Dünyanın en büyük merkezi kripto para borsalarında domino etkisi yaratan gelişmeler, yatırımcıların merkeziyetsiz finansın (DeFi) geleneksel uygulamalardan farkını kavramasını kolaylaştırdı. Merkeziyetsiz bir gelecek için çalışan Parex, yeni blokzinciri Parex Chain’le bu dönüşüme öncülük ediyor.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yayımladığı “Kripto kışından çıkarılan dersler” başlıklı çalışmada, kripto ekosisteminde yaşanan son olaylara rağmen, birçok merkeziyetsiz finans (DeFi) protokolünün amaçlandığı gibi çalıştığına ve bu platformların piyasadaki dalgalanmalardan büyük bir başarısızlık olmadan kurtulduğu belirtildi. Kurumun Ocak 2022’de yayımladığı bir çalışmada ise DeFi uygulamalarının, temeline aldığı teknolojilerle finansal piyasa katılımcılarına hız ve işlem maliyetleri açısından fayda sağlama potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekildi. Temel değer vaadi aracılara olan bağımlılığı ortadan kaldırmak ve finansal kapsayıcılığı sağlamak olan DeFi’ye yönelik öngörüler, 2023’ün merkeziyetsiz finansal uygulamalar için bir dönüm noktası olacağına işaret etti. Merkeziyetsiz bir borsa olarak kurulan Parex, bu dönüşümün öncülerinden biri olarak dünyayı merkeziyetsiz geleceğe hazırlamak için merkeziyetsiz blokzinciri Parex Chain’i duyurdu.
Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Parex Project Türkiye ve MENA İş Geliştirme Büyüme Direktörü B. Ümit Avşar, “2022, küresel ekonomik gelişmelerin de etkisiyle, kripto varlık topluluğu açısından oldukça zor bir yıldı. Bugün ekosistemdeki tüm karamsarlığa rağmen piyasalardaki aktivitenin 2023 içinde yeniden canlanacağını ve bu noktada yatırımcıların, 2022’ye iflaslarla damga vuran merkezi borsalar yerine merkeziyetsiz borsaları tercih edeceğine inanıyoruz. Kripto kışını, DeFi yazı izleyecek” dedi.
Test süreci Aralık 2022’de başlayan ve şu sıralarda genel kullanıma açılması planlanan Parex Chain, merkeziyetsiz borsa Parex Market’ın kendine ait blokzinciri ağı olarak konumlanıyor. Topluluk odağında geliştirilen Parex Chain, Parex’in kendine ait kripto para birimi olan ve toplam arzı 77 milyonla sınırlanan Parex Coin’in tüm madencilik faaliyetlerine de ev sahipliği yapacak. “Self-custody” olarak adlandırılan yöntem aracılığıyla, dolaşımdaki değerin tamamen Parex topluluğunun kontrolünde olduğunu belirten Ümit Avşar, şunları söyledi:
“Bu durum, söz konusu değerin daima kullanıma hazır ve likit olduğu anlamına da geliyor. Başka bir deyişle merkezi borsaların yaşadığı likidite krizi olasılığı ortadan kalkıyor. Öte yandan swap ve spot borsası üzerindeki tüm işlemler de doğrulanabilir bir bütünlükle açık ağlarda depolanıyor ve işleniyor. Bu sayede verilerin sorgulanması hızlı ve güvenli hale geliyor. Projenin kendine ait para birimi yakılarak üretiliyor, böylece arz kısıtlı bir biçimde artıyor ve topluluk odaklı bir yapı kurulabiliyor. Parex Coin’lerin çoğu madencilerden oluşan Parex topluluğunun elinde tutuluyor. Merkeziyetsiz özerk organizasyon (DAO) gereksinimlerini karşılayan Parex Chain’de madencilik faaliyetlerinden elde edilen gelirler de toplulukla paylaşılacak. Çok yakında Parex Coin, Conimarketcap ve Coingecko gibi platformlarda ilk 10’da sıralanan pek çok merkezi borsada da listelenecek.”
Sürdürülebilirliği Destekliyor
Parex’in çok boyutlu bir proje olarak tasarlandığını, Parex Market ve Parex Chain’in ardından bu yapılarla bağlantılı NFT Marketplace ve swap platformu açılacağını da kaydeden Parex Project Türkiye ve MENA İş Geliştirme Büyüme Direktörü B. Ümit Avşar, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:
“Parex olarak merkeziyetsizlik kavramını yalnızca finans üzerinden okumuyoruz. Aracı kuruluşlara bağımlılığı ortadan kaldıran, yatırımların kontrolünü, yatırımların sahibine veren merkeziyetsiz finans, pek çok alanda yeni bir gelecek tahayyülüne de karşılık geliyor. Zira merkeziyetsizlik, güven, şeffaflık ve kullanıcı odağından temelleniyor. Ayrıca merkeziyetsizlik, yeni ve sürdürülebilir teknolojilerle kripto ekosisteminin çevresel ayak izini de azaltma potansiyeli taşıyor. Bir yıl içinde 5 bin madenciye ulaşarak 17 kat büyüyen bir topluluğa sahip olan Parex, bu büyümeden elde ettiği payı yine toplulukla paylaşıyor. Parex olarak Parex Chain’de geliştirilecek ve merkeziyetsiz finans odağındaki projelere fon ve teknoloji desteği sağlamayı planlıyoruz. Ekosistem büyümesini destekleyen, şeffaflığı önemseyen, teknolojiyi dünya dostu bir biçimde kullanmaya çalışan bir topluluk olarak, dünyayı adil bir geleceğe hazırlama görevini üstleniyor.