Avrupa Enerji Piyasasında Yüksek Fiyat Krizi

By Fortune Türkiye

Avrupa’da enerji fiyatları son birkaç yılın en yüksek düzeyinde seyrediyor; fiyat artışında son derece pahalı emtea ve karbon fiyatlarından rüzgâr enerjisinin yetersiz olmasına kadar bir dizi etken sıralanıyor. 

Ayrıca kış mevsiminin beklenenden daha soğuk olması ve uzun sürmesi, covid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesiyle ekonominin canlanması ve buna paralel talep artışı da enerji fiyatlarını tetikleyen nedenler.

Üstelik yüksek enerji fiyatlarının kalıcı olması bekleniyor; analistlere göre, enerji piyasalarındaki yüksek fiyat gerilimi kış boyunca devam edecek.

Avrupa enerji piyasalarının değerlendirilmesinde ölçüt kabul edilen Hollandalı TTF’de ekim ayı için doğalgaz megawatt fiyatı 79 euro gibi rekor bir değere ulaştı. Bu piyasadaki fiyatlar ocak ayından beri yüzde 250 artış kaydederken, Fransa ve Almanya’daki piyasalarda da enerji kontratlarının fiyatı iki katı üzerinde artış gösterdi. 

Avrupa’da en pahalı elektrik faturalarına sahip olan İngiltere’de ise fiyatlar, ülkenin elektrik üretimi için doğalgaza ve yenilenebilir kaynaklara bağımlılığı nedeniyle çok arttı. Nitekim ülkede elektrik fiyatları dün (çarşamba) itibariyle yüzde 19 oranında artış kaydederek 475 paunda (656,5 dolar) yükseldi. 

S&P Global Platts Analytics’ten Avrupa elektrik piyasaları baş analisti Glenn Rickson fiyat artışlarıyla ilgili olarak, “en büyük etken doğalgaz fiyatları” diyor. 

Yüksek doğalgaz fiyatları aynı zamanda karbon ve kömür fiyatlarının artışında da önemli bir rol oynadı; buna paralel kıtada rüzgar enerjisinin yetersizliği ve nükleer tesislerin mevcut olmaması da krizi derinleştirdi.

Kışın yaklaşmasıyla kıtada enerji fiyatlarıyla ilgili endişeler daha da artarken, Rusya’dan Avrupa’ya doğalgaz taşıyacak olan Kuzey Akım 2 boru hattının devreye girmesinin kıtada önemli bir rahatlama sağlanabileceği ifade ediliyor. (Kaynak: cnbc.com)

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...