Re-Pie Portföy Yönetimi, 2020’de 464 milyon TL olan portföy büyüklüğünü Haziran 2021 itibariyle 3.5 milyar TL’ye yükseltti. Şirketin 12 gayrimenkul, 10 girişim sermayesi yatırım fonu ve bir emeklilik fonu var. ERSAN TAYLAN
Re-Pie Portföy yönetimi,Türkiye’nin ilk alternatif yatırım fonu yöneticisi olarak 2015’te kuruldu. İlk girişim sermayesi yatırımını 2018’de Getir’e yapan Re-Pie Portföy Yönetimi daha sonra farklı ölçeklerde dokuz şirkete yatırım yapıyor. Şirket. önümüzdeki günlerde elektrikli şarj istasyonu çözümleri sunan Zebra Elektronik gibi teknoloji şirketlerini portföyüne katmaya hazırlanıyor.
Yatırım stratejisi
Re-Pie Portföy Yönetimi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Emre Çamlıbel, “Gayrimenkul yatırım fonları ve girişim sermayesi yatırım fonları kurarak bu alandaki varlıkları yönetiyoruz. T.C. Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu’ndan izinli tam kapsamlı portföy yönetimi şirketi olarak faaliyet gösteriyoruz” diyor. Re-Pie Portföy, girişim sermayesi yatırım fonlarında iş modelleri arasında çoğunlukla fonun tek bir şirkete yönelik yatırım stratejinin bulunduğu bir yapıyla hareket ediyor. Yaptığı finansal yatırımlar ve verdiği yönetim desteği ile halka arza taşıyabileceği ölçekteki şirketlerin her biri için ayrı bir girişim sermayesi yatırım fonu kurarak yatırım yapıyor.
Hangi alanlara yatırım yapacak?
Çamlıbel, “12 adet gayrimenkul ve 10 adet girişim sermayesi yatırım fonumuz ve bir de Fiba Emeklilik
ile beraber yönettiğimiz Galatasaray Emeklilik fonumuz bulunuyor” diyor. Gayrimenkul yatırım fonları ağırlıklı olarak arsa-arazi, lojistik, ofis, konut ve karma projelerden oluşuyor. Girişim sermayesi tarafında ise yenilenebilir enerji, teknoloji perakende ve sağlık gibi yenilik odaklı alanlarda yatırımları var. Şirketin haziran 2021 itibariyle 3.5 milyar TL olan portföy büyüklüğü, 800 milyon kadarını Gayrimenkul 2.5 milyar TL’sini girişim sermayesi ve 100 milyon TL civarındaki kısmını ise özel portföy yönetimi oluşturuyor. Doğrudan yatırımcı sayısı 389 (dolaylı 5.309.613), emeklilik fonu 105, yatırım fonu 33 ve nitelikli yatırımcı sayımız 251 adet olarak kayıtlara geçti. Şirket portföy büyüklüğünü yıl sonunda 5 milyar TL’ye çıkarmayı hedefliyor.
Halka arz öncesi olarak azınlık hissesi için bir ihracat şirketine yatırım yapmayı planladıklarını belirten Çamlıbel, “Gayrimenkul, teknoloji ve yenilikçilik odaklı iş modellerine yatırım yapmaya devam edeceğiz. Fintech, nesnelerin interneti, eğitim ve inşaat teknolojileri gibi büyüme potansiyeline sahip alanlar odağımızda olacak. Mevcut yatırımlarımızın yaklaşık yüzde 23’i gayrimenkul sektöründe, yüzde 73’lük bir bölümü ise girişim sermayesinde yer alıyor. Yüzde 3’lük kısım ise özel portföy yönetimi tarafını oluşturuyor. Portföyümüzdeki mevcut sektörlerde büyümeye devam etmenin yanı sıra enerji, gıda ve teknoloji alanlarında da önümüzdeki aylar içinde çok önemli girişimlerimiz olacak. 22 olan aktif fon sayımızı 30’a çıkarmayı hedefliyoruz” diyor.