ABD’de federal yetkililer, ülkede son 25 yılın en büyük antitröst davasında Google’ın internet imparatorluğunu parçalamak için harekete geçtiler.
Federal yetkililer gelecek 10 haftada, Google’ın arama motorunu kilitlemek suretiyle piyasayı kendi lehine manipüle etmeye çalıştığını kanıtlamak için harekete geçecekler. Davada gelecek yıl başlarına kadar bir karar çıkmaması bekleniyor.
Adalet Bakanlığı yaklaşık üç yıl önce, Trump yönetiminin şirketi arama motorunun hakimiyetini rakiplerine karşı haksız avantaj sağlamak amacıyla kullandığı suçlamalarını yöneltmesiyle antitröst davasını açmıştı. Google’ın, arama motorunu iPhone’a ve Apple’ın Safari, Mozilla’nın Firefox gibi web tarayıcılarına bir tür rüşvet gibi sunarak önemli kazançlar elde ettiği ileri sürülüyor.
Google ise, internet arama pazarının yaklaşık yüzde 90’ına hakim olmasına rağmen devasa bir rekabetle karşı karşıya olduğunu söylüyor. Google’a göre, rakipleri Microsoft’un Bing’inden Amazon ve Yelp gibi arama motorlarına uzanıyor. Google, arama motorunu sürekli yenilediği, geliştirdiği için insanlar tarafından bir tür refleks olarak seçildiğini belirtiyor. Nitekim internette bir şey aramak artık “Google’lamak” gibi eş anlamlı bir sözcük de türetmiş bulunuyor.
Resmi yetkililer aynı zamanda Google’ın, akıllı telefon üreticilerinin Android app store’a tam bir erişim talep etmeleri halinde arama motorunun bu tür cihazlarda Android yazılımıyla eşleşmesini şart koşmak suretiyle de baskı oluşturduğuna dikkat çekiyorlar.
Google’ın ana şirketi Alphabet 1,7 trilyon dolar değerinde ve 182 bin kişiyi istihdam ediyor. Gelirin büyük bir bölümünü de, günde milyarlarca aramanın gerçekleştirdiği arama motoruna bağlı dijital hizmetlerin oluşturduğu bir ağdan akan yıllık 224 milyar dolar tutarındaki kazanç oluşturuyor.
ABD Adalet Bakanlığı’nın bu antitröst davası, 1998 yılında Microsoft’a karşı açılan antitröst davasına benziyor. O dönemde, yetkililer Microsoft’u, Windows işletim sistemini kullanacak olan bilgisayar üreticilerine aynı zamanda Microsoft’un Internet Explorer’ını dayatmakla suçlamışlardı. O yıllarda internet yeni yeni yaygınlaşmaya başlamıştı. Bu uygulama da, bir zamanların popüler tarayıcısı Netscape’in batmasına yol açmıştı.
Halen Adalet Bakanlığı’nda Google davasına bakan ekipteki pek çok kişi aynı zamanda Microsoft davasına da bakmıştı.