Rusya Ukrayna krizinin patlak vermesinden beri global endüstriyel zincirler, tedarik zincirleri ve emtea fiyatlarında çok ciddi bozulmalar meydana geldi.
Değerli metallerin ve güvenli liman olarak görülen varlıkların fiyatları arttı, altın ons fiyatı 1920 dolar oldu. Küresel çapta enerji ihracatçısı olan bir bölgedeki savaş kaçınılmaz olarak petrol ve doğalgaz fiyatlarını uçurdu.
Ancak sıkıntı bununla sınırlı değil. Ukrayna’ya yayılan çatışmalar insanların yerleşim yerlerinden kaçmalarına neden oluyor. Bundan dolayı da tarım ve endüstriyel üretim aksıyor, tedarik güvencesi verilemiyor. Rusya’nın SWIFT ödeme sisteminden çıkarılması da Rusya’nın ihracatını olumsuz etkileyeceğinden pazarda önemli bir arz sıkıntısına neden olabilir.
Öte yandan, petrol fiyatlarındaki artış nakliyat maliyetini artırdı. Uzun vadede bu aynı zamanda gübre fiyatlarını da artırıp, tahıl üretiminin maliyetini yukarı taşıyacak.
Rusya ve Ukrayna’dan büyük miktarda zirai ürünler ithal edenler en çok etkilenecek olanlar. Örneğin, bazı ülkeler gıda, hayvan yemi olarak kullanmak üzere her yıl Ukrayna’dan büyük miktarda mısır alıyorlar.
Gıda ithalatına en çok bağımlı olan ülkeler bu krizden en büyük zararı görecek olanlar. Savaşların dünyada gıda fiyatlarını artırması özellikle de Ortadoğu ülkelerini olumsuz etkileyecek. Hatta bazı az gelişmiş ülkeler çok büyük insani krizlerle karşı karşıya kalabilirler. İstatistiklere göre, dünyada halen 700 milyonu aşkın insan yetersiz besleniyor.
Öte yandan, savaş çip tedariğindeki mevcut sıkıntıyı daha da artırabilir. Ukrayna dünyanın bir numaralı neon üreticisi ve ihracatçısı. Neon yarıiletkenler için vazgeçilmez olan bir materyel. Çip krizi dünyada elektronik ürünlerin, yüksek teknolojili mekanik ekipmanın, tıbbi ekipmanın, otomobillerin ve diğer emteanın fiyatlarını yukarı taşıyabilir.