Halka Arza Hazırlanıyor  

By Fortune Türkiye

EKOS Electric Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Akbaş, “Halka arzdan elde edeceğimiz geliri büyüme stratejimiz doğrultusundaki yatırımlar ve kapasitemizi artırmak için kullanmayı planlıyoruz” diyor. EKOS Electric, yeni yatırımlarla büyümesini sürdürmeyi hedefliyor. 

Gündeminde halka arz da bulunan EKOS Electric’in Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Akbaş, “Halka arzdan elde edeceğimiz geliri büyüme stratejimiz doğrultusundaki yatırımlar ve kapasitemizi artırmak için kullanmayı planlıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de yatırımlarımızla, üretim ve inovasyon gücümüzle, istihdamımızla, ihracatımızla ülkemiz ve ekonomimiz için artı değer yaratmaya devam edeceğiz” dedi.

25 YILLIK ŞİRKET 

Primer GIS (iletim şebekesi gaz yalıtımlı anahtarlama ekipmanı) teknolojisini tasarlayan ve üreten ilk Türk şirketi EKOS Electric, Balıkesir OSB’de yer alan toplam 46 bin m2’lik üretim tesislerinde, orta gerilim anahtarlama ürünleri, monoblok transformatör merkezleri, mobil YG transformatör merkezleri, koruma kumanda SCADA panoları ve kompakt enerji merkezleri üretiyor. Tasarımdan üretime bütünsel çözüm ve hizmetler sunan EKOS Electric, yenilenebilir enerji, pil ile depolama sistemleri, elektrikli araç şarj istasyonlarının üretimi ve ağ bağlantısı çözümleriyle de enerjinin elektriğe dönüşümüne, sürdürülebilirliğe ve verimliliğe katkı sağlıyor. Yaklaşık çeyrek asırlık bir aile şirketi olduklarını belirten Akbaş, “Enerjinin ya da elektriğin ihtiyaç olduğu her yerde elektrik altyapıları için teknoloji üreten bir şirketiz. Kurulduğumuz günden bu yana kendi mühendislik becerilerimizle geliştirmeye devam ettiğimiz teknolojilerimizi her gün bir adım ileri taşımaya, kaliteli ve yüksek üretim gücümüzle imal etmeye ve 4 kıtada 34 ülkeye ulaştırmaya devam ediyoruz. Cezayir, Portekiz, Senegal, Hollanda ve Bangladeş’te tesis ve ofislerimiz bulunuyor. Portekiz’de bu yıl yaklaşık bin metrekarelik üretim tesisimizi devreye aldık. Bununla beraber var olduğumuz ülkelerde yerel partnerlerimizle de üretim gerçekleştiriyoruz. Bizim lisansımız altında üretim yapan, know-how’ımızı paylaştığımız şirketler bulunuyor. Anahtarlama ekipmanlarımızın ana kısımlarını ihraç ediyoruz, bu şirketlerde nihai ürün haline getiriyor. Cezayir, Tunus, Senegal ve daha birçok ülkede bu tip üretimler gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda enerji otomasyonu olarak tanımladığımız, orta gerilim ve yüksek gerilim trafo merkezlerinin koruma, kumanda ve otomasyon sistemlerinin mühendisliğini de gerçekleştiriyoruz. Trafo merkezleri oldukça kompleks bir sisteme sahip ve otomatize edilmiş bir şekilde çalışması gerekiyor. Bunun için de röle dediğimiz akıllı bilgisayarlar kullanılıyor. Bu noktada tasarımdan üretime ve devreye alınmasına kadar tüm prosesi biz gerçekleştiriyoruz.  Bu alanda General Electric’in 23 yıldır Türkiye ve Cezayir’deki tek katma değerli satıcısıyız ve Türkiye’deki ilk şirketlerden biriyiz” dedi.

YENİ ÜRÜNLER 

Türkiye’de gaz yalıtımlı orta gerilim hücre üretimini gerçekleştiren ilk şirketiz

Ürünleri ve sağladıkları hizmetlerle elektrik enerjisinin üretiminden son kullanıcıya ulaşmasını ve değer zincirinin her halkasında arz güvenliği sağladıklarını söyleyen Tarık Akbaş, “Başta sanayi olmak üzere elektriğin olduğu her noktada üretimin ve hayatın devamlılığına katkıda bulunuyoruz. Kurulduğumuz günden beri Ar-Ge çalışmalarını önceliklendiriyor, ciromuzun önemli bir oranını Ar-Ge’ye ayırıyoruz. Ar-Ge faaliyetlerimizde yeni ürün geliştirmenin yanı sıra ürünlerimizde üretim kolaylığı, verimliliği, hızı ve kalitesi anlamında imalat süreçlerimizi iyileştirmek adına çalışmalar da sürdürüyoruz. Ar-Ge çalışmalarımız sonunda Türkiye’de gaz yalıtımlı orta gerilim hücre üretimini gerçekleştiren ilk şirket olduk. Primer GIS teknolojisini tasarlayıp üretebilen de ilk Türk şirketiyiz. SF6’sız Yeşil GIS Hücreler için de Ar-Ge çalışmalarımızı tamamladık. Bu ürünümüzle sektörümüzde bir ilke daha imza attık. Yenilikçi bakış açımız ve sunduğumuz bütünsel çözümler ile global markalarla yarışıyor, ülkemizin dünya pazarındaki payını büyütmek için var gücümüzle çalışıyoruz” diye konuştu.

İSTİKRARLI BÜYÜME

2023’ü geçmiş yıllarda olduğu gibi başarılı şekilde tamamlamayı hedefliyoruz

Asırlık bir şirket olma hedefleri doğrultusunda bu yıl halka arz olmayı hedeflediklerini açıklayan Tarık Akbaş, “Ülkemizden çıkan global bir marka olmayı önemsiyoruz. Aynı zamanda şirketimizin tarihine önemli bir kilometre taşını daha eklemeyi de amaçlıyoruz. Bu amaç doğrultusunda; halka açılmak için Sermaye Piyasası Kurumu’na ve Borsa İstanbul’a başvurularımızı gerçekleştirdik. Deniz Yatırım liderliğinde borsada satış olarak yapılacak halka arzda şirketimizin çıkarılmış sermayesi, 60 milyon TL sermaye artırımı ile 220 milyon TL’den 280 milyon TL’ye yükseltilecek. 2021 yılında satışlarımızı bir önceki yıla göre %55’ten, 2022 yılında ise %120’den fazla artırdık. 2023 yılının ilk yarısında da karlı ve istikrarlı büyümemizi sürdürdük. Yılı hedeflerimiz doğrultusunda geçmiş dönemlerde olduğu gibi başarılı bir şekilde tamamlamayı hedefliyoruz. Halka arzdan elde edeceğimiz geliri büyüme stratejimiz doğrultusundaki yatırımlar ve kapasitemizi artırmak için kullanmayı planlıyoruz” diye ifade etti.

ENERJİDE DÖNÜŞÜM 

Enerjinin omurgasının elektriğe evrildiğini vurgulayan Tarık Akbaş, “Elektriğin önemi, elektrik altyapısının önemi gün geçtikçe artıyor. Bugün hayatın her noktasında elektrik var. Elimizdeki telefonlardan arabalara kadar. Artık elektrikli araçların telefonlar gibi şarj edildiği bir dünyadayız. Gelişmiş ülkelerde alternatif enerji kaynaklarının ortaya çıkmasına bağlı bir talep artışı yaşanırken, henüz sanayileşme sürecini tamamlamamış ülkelerde ise yeni enerji altyapılarına ihtiyaç duyuluyor. Enerji kaynaklarının yenilenebilir enerjiye dönüşümüyle beraber fosil yakıtla çalışan büyük güçlü enerji santrallerinin yerini artık daha küçük güçlerde çalışan, kimi zaman mahalle, site, hatta mesken temelinde kurulan rüzgar ve güneş santrallerine bırakıyor. Bu durum tüm elektrik enerjisi değer zincirinde büyük bir dönüşüme neden olmaya başladı. Bu dönüşümde de yenilenebilir enerji kaynakları ön plana çıkıyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde sadece Türkiye’de 20.000 MW’lık yenilenebilir enerji yatırımı bekleniyor. Bu noktada enerjinin depolanması da önem arz ediyor. Rüzgar, güneş gibi kaynaklardan üretilen fazla enerjiyi depolayıp gerektiği zamanlarda kullanmak, enerji kaynaklarını sürekli hale dönüştürecek altyapılar kurmak gerekiyor. Aynı zamanda E-house (kompakt enerji dağıtım merkezleri) ve elektrikli araç şarj istasyonları yatırımları da hızla artış gösteriyor. Tüm bu dönüşüm elektrik enerjisinin üretim ve tüketim noktaları arasındaki fiziksel mesafeleri küçültüyor. Bu yüzden önümüzdeki dönemde altyapı için şart olan OG anahtarlama ürünleri ve trafo merkezlerine yani bizim ürünlerimize olan ihtiyaç da hızla büyüyecek” dedi.

BÜYÜME PLANLARI 

Büyüme stratejilerini bu gelişmeler doğrultusunda şekillendirdiklerini ifade eden Tarık Akbaş, şöyle devam etti: “Mevcut ürünlerimiz ve hizmetlerimizin yanında yenilenebilir enerji ve depolama sistemleri ile elektrikli şarj istasyonları alanında yatırımlarımıza devam edeceğiz. Balıkesir OSB’de yer alan toplam 46 bin m2’lik üretim tesisimizin hemen yanında trafo fabrikamızın yatırımına başladık. Fabrikamızı 2024 yılının ilk çeyreğinde devreye almayı hedefliyoruz. Trafo Fabrikamızın içerisinde YG dağıtım transformatörü test laboratuvarını da 2024 yılı ilk yarısında devreye almayı planlıyoruz. Laboratuvarımızda rutin ve özel testlerle beraber yüksek gerilim elektrik yalıtım testlerini, izolasyon yağ ve gaz analizlerini gerçekleştireceğiz. TÜRKAK akreditasyonuna sahip olacak olan laboratuvarımızda prototiplendirme, sertifikasyon ve ticarileşme süreçlerini hızlandırmayı hedefliyoruz. Yenilenebilir enerji projelerine özel yeni fabrika yatırımı planlıyoruz. Yenilenebilir enerji üretim ve depolama santralleri için özel tip transformatörler ile daha farklı güç, izolasyon ve gerilim seviyesinde çeşitlilik arz eden ürünler üretmek amacıyla ilave hat yatırımı planlıyoruz. Gelecek hedeflerimiz arasında özellikle yenilenebilir enerji projelerine özel tasarlanan elektrik teçhizat ve entegre çözüm üretim hatları için yeni bir fabrika yatırımı da bulunuyor. Bu yatırımlarla beraber ülkemizin enerji bağımsızlığının destekçisi olurken, özellikle Balıkesir’de sağladığımız istihdam ile bölgenin kalkınmasında da rol alıyoruz. EKOS Electric’in iştiraki olarak bu yıl EKOS Mobilite markamızı kurduk. EPDK’dan Elektrikli Araç Şarj İstasyonu İşletmeci lisansımızı aldık. Bir büyükşehir belediyesinin bağlı ortaklığı ile yaptığımız sözleşme kapsamında, 5 yıl süreyle söz konusu büyükşehir belediyesine veya anılan bağlı ortaklığa ait olan otoparklarda şarj istasyonlarımızı kuracağız. İki yılda 150 şarj istasyonuna ulaşmayı planlıyoruz. Şarj istasyonlarını Türkiye’nin farklı illeriyle de buluşturmak hedeflerimiz arasında yer alıyor.” Depolamalı elektrik üretim tesisi kurmayı da planladıklarını söyleyen Akbaş, “Kahramanmaraş’ta 20 MW kurulu güçte güneş enerji santrali ve Edirne’de 25 MW kurulu güçte rüzgar enerji santrali ile 20 MWh ve 25 MWh kapasiteli bataryalı enerji depolama tesisi kurulması amacıyla EPDK’ya başvurduk. Onaylanması halinde GES ve RES santralleri için de hızla yatırıma başlamayı planlıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de yatırımlarımızla, üretim ve inovasyon gücümüzle, istihdamımızla, ihracatımızla ülkemiz ve ekonomimiz için artı değer yaratmaya devam edeceğiz” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...