Kuraklık Dünyanın Üç Büyük Ekonomisini Vuruyor

By Fortune Türkiye

ABD, Avrupa ve Çin’de rekor kıran sıcaklar ve kuraklık, ekonomik büyümenin zaten sallantıda olduğu bir dönemde iş dünyasının sorunlarını daha da artırıyor. 

Çin’in Sichuan eyaletinde tüm fabrikalar elektrik tasarrufu için altı gün kapalı kalacak. Almanya’da ise kömür ve kimyasal madde taşıyan gemiler Ren nehri üzerinde işleyemiyorlar. Amerika’nın Batı kıyılarında yaşayan halktan da artan sıcaklıklar nedeniyle daha az elektrik kullanmaları istendi.

Bu karamsar tablonun etkilerinin boyutu, sıcaklıkların ve kuraklığın ne kadar süreceğine bağlı. Ancak uzmanlar Almanya gibi ülkelerde kısa vadede rahatlama beklemiyorlar ve şirketler de daha kötüsüne hazırlanıyor.

Aşırı sıcakların, enflasyon artışındaki ana etken olan tedarik zincirlerindeki aksamaları daha da artırması bekleniyor.

Fabrikaların bir hafta üretimi durdurduğu Çin’in Sichuan eyaleti, yarıiletken ve güneş panelleri üreticilerinin üssü konumunda. Üretime ara verilmesi Apple’ın tedarikçisi Foxconn ve Intel gibi dünyanın en büyük elektronik şirketlerini olumsuz etkileyecek. 

Eyalet aynı zamanda Çin’in lityum madencilik endüstrisinin de merkezi. Dolayısıyla kapanma, elektrikli araba pillerinin ana komponenti olan hammaddenin maliyetini artırabilir.

Nitekim Çin ekonomisiyle ilgili bu yılki tahminler şimdiden düşürüldü. Nomura’daki analistler 2022 yılı GSYİH büyümesi tahminini yüzde 2,8’e düşürdüler. Bu rakam, Çin hükümetinin tahmini olan yüzde 5,5’in altında.

Öte yandan, Almanya’da ise Ren nehrinin derinliği kritik seviyenin altına gerileyerek, gemilerin geçişini zorlaştırdı. Nehir kimyasal ürünler, buğday ve emtea taşımacılığı için kritik önemde. Rusya’ya uygulanan ambargo nedeniyle doğalgaz tedariğinde sıkıntıya düşen Almanya, seçenek olarak kömüre yöneldi. Kömür ise Ren Nehri üzerinden taşınıyor. Ancak nehir taşımacılığının tehlikeye girmesi enerji sorununu daha da vahim hale getirebilir. İnsan kaynaklarının yetersizliği nedeniyle alternatif transit formülleri bulmak da kolay değil. 

Alman Sanayi Kuruluşları Federasyonu Yardımcı Direktörü Holger Lösch, kimya ve çelik endüstrisindeki tesislerin kapanmasının çok yakın olduğunu söylüyor. 

Ren nehrindeki su seviyesinin düşüklüğü 2018 yılında Alman GSYİH’sinde yaklaşık yüzde 0,3’lük bir daralmaya neden olmuştu. Ancak o dönemde düşük su seviyesi eylül sonuna kadar sorun oluşturmamıştı. Şimdi ise, tahminlere göre, GSYİH yılın ikinci yarısında en az yüzde 0,5 küçülebilir. 

Almanya’da ekonomik hissiyat ağustos ayında da gerilemeye devam etti. Analistlere göre, ülkenin gelecek aylarda resesyona girmemesi için “ekonomik mucize” gerekiyor. 

ABD’nin batısında ise aşırı sıcaklar ve kuraklık ülkenin en büyük su rezervlerini tehdit ederken, su tasarrufu tedbirleri çiftçileri ekinlerini yok etmeye zorluyor. 

Amerikalı çiftçilerin yaklaşık dörtte üçü bu yılki kuraklığın ekini olumsuz etkilediğini söylüyor. Bu da hem hasatta hem de gelirde ciddi bir gerilemeye yol açacak.

Kuraklık, ülkenin zirai üretiminin yaklaşık yarısını oluşturan Teksas’tan Kuzey Dakota’ya, Kaliforniya’ya çok geniş bir alanı etkisi altına almış durumda. 

Yetkililer altyapıya önemli yatırımlar yapılmadıkça, maliyetin daha da artacağına dikkat çekiyorlar.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...