SASA’dan Yükselen Yatırım

By Fortune Türkiye

Sasa’yı yatırımcı nezdinde tercih edilir kılan büyüme çıtasını yukarı taşıması. Sermayesi 1 milyar 120 milyon TL ve yüzde 18’i halka açık konumda bulunuyor. Tekstil kimyasalları alanında faaliyet gösteren Sasa, Borsa 30 hisseleri arasında yer alıyor. Şirketin açıklamış olduğu Son beş dönemdeki yıllık büyüme oranları hep yüzde 30’un üzerinde gerçekleşti. Açıklanan 2021 yılı üç aylık bilançosunda da aynı performans sürüyor. Firma yılın ilk çeyreğinde satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artırırken dönem sonu kârı yüzde 56,59 yükseldi.
ZEYNEP AKTAŞ


DOLAR BAZINDA YÜKSEK GETİRİ
Sasa, son beş yıldaki yüksek performansı ile yatırımcısının yüzünü güldürdü. Hisse senetleri dolar bazında beş yıl içerisinde 2018 krizi dışında hep yüksek getiriler sağladı. Hisse fiyatı 2016 yılında dolar bazında yüzde 86 oranında
değer kazanırken 2017 yılına gelindiğinde getiri yüzde 357’ye çıktı. İki yıldaki bu yüksek değer artışının ardından 2018 krizinde dolar bazında yüzde 24 değer kaybetti. Sonrasında 2019, 2020 ve 2021’in ilk beş ayında da yüksek performanslarıyla yatırımcıların ilgiyle takip ettiği bir hisse oldu.

SASA’NIN SON 20 YILLIK FİNANSAL GELİŞİMİ

Şirket, 2000-2010 döneminde 1 milyar TL’nin altında satış ve sürekli esas faaliyetlerden zarar eden bir yapıya sahipti.
Sonrasında açık bir gelişim yaşandı ve 2010-2020 döneminde büyüyen satışlar ve esas faaliyet karlılığında artış bariz bir şekilde öne çıktı. Satışları 2012’de 1 milyar TL’ye çıktı ve 2020’ye kadar sürekli yükselen ivmesini korudu. Bu süreç içerisinde esas faaliyet kârlılığı da sürekli büyüdü.

DEĞERLEME ORANLARI YÜKSELDİ
Şirketin gelir ve kârlılığı ile hissenin fiyatı arasındaki dengeyi gösteren veriler artan ilgiyle birlikte yükseldi. Mevcut verilere göre fiyat kazanç (F/K) oranı 102,50 seviyesine çıkmış durumda. Sektör ortalaması ise 47,92. Bu durum hisseye yönelik ilginin güçlü olduğuna işaret ediyor. Öte yandan kapasite artışıyla ilgili yeni yatırımları için gerekli çalışmaların yapıldığı açıklamalar arsında yer alıyor.

HİSSELERİN YÜZDE 65’İTOPLU
Sasa’nın borsada halka açık kısmının yüzde 65’inedenk gelen 360 milyon adet hisse Ak Yatırım’ın saklamasında
bulunuyor. Yüzde 6,62’si ise TEB Yatırım’da. Yabancıların hisse senedindeki oranı yüzde 4,82. En son 12 Mayıs’ta MSCI Global Small Cap Endeksleri kapsamındaki değişiklikle Türkiye Endeksi kapsamından çıkarıldı. Hissedeki yabancı payı oranı çok yüksek olmadığı için bu değişiklik fiyatlarda satış baskısı yaratmayabilir. Ancak yüzde 4,82’deki bir puanlık değişimin dahi önemli olduğunu hatırlatmakta fayda var.

ARACI KURUM DEĞERLENDİRMELERİ
Sasa’nın ilk çeyrek finansal sonuçları sonrasında gelen kurum değerlendirmelerinde ağırlıklı olarak olumlu görüşler öne çıktı. İntegral Yatırım, şirketin 2021 yılı üç aylık finansal sonuçlarını pozitif bulduğunu belirtirken son bir ve üç aydaki yükselişine dikkat çekti. Kurumun değerlendirmesine göre Sasa’nın finansal sonuçlarının beğenildiği anlaşılıyor. Fakat tarihsel fiyat çarpanlarına göre hissenin primli olduğu hatırlatılmakta. Tüm bunlara rağmen
yatırımlarından kaynaklı büyüme potansiyelinin sürmesini bekliyor. Gedik Yatırım ise yükselen polyester cip hacimlerinin katkısıyla şirketin ürün satış hacminin yıllık bazda arttığına dikkat çekiyor.

YATIRIMCI BEKLENTİLERİNDE ÖNE ÇIKAN

Yatırımcı beklentilerinde şirketin 2023 yılında tamamlanacak yatırımları ile birlikte ortaya çıkacak büyüklük ve potansiyel öne çıkıyor. Bu nedenle beklentiler sürüyor. Şirketin büyüme çıtasını yukarıya taşıması mevcut yatırımlarının tamamlanması ile mümkün olacak. Dolar bazındaki fiyatlamalara şimdiden büyüme beklentilerinin yansıdığı gözleniyor.

SONUÇ OLARAK
Yüksek piyasa çarpanları mevcut fiyat seviyelerinde hissenin değerlenmiş olduğu anlamına geliyor. Göstergelerdeki yüksek oranlara rağmen yatırımcının ilgisinin sürmesi kârdaki artışın devam edeceğine yönelik beklentiden kaynaklanıyor. Halihazırda şirketin yatırımları devam ediyor. Bu yatırımların bitmesi ile birlikte satış ve karlılığını
artırması da reel beklenti. Söz konusu durum hissede uzun vadede yükseltme beklentisinin sürmesine olanak veriyor. Firmanın esas faaliyet karlılığını artırarak büyümeyi ivmelendirmesi ise pazardaki gücünü korumasını sağlayacak. Bununla birlikte son dönemdeki güçlü yükselişler önümüzdeki dönemde de yükselişin aynı hızla devam edeceği şeklinde yorumlanmamalı. İvme korunabilir. Ancak getirilerde azalmalar ihtimali göz ardı edilmemeli.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...