2021’de Adana, Şanlıurfa, Gaziantep ve Hatay’da başlayan AB destekli DAHIL projesini anlatan SPARK Bölgesel Programlar Direktörü Quentin Levet, “O güne kadar başarıyla devam eden sürecin, 6 Şubat depremlerinden sonra aynı şekilde sürmesi mümkün değildi” dedi. 4 ildeki KOBİ’lere güçlü yerel işbirlikleriyle sürdürülebilir bir destek sağlamayı hedefleyen DAHIL’i anlatan Levet, Albaraka Türk işbirliğiyle 1,1 milyon euroluk kredi garanti projesinin devam ettiğini söyledi.
Amsterdam merkezli uluslararası sivil toplum kuruluşu SPARK; 1994’ten bu yana Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Sahara-Altı Afrika’daki 14 bölgede faaliyet gösteriyor. Uluslararası, bölgesel ve yerel kuruluşlarla işbirliği halinde yürüttüğü programlarla, gençlerin geleceğini inşa etmesine yardımcı oluyor. Kadın ve mülteciler başta olmak üzere, gençlere eğitim, çalışma ve iş kurma olanağı sağlıyor.
Yürütücülüğünü SPARK’ın üstlendiği ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve kasım ayında Ankara’da kapanış etkinliği yapılan DAHIL projesini, Bölgesel Programlar Direktörü Quentin Levet ile konuştuk. 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen 4 ildeki KOBİ’lere eğitimler verdiklerini, 40 yeni işletmenin kurulmasına destek sağladıklarını söyledi. Deprem bölgesindeki KOBİ’lere 375 bin euro hibe verildiğini söyleyen Levet, Albaraka Türk işbirliğiyle yürütülen 1,1 milyon euroluk kredi garanti projesinin de devam ettiğini açıkladı.
Gaziantep, Hatay, Adana ve Şanlıurfa’da başladı
SPARK, DAHIL projesi kapsamında Hatay, Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa şehirlerindeki ticaret ve sanayi odalarıyla işbirliği protokolleri imzalayarak, yerel iş ekosistemiyle güçlü bir bağ kurdu. Projede toplam 453 KOBİ’ye finansmana daha kolay erişmeleri için eğitim verilirken, 261 KOBİ’ye de bölgedeki ticaret odaları aracılığıyla iş becerileri eğitimi sunuldu. KOBİ’lerin ticaret fuarlarına katılmasının kolaylaştırılması ve ortak etkinlikler düzenlenmesiyle sektörel bağlantıları güçlendirildi.
40 yeni işletmenin kurulmasını doğrudan destekleyerek sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya katkıda bulunduklarını söyleyen SPARK Bölgesel Programlar Direktörü Quentin Levet, DAHIL projesinin nasıl başladığını şöyle anlattı:
“AB destekli DAHIL projesi yaklaşık üç yıl önce başladı. SPARK olarak, ev sahibi toplulukların ve mültecilere ait işletmelerin karşılaştığı finansmana erişim sorunlarını ele alarak, Suriye krizinden etkilenen illerdeki KOBİ’lere yardımcı olmayı hedefliyorduk. İş geliştirme hizmetleri aracılığıyla bu grubu hedef alan çeşitli projeler bulunuyordu ancak finansmana erişim, ele alınmamış büyük bir sorundu. Temel iş geliştirme hizmetleri sağlamanın ötesine geçerek, özellikle bölgedeki mültecilere ait işletmelerin büyümesi ve ekonomik entegrasyonun önünde büyük bir engel olan finansmana erişim sorununu çözmek istiyorduk. Bunun için finansal okuryazarlık eğitimleri, yerel kamu kurumlarının kapasite geliştirmesi, fuar katılımları ve kredi garantileri gibi konulara odaklandık.”
“Deprem bölgesinde nitelikli işçi bulmak kolay değil”
Türkiye’nin güneydoğusundaki KOBİ’lerle sahada yakın çalışan bir sivil toplum kuruluşu (STK) olarak, KOBİ’lerin ihtiyaçlarına da değinen Quentin Levet, “İşlerini büyütmek için markalaşma ve kurumsallaşmaya, daha fazla finansal desteğe, yenilikçi iş fikirlerine ve küresel iş vizyonuna ihtiyaçları var. Tüm bunlar için de cesur olmaları gerekiyor. Anadolu’da doğan bir markanın dünyanın en ücra köşelerinde büyümesine tanık olmak hepimizi mutlu edecektir. Evet halihazırda bu tür markalar var ama neden daha fazla olmasın” sözlerini kullandı.
Depremden etkilenen bölgedeki KOBİ’lerin durumunun biraz daha farklı olduğuna dikkat çeken Levet, “İşyerlerini, evlerini, çalışanlarını, müşterilerini kaybettiler. Hammaddeye erişim artık eskisi kadar kolay değil, zorlukla ürettikleri ürünleri de bölge dışına kolayca gönderemiyorlar. Nitelikli işçi bulmak da artık kolay değil. İyileşmelerini kolaylaştırmak için DAHIL gibi projeler aracılığıyla uluslararası toplumun desteğine fazlasıyla ihtiyaçları var” diye konuştu.
Deprem bölgesindeki KOBİ’lere 375 bin euro hibe
SPARK, İhtiyaç Haritası ve ticaret odaları bünyesinde kurulan Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Gelişme Merkezi (RRDC) ile işbirliği yaparak KOBİ’lere toplam 375 bin euro hibe desteği sağladı.
DAHIL projesinin, AB’nin MADAD Fonu tarafından desteklendiğini söyleyen SPARK Bölgesel Programlar Direktörü Quentin Levet, “O güne kadar başarıyla devam eden sürecin, depremlerden sonra aynı şekilde sürmesi mümkün değildi. AB’den projenin uzatılmasını talep ettik. Bölgesel yeniden yapılanma ve gelişme merkezleri aracılığıyla projenin ilgili illerde yeniden etkinleştirilmesi ve ekonomik destek sağlanması hedefledi. AB bize ek 5 ay süre tanıdı ve depremden etkilenen ve istihdamı yeniden tesis edebilecek 40 KOBİ’nin ekonomik faaliyetlerinin toparlanması amacıyla proje içinden hibe olarak 375 bin euro dağıtılmasına izin verdi” dedi.
Bölgesel yeniden yapılanma ve gelişme merkezlerinin, benzer girişimlerdeki önceki başarılarını dikkate alarak İhtiyaç Haritası’nı proje ortağı olarak seçtiğini ifade eden Levet, sosyal kooperatif statüsündeki STK’nın bölgedeki yaygın varlığı ve etkinliğinin, 500’e yakın KOBİ’nin hibe programına başvurusunu kolaylaştırdığını söyledi.
1,1 milyon euroluk kredi garanti projesi devam ediyor
DAHIL projesinin, bölgedeki KOBİ’lere finansmana erişim, iş geliştirme ve yeni fırsatlar için iş ağları kurma konularında rehberlik etmeyi amaçladığına aktaran Quentin Levet, “Bu üç hedefe başarıyla ulaştık. Diğer yandan deprem nedeniyle ekonomik gücünü kaybeden ya da faaliyetlerine devam etmek için destek arayan KOBİ’lere sunduğumuz hibe yardımlarıyla, projenin etkisinin çok daha dikkat çekici hale geldiğini düşünüyorum” açıklamasını yaptı.
Kuveyt merkezli Şeyh Abdullah Al Nouri Yardım Derneği ve SPARK finansmanı ve Albaraka Türk işbirliğiyle yürütülen 1,1 milyon euroluk kredi garanti projesinden de bahseden SPARK Bölgesel Programlar Direktörü Quentin Levet, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“DAHIL projesi kapsamında depremden etkilenen illerdeki KOBİ’lere kredi garantisi sağlıyoruz. Böylece uygun hak sahiplerine, temerrüt halinde kredi riskinin %90’ını üstlenerek kredi garantisi sunuyoruz. SPARK olarak, iş geliştirme ve finansal okuryazarlık eğitimlerine katılan banka çözüm ortağına, Türkiye’nin güneydoğusundaki uygun yararlanıcılardan oluşan veritabanımızı açtık. Kredi değerlemesinden sorumluluğunu Albaraka Türk üstlenirken, biz de SPARK olarak 10 bin dolara kadar olan krediler için kredi riski teminatı sağlıyoruz. Kredi garantilerinin temel amacı, teminat eksikliği nedeniyle finansmana ulaşamayan mültecilere ve ev sahibi topluluğa ait işletmelere finansman sağlamak. Depremden etkilenen illerdeki yaygın şube ağına ve yoğun müşteri kitlesine sahip bankalardan biri olması nedeniyle Albaraka Türk’ün bu faaliyet için mükemmel bir çözüm ortağı olduğunu düşünüyoruz.”