Giyilebilir Cihaz Trendleri

By Fortune Türkiye

2021 yılı Temmuz ayında Huawei ve IPSOS tarafından 18-56 yaş arası bireyler arasında yapılan araştırmayla Türkiye’deki pandemi sürecinde fiziksel ve zihinsel sağlık durumu, kişilerin bu konularda yaşadıkları sorunlar ve giyilebilir cihaz satın alma ve kullanım tercihlerine ışık tutan bir rapor yayınlandı.

Rapora göre Türk halkının neredeyse yarısı son 12 aydaki mali durumlarından ve stres düzeyinden memnun değil. Pandemi uyku kalitesi ve iş-yaşam dengesi üzerinde çeşitli belirgin olumsuz etkiler yarattı. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de yaşayanların yüzde 70’inin TV karşısında daha fazla zaman geçirdiğini, çeşitli sağlık semptomlarının ağırlaştığını, fiziksel aktivitelerden vazgeçmek zorunda kaldıklarını ve kilo aldıklarını söylüyor. Ankete katılanların yüzde 52’si fazla kilolu olduğuna inanıyor.

Toplumun en çok yaşadığı sağlık belirtileri enerji eksikliği, uyku sorunları ve bunalmış hissetme olarak öne çıkıyor. Yetersiz yemek düzeni de araştırma raporuna niş bir sorun olarak yansıyor.

Katılımcıların yaklaşık dörtte üçü fiziksel ve zihinsel sağlıklarını iyileştirme ihtiyacı duyuyor. Bu durum özellikle 18-24 yaş aralığında ortaya çıkıyor.

Normale Dönüş Çabaları Sürüyor

Normale dönmek için yapılan faaliyetler arasında, çoğu kişi kilo vermeyi ve doktor kontrolü yanı sıra görünüşlerine dikkat etmeyi planlıyor. Ankete katılanların yüzde 74’ü beden sağlığını iyileştirme ihtiyacı duyarken, yüzde 72’si bu ihtiyacı ruh sağlığı için de hissediyor. 

Araştırmaya katılanlar, yeni cihazların bazı normalleşme ve sağlık planlarının gerçekleştirilmesine yardımcı olabileceğini kabul ediyor. Katılımcıların neredeyse yarısı, akıllı saatin veya akıllı bilekliklerin kilo vermek gibi çeşitli hedeflere ulaşmayı kolaylaştırabileceğine inanıyor.

Pek çok kişi pandemi nedeniyle sorun yaşadığını kabul ediyor. Ancak çoğu yeni uygulamaların ve giyilebilir cihazların çeşitli sorunlara yardımcı olabileceğini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 61’i giyilebilir akıllı cihazların stresi azaltmaya yardımcı olabileceklerini düşünürken, uygulamaların çeşitli sorunları gidermede yardımcı olma becerisine daha çok erkeklerin inandığı görülüyor. Akıllı saatler ve akıllı bileklikler akıllı telefonlar kadar yaygın olmasa da toplumun yüzde 21-13’ü bunları kullanıyor. 

Giyilebilir Cihazların Gelecek Potansiyeli Yüksek

Dr. Sertaç Doğanay, raporla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Akıllı giyilebilir cihazlar günümüzde daha çok ‘iyi hissetme’ kavramı içerisinde değerlendirilse de, teknolojinin gidişatına baktığımızda bir hastalık ortaya çıkmadan bunun gerçekleşme ihtimalini hesaplayarak kullanıcısına haber verecek, tüm hayat kalitemizi değiştirecek potansiyele sahip. Akıllı saat ve bilekliklerin günümüzde geldiği aşama, özellikle pandemi döneminde yalnızca hayatımızı iyileştirmekle kalmıyor, hayatımızı da kurtarabiliyor. Özellikle cilt sıcaklığı ve kandaki oksijen oranını ölçme gibi özellikler, doğrudan içinde bulunduğumuz salgın hastalığın daha en başında hemen fark edilebilmesini ve önlem alınabilmesini sağlıyor.”

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...