Tezman Holding Yönetim Kurulu Üyesi Selim Tezman, dünya hidrolize sığır kolajen üretiminin 40 bin ton civarında olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Collasel kurulana kadar tamamı yabancı şirketler tarafından üretiliyordu. Kuruluş kapasitemiz 6 bin ton civarında. Yapacağımız yatırımlarla üç yıl içinde kapasitemizi artırıp, dünya pazarının % 20’sine üretim yapacağız” ŞULE LALELİ
Bu sene 74.yılını kutlayan Tezman Holding, 1948 yılından beri sanayi yatırımcısı ve üretimde birçok ilklere imza attı. Ana iş olarak ara sanayi mamulleri üreten Holding, halihazırda kimya, gıda, nütrasötik, farmasötik, denizcilik, bağlantı elemanları, gayrimenkul geliştirme, teknik tekstil ve sigorta sektörü gibi pek çok alanda faaliyetlerini sürdürüyor. Pandemi döneminde yatırımların sürdüğünü söyleyen Tezman Holding Yönetim Kurulu Üyesi Selim Tezman, ihracatı % 50’den fazla, istihdamı ise % 25 artırdıklarına değiniyor ve şöyle devam ediyor: “2021- 2023 dönemi için toplam 200 milyon TL yatırım planladık ve
bu yatırımların ilk etabını 2021 yılında gerçekleştirdik. Sanayide özellikle nütrasötik, fonksiyonel gıda ve farmasötik alanlara yatırım yapacağız. Bunun dışında Tezmarin olarak denizcilik sektöründe de bir yatırım planımız var. Ar-Ge’ye yatırım yaptık ve devam edeceğiz. Sonuç olarak stratejimiz, bu dönemde yeni bir sektöre girmeyip kendi ana sektörlerimizde büyümek.”
Hydrolyzed Collagen pazarında atılım yaparak büyüme elde etmeyi planladıklarını da söyleyen Tezman, büyüyen bu pazarda hammadde üreticilerinden son tüketiciye ürün hazırlayan markalara kadar tüketiciye hidrolize kolajenin bütünsel sağlığa faydalarını ve kullanım şekillerini doğru anlatmayı hedeflediklerini söylüyor.
Mutlu ve sağlıklı yaş alma kavramı üzerine de yoğunlaştıklarına değinen Tezman, Collasel’in bugün, ürün kalitesi ve güvenilirliği ile bu kavramları yeniden tanımladığını söylüyor ve ekliyor: “Elde ettiğimiz katma değeri yüksek kolajen, cilt, saç, tırnak sağlığından eklem ve kemik sağlığına, güçlü bağışıklık sisteminden kilo kontrolüne kadar geniş bir alanda formüle ediyoruz. Dünyanın her yerinden iş ortaklarımızla ürün geliştiriyoruz. Wellness kategorisinin yeniden tanımlanmasını sağlayacak ürünleri birlikte hayata geçirmeyi vadediyoruz.”
2008 yılında Türkiye’nin ilk gıda ve farmasötik sığır jelatin üretim tesisini Balıkesir-Gönen’de kurduklarını söyleyen Tezman, Seljel ile bugün 30’dan fazla ülkeye ihracat yaptıklarını ve bu ihracatın yüzde 100’ünün direk katma değer olarak ülkeye geri döndüğünü söylüyor. 2018 yılında, Türkiye’nin ilk Hidrolize kolajen peptit üretim tesisini Edirne’de kurarak, Sel Sanayi ile bugün, Collasel markasıyla hem yurtdışı hem yurtiçindeki birçok önemli markanın hidrolize kolajen peptit ana tedarikçisi olduklarını da ekliyor. Tezman; “Üretimimizin yaklaşık yüzde 95’ini yine yüzde 100 katma değerli olarak ihraç ediyoruz. Amerika başta olmak üzere, Avrupa ve Asya’da yerleşik birçok dünya markasının üst segment tedarikçisi konumuna geldik. Dünya hidrolize sığır kolajen üretimi 40 bin ton civarında ve Collasel kurulana kadar tamamı yabancı şirketler tarafından üretilmekteydi. Tüm dünyada yıllık % 6-7 gibi bir pazar büyümesi gerçekleşiyor. Collasel olarak kuruluş kapasitemiz 6 bin ton civarında. Yapacağımız yatırımlar ile hedefimiz üç yıl içinde kapasitemizi artırarak, tüm dünya pazarının % 20’sini üretmek.”