksiz yere zarar verdiklerini ileri sürmüştü. Sternlicht bir ay sonra da, eleştirilerine devam ederek, artan borçlanma maliyeti nedeniyle bütün ekonominin kırılgan hale geldiğini söylemişti.
Ancak ABD ekonomisi 2023 yılı yazında, yüksek faiz oranları ve enflasyona dirençli olduğunu ortaya koyunca, Sternlicht resesyon konusunda “erken” davrandığını söyledi. Bununla birlikte, milyarder emlak gurusu hala, başta emlak ve bölgesel bankalar olmak üzere ekonominin bazı segmentlerinin FED Başkanı Jerome Powell’ın hızlı faiz artışlarına dayanamayacağını düşünüyor.
Pek çok Wall Street analisti, stratejisti ve emlak sektörü liderleri, bölgesel bankaların alış değeri satış değerinin üzerinde olan emlak kredilerinden kaynaklanan potansiyel sorunlara dikkat çekmişti. New York merkezli emlak yatırımcısı RXR’nin CEO’su Scott Rechler, marta ayında Fortune’a yaptığı açıklamada, bölgesel bankaların “yavaş yavaş gelen tren kazası”yla karşı karşıya olduğunu söylemişti. Rechler’e göre, ticari emlak kredilerinin gelecek birkaç yılda vadelerinin gelmesi ve buna paralel ticari gayrimenkulün değer kaybıyla, bankalar batık kredi sorunuyla karşı karşıya kalacak. (Kaynak: Fortune.com)