Fortune 500’de 90 Yeni Şirket

By Fortune Türkiye

“Fortune 500 Türkiye” listesine bu yıl 90 yeni şirket giriş yaptı. Listedeki şirketler, 2020 net satışlarının büyüklüklerine göre sıralanıyor. 2020 yılı finansal tablolarını baz alarak hazırladığımız “Fortune 500 Türkiye” listesinde, satış hacimlerine göre Türkiye’nin önde gelen büyük firmaları ve onların temel finansal göstergeleri bulunuyor. ERSAN TAYLAN

Zor olsada, şirketler sistemli bir yaklaşımla hedeflerine ulaşmayı başarıyorlar. Fortune 500 Türkiye Araştırması için verilerini paylaşan şirketler bu umudu veriyorlar. Bu yıl 14’üncüsünü açıkladığımız “Fortune 500 Türkiye” araştırması için gerçekleştirdiğimiz çalışmalar büyük bir titizlikle tamamlandı. “Fortune 500 Türkiye”, gerek iş dünyasında gerekse akademik çevrelerde referans olarak alınıyor. Araştırma, Türkiye’nin devler ligini ortaya çıkarıyor. Türkiye’de imalat, ticaret, hizmet ve inşaat sektörlerini kapsayan ve daha ilk yılında referans bir çalışma olan “Fortune 500 Türkiye” araştırmasını CRIF Türkiye ile birlikte hazırlıyoruz.

2020 yılı finansal tablola- rını baz alarak hazırladığımız “Fortune 500 Türkiye” listesinde, satış hacimlerine göre Türkiye’nin önde gelen büyük firmalarını ve onların temel finansal göstergele- rini göreceksiniz. Finansal kurumlar ve holdingler (üretim yapan holdingler hariç) bu çalışmanın kapsamına dahil değiller. Araştırma, CRIF’in veri tabanının yanı sıra çok sayıda meslek kuruluşları, odalar, dernek ve birlik gibi kuruluşların bilgisine ve veri tabanına başvuruluyor. Borsa İstanbul’ da işlem gören şirketlerin dışında ka- lan şirketlere direkt olarak ulaşılıyor.

REFERANS OLARAK GÖSTERİLİYOR

ABD’de yayımlanan ve dünyanın en itibarlı iş dergisi olan Fortune, 1955 yılından bu yana “Fortune 500” markasıyla dünyanın en büyük şirketlerini açıklıyor. Şirketleri satış cirolarına göre sıralayan “Fortune 500” çalışması dünyanın her yerinde büyük ilgi görüyor, referans kabul ediliyor. “Fortune 500” içerisinde yer almak bir prestij sembolü olarak tanımlanıyor. “Fortune 500 Türkiye” listesini, 2008’den bu yana CRIF Türkiye ile birlikte hazırlıyoruz.

2020’un bilançolarını baz alarak hazırladığımız Fortune 500 Türkiye listesinde, finansal kurumlar ve holding şirketleri hariç, Türkiye’nin önde gelen büyük firmaları satış hacimlerine göre belirleniyor. Bunun yanı sıra temel finansal göstergeleri sıralanıyor. 2008’de, 2007 mali yıl verileriyle hazırladığımız Fortune 500 Türkiye listesinin toplam satış değeri 337.2 milyar TL olarak he- saplanmıştı. 2019’da (2018 mali yıl verileri) bu rakam 1.588.4 milyar TL’ye ulaştı. 2020’de (2019 mali yıl verileri) toplam net satışlar 1.8 trilyon TL’ye yükseldi. 2021 listesinde ise, toplam net satışlar 1.9 trilyon TL’ye yükseldi.

Bu yıl listenin ilk sıralarında enerji şirketleri, önceki yıllarda olduğu gibi yerlerini koruyorlar. Listemizde yer alan firmalarla ilgili detaylı bilgileri ilerleyen sayfalarımızda göreceksiniz. “Fortune 500 Türkiye” listesi, bilgi paylaşımını kabul eden ve şeffaflığı, kurumsal yönetim ilkelerinden biri olarak benimseyen şirketlerin yer aldığı bir çalışma. Her şirkete aynı koşullarda ulaşılıyor. Aynı bilgiler talep edilerek tarafsız değerlendirme yapılıyor. Listede yer alabilmek için “Sadece satış rakamım açıklansın ama diğer bilgilerime yer verilmesin” şeklinde ya da benzer ön koşullar ileri süren şirketlere listede yer verilmiyor. Bu çalışma gönüllü katılım esasına dayandığı için, listede yer almak istemediğini yazılı olarak beyan eden şirketle- re de listede yer verilmiyor. Ana hissedarı olan şirketle tam konsolide olan şirkete listede yer verilmiyor. Bu durumda listeye sadece ana şirket dahil edilmekte. Bunun amacı, satış hacimlerinin iki kere listeye yansıtılmamasıdır. Tam konsolidasyon nedeni ile listeye dahil edilemeyen şirketlerin listesi ayrıca açıklanıyor.

YENİ ŞİRKETLER…

90 yeni şirket bu yıl “Fortune 500 Türkiye” listesinde ilk kez kendile- rine yer buldular. Listenin en yeni şirketleri sırala- masında Güriş İnşaat ve Mühendislik, Başkent Doğalgaz Dağıtım ve Harem Altın ve Kıymetli Madenler ilk üçte yer alı- yor. “Fortune 500 Türkiye” listesine bu yıl yeni giren firmalar arasında ilk sırada bulunan Güriş İnşaat ve Mühendislik A.Ş. listesin genel sıralamasında ise 53. sırada bulunuyor. Güriş İnşaat ve Mühendislik, 6.76 milyar TL net satış rakamına ulaştı. Güriş, kurulduğu 1958 yılından bu yana Türkiye›nin önde ge- len taahhüt firmalarından biri olarak faaliyet göste- riyor. Güriş aynı zamanda Türkiye’nin en büyük rüzgar enerjisi santrali yatırımcısı konumunda.

Başkent Doğalgaz Dağıtım Gayrimenkul

Yatırım, 5 milyar TL’lik net satış rakamıyla listemizin 68. sırasında yer aldı. Harem Altın ve Kıymetli Madenler, 4.5 milyar TL’lik net satış rakamıyla listemize 72. Sıradan giriş yaptı. Harem Altın ve Kıymetli Madenler, temelleri 1980’li yılların başında Kapalıçarşı’da atılan bir şirket. Harem Altın, kıymetli metallerin değer zincirinin tamamında kapsamlı bir hizmet yelpazesi sunuyor. Hizmetleri arasında, bitmiş ürünün doğru pazarlarda satılması, bu değerli metallerin etik tedarikçile- rinden sorumlu bir şekilde tedarik edilmesi ve değerli metallerin menşei ülkesinden satış yerine güvenli ve yasal nakliyesinde yer alan lojistik yer alıyor. Harem Altın, gramlık altın üretiminde de güçlü bir oyuncu. Kendi logosuyla kendi gramlık altını üretiyor ve sertifikalı olarak müşteri- lerine sunuyor. Listemize 348. sıradan giriş yapan Kervan Gıda Sanayi’nin net satışı 1 milyar TL. Listedeki yeni isimlerinden biri olan Penta Teknoloji Ürünleri Dağıtım, 4.2 milyar TL net satış rakamıyla listemizde 83. sırada yer aldı. 1990 yılında küçük bir ofiste temelleri atılan Penta Teknoloji, bugün en gelişmiş küresel ve yerel tekno- loji ürünlerinin dağıtımını hızlı ve güvenli şekilde gerçekleştiren, Türkiye’nin öncü teknoloji dağıtıcı şirketlerinden birine dönüştü. Penta Teknoloji, bu yıl halka arz sürecini de tamamladı. Şirket, Mayıs 2021 itibarıyla, Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da işlem görmeye başladı. Listemize 369. sıradan giriş yapan Yörükoğlu Süt ve Ürünleri Sanayi’nin net satışı 961 milyon TL’ye ulaştı.

Bu yıl 81. sıradan listeye giriş yapan S.S. İstanbul Eczacılar Üretim Temin Dağıtım Kooperatifi, 4.2 milyar TL net satış rakamı- na ulaştı. İstanbul Eczacılar Kooperatifi, yenilikleri takip edip teknolojiden faydalanarak, ürettiği hizmetlerin kalitesini en üst düzeye çıkarmayı hedefle- yen organizasyon yapısıyla faaliyet gösterdiği alanlarda büyümesini sürdürüyor. 3.6 milyar TL net satış

rakamıyla listemize 100. sıradan giriş yapan TFS Akaryakıt Hizmetleri, Türkiye’nin en büyük havacılık yakıtı tedarikçisi konumunda. Listede, 826 milyon TL net satışıyla 418. sırada yerini alan Göymen Gıda, 1956 yılında kurulan bir firma. Gaziantep ve Mersin’de iki üretim tesisi var. Göymen Gıda bu tesis- lerinde makarna, irmik ve un üretiyor.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...