Dijital Varlıklı Dünya 

By Fortune Türkiye

Teknolojik gelişmeler bizlere hissettirmeden hızlanırken günlük yaşantılarımız daha fazla dijitalleşmeye ve dönüşmeye devam ediyor. Fintech Istanbul Danışma Kurulu Üyesi Dr. Soner Canko, “2008 küresel finans & güven krizi sonrasında tanıştığımız blockchain tabanlı dijital varlıklar her geçen gün çeşitliliğini artırıyor ve gündemdeki yerini geliştiriyor” diyor.

Merkeziyetsiz yapısı itibariyle merkezî otoritelere karşı bireylere güç veren blockchain teknolojileri başta finans olmak üzere tüm sektörlerde önemli bir değişimin lokomotifi gibi görünüyor. “Blockchain teknolojilerini en yoğun olarak kullanan yeni ve merkeziyetsiz finans sektörü kripto paralar ile değer transferi ve değer saklama araçları üreterek bu konuda önemli örnekler sunuyor” diyen Fintech Istanbul Danışma Kurulu Üyesi Dr. Soner Canko, sözlerini şöyle sürdürüyor: 

Merkeziyetsiz Finans Sektörü 

Blockchain teknolojileri ile doğan ve gelişen merkeziyetsiz finans sektörü devletler tarafından başlangıçta parasal egemenliklerine, finansal yapılarına ve hukuki düzenlemelerine bir tehdit olarak algılandı. Ancak, bugün birçok devlet bu ekosisteme entegre olmaya çalışıyor. Merkeziyetsiz finans dünyasında bugüne kadar tanıştığımız dijital varlıkları temel olarak üç başlıkta sınıflandırabiliriz; Kripto paralar (digital or virtual currency), Sabit akçeler (stablecoin), Merkez bankası dijital parası (CBDC) ve Parçalanamaz dijital varlıklar (NFT). Yakın gelecekte hayatımızın daha büyük bir parçası olması çok muhtemel olan dijital varlıklar konusunda her ülke birbirinden farklı yol haritaları izlemekte. İşte bu durum ne yazık ki büyük bir kaynak ve zaman israfı yaratıyor. 

Önemli Bir Rekabet Unsuru 

Bugünün kâğıt ve madenî paralara dair uluslararası standartların ve uygulamaların gelişmesi için yüz yıllarca süren bir döneme ihtiyaç duyulmuştu. Geleceğin dijital varlıklarının nasıl bir küresel standarda sahip olacağına dair belirsizlikler pek çok soruyu cevapsız bırakıyor. Uluslararası değişim (takas ve mahsuplaşma), teknoloji seçimi, siber güvenlik önlemleri gibi birçok konu henüz netlik kazanmadı. Mevcut dünya düzeninde ülkeler arası politik ve ekonomik rekabet unsuru olarak görülen dijital varlıklar, gezegenimizin huzurlu geleceği için önemli bir iş birliği aracı olarak düşünülmeli. Aynı zamanda tüm insanlığın beklentilerini karşılayacak şekilde dizayn edilmelidir.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...