Enerjide Kış Kıyameti mi?

By Fortune Türkiye

Avrupa’nın Rus doğalgazına alternatif arayışı dünyayı kış aylarında enerji darboğazına sürükleyebilir. Bundan en kötü etkilenebilecek ülkeler ise, Asya’nın yoksul ülkeleri.

Rusya’nın Ukrayna operasyonundan beri AB enerjide Moskova’ya bağımlılığını azaltmaya çalışıyor. Bunun için de borular yerine tankerlerle taşınan sıvılaştırılmış doğalgaza (LNG) yöneliyor.

Ancak eğer blok iddia ettiği gibi Rus gazı tüketimini yıl sonuna kadar üçte iki oranında azaltırsa, LNG’ye olan küresel talep 2022 yılı sonunda arzdan 26 milyon ton daha fazla olabilir.

Bu miktar da geçen yılki global LNG talebinin yaklaşık yüzde 7’si ya da aşağı yukarı 25 günlük arza eşdeğer.

Analistler, Avrupa’nın Rus gazına mesafe koyarak, global LNG pazarının tümünü istikrarsızlaştırdığını belirtiyor.

Independent Commodity Intelligence Services’ın verilerine göre, Birleşik Krallık dahil Avrupa kıtası şubat ila nisan ayları arasında 28,2 milyon ton LNG ithal etti. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29’luk artışa denk düşüyor. En çok LNG alan Fransa ve İspanya oldu.

Öte yandan, Avrupa’nın LNG’ye olan yoğun talebi, Asya’nın yoksul ülkelerini olumsuz etkileyebilir.

LNG Americas’ın editörü Ruth Liao, Asya’nın 2010 yılından beri bir numaralı LNG ithalatçısı olduğunu söylüyor. Ancak zengin Avrupa ülkelerinin LNG’ye yoğun talebi sonucu fiyatlardaki artış Asya ülkelerini zor duruma sokuyor.

Nitekim geçen hafta perşembe günü LNG’nin Doğu Asya’da spot fiyatları geçen yılın aynı gününe göre yüzde 114 artarak mmbtu’su 22 dolara çıktı. Uluslararası Enerji Ajansı, küresel LNG ticaretinin 2021’de yüzde 6 oranında arttığını belirtiyor. 

Öte yandan, yüksek fiyatlar ABD, Katar ve Avustralya gibi belli başlı LNG ihracatçılarına yarıyor. 

Avrupa son iki ayda LNG’sinin yüzde 45’ini ABD’den ithal etti. Katar beşte birinden biraz fazlasını sağladı.

Ancak ironik bir biçimde, Avrupa’nın LNG’sinin yüzde 13,5’i hâlâ Rusya’nın Kutuplar’daki LNG projesinden geliyor. 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...